Severi

Matkat

Sotshi oli 80-luvulla suomalaisten kuuma matkakohde - miliisikuulusteluja, torakoita, juopottelua

Julkaistu:

Matkat
Sotshi oli vielä 80-luvulla suomalaisten kuuma kaukomatkakohde. Silloiset matkaoppaat kertovat nyt, mitä kaikkea Mustanmeren rannalla oikein tapahtui.
Oi niitä aikoja, kun puoli Suomea tuntui lentävän lomalle Neuvostoliiton etelänkohteisiin 1980-luvulla. Oli Odessa, Jalta, Baku, Jerevan, Tashkent, Tbilisi, Suhumi ja Sotshi!

Esko Honkanen, Riitta Taavetti ja Jaana Niinikorpi olivat kaikki tuolloin parikymppisiä matkaoppaita ja heidän työnään oli opastaa suomalaisia lähinnä Sotshissa.

- Näin jälkeenpäin ajatellen meno oli välillä sellaista, ettei parikymppisen elämänkokemus siihen riittänyt - vaikka nyt osaa jo ajatella, että sehän oli ihan normaalia, railakasta lomailua, tuolloin Finnsovilla oppaana työskennellyt Jaana Niinikorpi naureskelee.

- Kokonaisuutena kaikki meni kyllä oikein hyvin, vaikka monenlaista seikkailua kyllä oli. Moni tuli myös ihan oikeasti katsomaan nähtävyyksiä ja lomailemaan perheen kanssa, Ystävyysmatkoilla tuolloin työskennellyt Esko Honkanen muistuttaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

- Edes votkaturismi ei ollut Sotshissa kaikkein pahinta. Pelkkää votkaa haluavat jäivät jo Leningradiin, Etumatkoilla suomalaisia Sotshissa opastanut Riitta Taavetti lisää.


Ihmismieli on kuitenkin sellainen, että kaikki erikoiset sattumukset kiinnostavat ja jäävät mieleen. Kiinnitetäänpä siis turvavyöt tukevasti ja lähdetään muistelumatkalle Sotshiin!

Parhaimpina aikoina 1980-luvun alussa jopa 2000-3000 suomalaista tuotiin yhtenä viikonloppuna busseilla Leningradiin, josta heidät lennätettiin eri puolille Neuvostoliittoa.

- Kerrankin pari matkaajaa oli myöhästyä Pulkovon kentällä koneesta. Lentokone rullasi jo kentällä, kun me oppaat juoksimme koneen nokan eteen heiluttamaan kapteenille, että täällä olisi vielä pari tulijaa. Heidät otettiinkin sitten kyytiin, Honkanen naureskelee.

- Charter-koneiden lisäksi suomalaisia kuskattiin myös Neuvostoliiton sisäisillä reittilennoilla. Niiden eksotiikka oli ihan oma lukunsa.
Kerrankin matkustamossa oli mukana elävä sika, Taavetti muistelee.

Niin, niihin aikoihin lentojen turvallisuuskulttuuri oli erilaista - samoin kuin suomalaisten matkailutottumukset. Osa matkalaisista oli jo Leningradissa siinä kunnossa, ettei määränpäällä ollut niin väliä.
Sattui esimerkiksi, että mies oli matkalla Sotshiin, mutta päätyikin tukevassa humalassa Jaltan-koneeseen.

- Eräskin mies oli ollut viikon lomalla kohteessaan, ja kun opas saattoi heitä paluulennolle, mies ryhtyi ihmettelemään, että kylläpäs tämä Sotshi on muuttunut sitten viime käynnin. Opas siihen sitten korjasi, että joo, mutta tehän olette nyt Jaltalla! Honkanen kertoo.


1980-luvun Neuvostoliitossa oli vallalla pysähtyneisyyden aika, jolloin kaikesta alkoi olla kova pula. Yksi ikuisista pulatarvikkeista oli lentokonepolttoaine, kerosiini.

- Suorastaan tavaksi tuli, että Sotshiin matkalla ollut kone tuotiin alas jo esimerkiksi Mineralnye Vodyssä, josta haettiin lisää kerosiinia. Suomalaisille ei haluttu kertoa oikeaa syytä, vaan selitykseksi annettiin Sotshin huono sää, Jaana Niinikorpi muistelee.

Pahimmillaan kerosiinin odottelu kesti tuntikausia, ja suomalaiset matkalaiset joutuivat yöpymään kentillä - mutta viivytyksiin suhtauduttiin silloin kärsivällisesti.

- Ihmisiä makasi nälissään penkeillä ja lattioilla, ja me yritimme viedä heitä Inturistin puolelle, jossa oli edes mattoja lattioilla. Heti, kun ruokaa saatiin jostain, mieliala yleensä rauhoittui, Niinikorpi kertoo.

