Madventures avautuu IS:lle: "Tähän me uskomme"

Joulukuussa uuden kirjansa julkaiseva Madventures-kaksikko Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff ovat sanavalmiita 2000-luvun löytöretkeilijöitä, joilla on joka asiaan neuvo tai mielipide. Mitä sanottavaa heillä on ruoasta, uskonnosta tai isyydestä?

4.12.2013 6:37

Ruoka ja sen eettisyys Seikkailuohjelma Madventuresissa kaksikolla oli tapana syödä mitä ällöttävimpiä makuja maailmalta. Poskeen pistettiin muun muassa koiraa, josta nousi kauhea haloo. Alun alkaen heidän tarkoituksenaan ei ollut aiheuttaa kalabaliikkia vaan kiinnittää katsojien huomiota siihen, mitä me oikeasti syömme.

Tunna: ”Olemme yrittäneet vuosikausia puhua, että katsoisimme, mistä ruoka tulee. Se ei kasva siellä pakastealtaassa. Kehitysmaissa ruoan alkuperä on yleensä helpompi jäljittää.

Se on ollut yksi Madventures -ohjelmassa nähdyn Madcookin ideoita. Jotkut ihmiset jeesusteli täällä makkara kädessä, kun siinä söimme Indonesiassa koiraa, joka oli elänyt koko elämänsä vapaudessa. Monet eivät ajattele mitä syövät. Ei mietitä sitä pakasteallasta pidemmälle.

Kaikista övereintä on se, että se moralisoijan oma koira siinä tv:n vieressä syö ruokaa, jossa on teurasjätteitä eläimistä, jotka ovat kärsineet todennäköisesti koko elämänsä. Sellainen jeesustelu on todella helppoa. Pieni herättely siihen tekee terää. Usein ne ihmiset, joita moralisoidaan syö paljon eettisemmin kuin täällä.

Jos ajatellaan vuotta 2050 kun maailmassa on yhdeksän miljardia ihmistä ja suurin osa kehityksestä on tapahtunut kehittyvissä maissa. Se tarkoittaa sitä että lihantarve kasvaa yli puolella, mitä se on nyt. Se on täysin kestämätön skenaario. Eli ihmisten täytyy länsimaissa vähentää lihan syöntiä. Se tulee olemaan yksi isoimpia kysymysmerkkejä, että miten se tehdään, koska saavutetuista eduista on vaikea luopua.” Uskonto Puhe vaihtuu ruoan eettisyydestä uskontoon. Lukuisissa maissa reissanneet miehet ovat nähneet jos minkälaista uskonnon harjoittamista. Mutta mitä uskonto merkitsee heille henkilökohtaisesti?

Tunna: ”Ei ole väliä mikä opetus on, jos ihmiset saavat siitä jotain itselleen, heistä tuntuu paremmalle tai uskonto antaa uskoa, toivoa ja rakkautta ja moraalista selkärankaa.

Riku: ”Mutta samalla järjestelmiä käytetään negatiivisesti. Ihmiset voivat alistaa, käyttää hyväksi. Se on ikävää seurattavaa. Mutta sen pohjalta ei voi määritellä uskontoa.

Mihin Riku ja Tunna uskoo?

Vaivautunut naurahdus. Sitten Tunna: ”Uskon siihen, että kaikki on jatkuvassa muutoksessa eikä katoa. Mistään muusta en tiedä kuin siitä, että hyvä tuo hyvää paha tuo pahaa. Riku agnostikkona kuuluu kirkkoon, minä hengellisenä ihmisenä en kuulu kirkkoon.”

Riku selittää: ”Uskon rituaalien ja ihmisten välisen vuorovaikutuksen voimaan. Uskon siinä mielessä perinteisiin, että ne pitävät meidän verkkoja yllä.” Tunna keskeyttää Rikun: ”Eiks kirkot ole juuri niitä ketkä on alistanut ihmisiä kautta aikojen? Mitäs sadan vuoden päästä?

Riku: ”Sitä en tiedä. Ihmisten hengellisyyden kaipuuta voi toteuttaa järjestelmässä, joka on erittäin läpinäkyvä ja avoin, vaikka siinäkin on virheitä, kuten suomalainen valtionkirkko on. Suhtaudun erittäin skeptisesti lahkoihin.”

Tunna: ”Onko katolilaisuus lahko? Eikös sieltäkin paljastu yhtälailla?” Riku: ”Se ei olekaan avoin demokraattinen järjestelmä vaan se perustuu siihen, että vara-jeesus istuu Vatikaanissa ja siellä on paljon kiellettyjä asioita. Mutta näissä on eroja. Tarkoitan vain sitä, että tämä on ristiriitaista. Ihmiset ovat ristiriitaisia.” Tunna: ”Lisään vielä, että kaikki on yhtä ja kaikki on kaikkea.”

Näkeekö Rikua ja Tunnaa vanhoina ukkoina Kanarialla?

Uskon asiat sikseen. Siirrytään hengellisestä temppelistä massaturismin temppeliin – Kanarialle. Voisitteko kuvitella kittaavanne kaljaa Kanarian kuppiloissa vai vaellatteko viidakossa hamaan loppuun asti?

Massaturismista: ”Kanarian kuppilat eivät kyllä ikinä ala kiinnostaa, mutta meille se on mahdotonta myös sen takia, että olemme tehneet selväksi Madventures -tuotantokausilla, ettei sellainen meitä kiinnosta. Jos meitä siellä näkyisi, se olisi jollain tavalla hieman falskia.”

No, mikä sitten on Madventures ja miltä tulevaisuus näyttää?

Madventures: ”On uusi kirjamme tällä hetkellä. Äsken se oli Docventures. Madventures vaihtaa muotoaan kuin kameleontti. Sisältö pysyy samana mutta näyttämö muuttuu. Se mikä yhdistää näitä kaikkia, on halu tutkia ja ymmärtää maailmaa ja kertoa siitä tarinoita, jotka ovat mielenkiintoisia, niistä oppii jotain ja ne innostavat muita. Sitä on Madventures.” Riku ja Tunna isyydestä ja perheestä: ”Ehkä se isyys on aika luonnollista. Muutosta ja elämän jatkumista. Hirveästi oppii koko ajan uutta ja se on super mielenkiintoista.

Jokainen lapsi on yksilö ja matkatessa se on otettava huomioon. Mutta lapset eivät vaikuta mestojen valintaan. Ihan samoihin paikkoihin olemme menneet, minne muuten menisimme.

Jokaisella matkaajalla, joka ei ole paossa jotakin, perheen merkitys kasvaa reissatessa. Maailmalla kaikkialla perhe merkitsee paljon. Se on hieno voimavara.” Tulevaisuus: ”Tulevaisuus on aina avoin. 10 vuotta sitten ei uskaltanut edes unelmoida, että vielä nyt tätä voi jatkaa. Ehkä nyt tässä iässä toivoo, että terveyttä riittää jotta pystyy jatkamaan tätä. Erään merkittävän travelleriajattelijan Cocon sanoin, mennään sinne minne tuuli kuljettaa.” Madventuresin Uusi kansainvälisen seikkailijan opas ilmestyy 5.12.

Lue loput Madventuresin haastattelusta tämän päivän Ilta-Sanomista. Pojat kertovat muun muassa, mitä ovat reissussa oppineet ja suosittelevat matkakohteita erilaisille matkailijoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?