Toinen rauhoituskeino oli juoma, mutta läheskään aina saatavilla ei ollut edes juontikelpoista vettä.

- Kerrankin meidät vietiin johonkin kaupunkiin välilaskulle, ja siellä sitten ilmoitettiin, ettei koko kaupungissa ole mitään muuta juomista kuin viinaa! Riitta Taavetti nauraa.

Osalle matkalaisista se toki sopi enemmän kuin hyvin.

Suomalaisia lennätettiin Sotshiin neuvostoliittolaisilla Tupolev-koneilla ja joskus myös isommilla Iljushineilla, jotka hakivat matkustajat Helsingistä.


Parhaimpina aikoina Sotshissa lomaili viikoittain reilusti yli tuhat suomalaista. Lomakausi oli pitkä: Sotshin kevät alkoi jo helmikuun puolivälissä ja samettinen syksy päättyi vasta marraskuun alkuun.

Oppaat reissasivat lomalaisten mukana edestakaisin, ja käynti Suomessa oli oppaille myös tärkeä tankkausmatka.

- Silloin Sotshista ei saanut esimerkiksi terveyssiteitä eikä vessapaperia, joten me raahasimme niitä Suomesta. Sotshissa me sitten jaoimme vessapaperirullasta paperinpaloja suomalaisturisteille, Niinikorpi kertoo.

Hotelleissa suomalaisia odottivat puolestaan torakat, jotka olivat joillekin matkustajille hirveä kauhistus. Silloin tällöin koko hotelli tyhjennettiin päiväksi torakkamyrkytyksen vuoksi.

- Torakkamyrkytyksestä oli usein se ainoa seuraus, että pienet ja ruskeat torakat katosivat, ja henkiin jäivät kaikkein isoimmat ja sellaiset vaaleat yksilöt, Niinikorpi kuvailee.

Sotshissa ja läheisessä Dagomysissä suomalaiset majoitettiin aina tiettyihin hotelleihin, sillä Neuvostoliitto halusi pitää oman maan kansalaisensa erossa ulkomaalaisista. Paikallisia oppaita oli kielletty seurustelemasta vapaa-aikanaan suomalaisten kollegojensa kanssa.

- Kieltoja tietenkin rikottiin, mutta kyllä he pelkäsivät olla meihin kontaktissa, sanoo Taavetti.

Suomalaisoppaat puolestaan tiesivät, että heidän tekemisiään valvotaan koko ajan.
- Tiesimme, että puhelut nauhoitetaan ja huoneitamme valvotaan. Oli myös henkilöitä, jotka olivat olevinaan ystäviämme, ja he ilmestyivät aina paikalle jostain tyhjästä, vaikka olisimme olleet eri kaupungissa, Jaana Niinikorpi kertoo.

Myös suomalaisturistien tekemisiä seurattiin. Kerrosemännät olivat esimerkiksi hotellissa sitä varten, että he valvoivat, koska turisti menee huoneeseensa ja kenen kanssa.

Huoneissa oli usein mikrofonit.
- Kerran yritimme vaihtaa erään turistin huonetta, kun hänen omassa huoneessaan oli isoja puutteita. Vieressä oli vapaa huone, mutta vaihto ei millään onnistunut. Ilmeisesti siinä huoneessa eivät linjat olisi toimineet, Esko Honkanen kertoo.

Näennäisesti valvonta oli siis tiukkaa. Suomalaiset oppivat kuitenkin nopeasti temput, joilla kerrosemäntä sulki silmänsä yöllisiltä vierailta.
- Eiköhän siihen riittänyt pari sen ajan oravannahkaa eli parit sukkahousut, Honkanen tietää.

Sukkahousut, lenkkarit ja farkut tekivät kauppansa trokareille, ja suomalaisturisti saattoi elää viikon herroiksi vanhoilla vaatekappaleillaan.
- Kerrankin takaisin Suomeen lähti Sotshista mies, jolla ei ollut edes paitaa päällään. Hän oli myynyt kaikki vaatteensa, Riitta Taavetti muistelee.

Ruplan virallinen vaihtokurssi oli huono, mutta kadulla silloisia "pankkiautomaatteja" eli rahanvaihtajia oli paljon. Niinpä moni vaihtoi pienen summan virallisesti pankissa ja loput kulman takana kadulla.

- Joskus joku saattoi saada ruplien sijasta arpalipukkeita, mutta huijaukset olivat harvinaisia, Jaana Niinikorpi sanoo.

Sotshissa suomalaiset nauttivat subtrooppisesta paratiisi-ilmastosta, ottivat aurinkoa ja kävivät retkillä kylpylöissä, tippukiviluolilla, apinatarhassa, torilla tai vuoristojärvellä.

Retkillä mukana oli aina suomea puhuva paikallisopas, sillä Inturistin sääntöjen mukaan suomalaisoppaat eivät saaneet retkiä opastaa.

Matkan ohjelmaan kuului usein lounas tai illallinen. Silloin ei ruokaa pöydästä puuttunut, vaikka paikallisten omien kauppojen hyllyt ammottivat tyhjyyttään. Aina neuvostoruoka ei hivellyt makuhermoja, mutta esimerkiksi kaukasialaisen keittiön erikoisuudet olivat herkullisia.

- Ulkomaalaisille haluttiin tarjota aina parasta, mutta kaikkea oli silti tiukasti rajattu määrä. Niinpä esimerkiksi voipaloja oli laskettu yksi jokaiselle, ja jos turistit erehtyivät ottamaan enemmän, niin me oppaat jouduimme sitten illan päätteeksi niitä makselemaan, Niinikorpi kertoo.

Varieteeiltojen hämyssä suomalaisilla oli myös tilaisuus tutustua paikallisiin, ja seurauksenahan oli tietenkin läheisiä ihmissuhteita.
- Romansseja syntyi paljon, mutta ei välttämättä aina oikein suotavien henkilöiden kanssa. Avioparit riitautuivat, ja me oppaat jouduimme heitä erottelemaan ja konsultoimaan heidän välejään, Niinikorpi kuvailee.


Joillekin Sotshista tuli vakiolomakohde.

- Mieleen on jäänyt mies, joka kertoi olevansa Sotshissa kuudettakymmenettä kertaa. Ehkä hänellä oli siellä joku Ljudmila, Esko Honkanen muistelee.

Sotshin-matkojen silloista suosiota selittää ennen kaikkea halpa hinta, sillä viikon matkalle saattoi päästä muutamaa markkaa alle tuhannella markalla.

Joillekin vasemmistolaisille matka Neuvostoliittoon oli myös ideologinen valinta, mutta yhtä lailla matkoilla saattoi käydä niitä, jotka olivat itse kokeneet vaikkapa talvisodan kauhut.

Sotamuistoihin liittyy myös se, miksi jotkut joivat enemmän kuin oli tarkoitus.
- Mieleeni on jäänyt esimerkiksi sellainen siisti, vanhempi mies, joka oli koko matkan kovassa humalassa. Viikon päätteeksi hän sitten kertoi, ettei hän Suomessa näin juo, mutta matkalla tulivat sotamuistot liiaksi mieleen, Riitta Taavetti kertoo.

Oppaille asiakkaiden juopottelu kävi joskus työlääksi.
- Erään miehen vieressä valvoin monta yötä ja pidin häntä kädestä kiinni, kun tärinä oli niin voimakas, etten uskaltanut jättää häntä yksin, Esko Honkanen muistelee.

Jaana Niinikorpi puolestaan kävi useita kertoja miliisiasemalla asiakkaidensa kanssa kuulusteluissa tai haki heitä pois putkasta. Neuvostotapaan turisteja kuulusteltiin ankarasti, mutta vankeustuomioita jaettiin harvoin.

- Miliisiasemalla kuulusteltavalle oli varattu aina tuoli, jossa oli vain kolme jalkaa. Se oli aivan tarkoituksellista. Kerran kuitenkin pyysin, että voisiko yksi mies istua oikealla tuolilla, kun hän tärisi niin kovin, ettei olisi pysynyt siinä kolmijalkatuolilla, Niinikorpi kertoo.

Suomalaisten Sotshin-matkat hiipuivat 80-luvun lopulle tultaessa ja massamatkat loppuvat kokonaan, kun Neuvostoliitto romahti 1991.
Esko Honkanen, Riitta Taavetti ja Jaana Niinikorpi ovat kuitenkin kaikki käyneet Sotshissa senkin jälkeen - ja parin vuoden päästä olisi tarkoitus mennä isolla vanhalla opasjoukolla nostalgiamatkalle.

- Itse kävin Sotshissa viimeksi muutamia vuosia sitten, ja silloin tapasin monia ihmisiä, jotka muistelivat kaihoisasti suomalaisten turismia Sotshin kulta-aikana. Jollain erikoisella tavalla meidän suomalainen mentaliteettimme sopi heidän kanssaan oikein hyvin yksiin, Honkanen hymähtää.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

  2. 2

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  3. 3

   Tomi Metsäkedon jatko Mamma Mia! -musikaalissa epävarma – vastaava tuottaja: ”Nollatoleranssi tällaiseen käytökseen”

  4. 4

   Wahlroos latasi palkan­korotuksista: ”Paperi­kone menee kiinni”

  5. 5

   Trumpin loukkaama sotilaan leski astui esiin – kertoi kohu­puhelusta omin sanoin

  6. 6

   Yksi mies torpedoi Hitlerin pääsyn Yhdysvaltain länsirannikolle – ”He pitivät Los Angelesin turvassa ampumatta laukaustakaan”

  7. 7

   Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

  8. 8

   Näyttelijä Melissa Bellin, 44, kuppikoko on K – avautuu vaikeuksista: ”Rinnoistani on tullut ongelma”

  9. 9

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  10. 10

   Laitilalaismies lähetti itselleen kirjeen tekaistulla ”postimerkillä” – Mainoslehtisestä leikattu pizzan kuva meni Postilta läpi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  2. 2

   Räikkösen ja Verstappenin kohutilanteesta iso meteli – nyt puhuu F1-kisatuomari Mika Salo: ”Ei ollut mitään epäilystä”

  3. 3

   Jouni Hynynen koki hurjan muodonmuutoksen – ajoi päänsä kaljuksi: tunnistaisitko rokkaria?

  4. 4

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  5. 5

   Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

  6. 6

   Harvinainen haastattelu uutuuskirjassa: Mika Myllylän tytär kertoi rehellisesti äitinsä koettelemuksista – ”Sellaista julmuutta en pysty ymmärtämään”

  7. 7

   Max Verstappenilta kova syytös F1-tuomarille: ”Siellä on se yksi idiootti”

  8. 8

   Heidi Selin suunnitteli supertähdille vaatteita – sitten elämä Yhdysvalloissa romahti hetkessä

  9. 9

   Mies antoi 14-vuotiaalle kannabista ja harrasti tämän kanssa seksiä – ei tuomiota seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  10. 10

   Video: Kaikkien aikojen valtavin luonnonilmiö Suomessa – ”Kuin lähestyvän pikajunan kohina”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  4. 4

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  5. 5

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  6. 6

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  7. 7

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  8. 8

   Näin päättyi Napakymppi-parin Ikaalisten matka – piikki auki, Ville jätti taksit maksamatta: ”Odotin, milloin pääsen pois”

  9. 9

   Lahdesta löytynyt vainaja edelleen tunnistamatta – poliisi julkaisi poikkeuksellisesti kuvan ruumiista

  10. 10

   Nuoren Emman netti-ihastus olikin kaljuuntuva, 53-vuotias kauppias – sen jälkeen tapahtui jotain käsittämätöntä

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Timon vaimolla todettiin aggressiivinen keuhkosyöpä: ”Mari niin toivoi, että näkisi kevään”

  2. 2

   ”Ari” on kuin ilmetty menestyvä ura­tykki – oikeasti perä­kamarin poika elää eläkeläis­vanhempiensa rahoilla

  3. 3

   Tomi Metsäkedon jatko Mamma Mia! -musikaalissa epävarma – vastaava tuottaja: ”Nollatoleranssi tällaiseen käytökseen”

  4. 4

   Wahlroos latasi palkan­korotuksista: ”Paperi­kone menee kiinni”

  5. 5

   Trumpin loukkaama sotilaan leski astui esiin – kertoi kohu­puhelusta omin sanoin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Maria Veitola laukoo suorat sanat Tomi Metsäkedon Tähdet, tähdet -potkuista – ”Hänellä on selkeä ongelma”

  2. 2

   Räikkösen ja Verstappenin kohutilanteesta iso meteli – nyt puhuu F1-kisatuomari Mika Salo: ”Ei ollut mitään epäilystä”

  3. 3

   Jouni Hynynen koki hurjan muodonmuutoksen – ajoi päänsä kaljuksi: tunnistaisitko rokkaria?

  4. 4

   Verorahoilla jonojen ohi leikkaukseen jo nyt? Näin Laura Räty ohjaa jo täyttä vauhtia lääkäreitä lähettämään potilaansa yksityiselle puolelle hoitoon

  5. 5

   Mika Salo julkaisi harvinaisen videon F1-tuomarien huoneesta – tämä sinetöi Verstappenin kohtalon Räikköstä vastaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työttömät kieltäytyivät työstä aina samalla selityksellä – teollisuuspohatan vastaveto saikin hakijan leuan loksahtamaan

  2. 2

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  3. 3

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  4. 4

   Leivinuunin ”lisälaite” yllätti pariskunnan – tunnelmallinen lauantai-ilta meni pilalle

  5. 5

   Thaimaalaista Marisaa vietiin, kun Pattayan baarikadulla asteli vastaan suomalainen Mauri: ”Olen onnen nainen, kun sain hyvän miehen”

  6. Näytä lisää