Sinulla ei ole mitään asiaa tänne - esittelyssä 10 maailman salaisinta paikkaa

Maailmalla on monta huippusalaista paikkaa, joista tiedetään asioita vain päällisin puolin.

Tshernobylin ydinvoimala-alueen suojavyöhykkeelle on rajoitettu pääsy.

27.9.2013 6:33 | Päivitetty 27.9.2013 10:30

Daniel Smithin kirja Pääsy kielletty - 100 maailman salaisinta kohdetta (Tammi) kertoo nimensä mukaisesti sadasta huippusalaisesta paikasta eri puolilla maailmaa. Osa kohteista on jokseenkin tuttuja kuvista, kuten Yhdysvaltojen presidentin kone Air Force One. Mutta kuinka moni oikeasti pääsee sen sisään?

IS poimi kirjasta 10 erittäin salaista kohdetta, jotka ovat niin salaisia, että jos sinne pääset, sinun on oltava siitä ihan hys hys.

1. Alue 51. Ei epäselvyyttä. Alue 51 on kaikkien ufosalaliittojen tärkein keskus. Siksi se on ehkä maailman tunnetuin salainen kohde. 1950-luvulla Nevadassa testattiin U-2-vakoilukonetta ja siellä testattiin myös kiinni saatuja neuvostokoneita. Tärkein paikka on tietysti Hangaari 18, jonne ufouskovaisten mukaan on säilötty terveisiä ulkoavaruudesta.

2. Raven Rock Mountainin johtokeskus. Pennsylvaniaan louhittu maanalainen johtokeskus on Yhdysvaltojen presidentin ja sodanjohdon käytössä kriisin sattuessa. Kylmän sodan jälkeen valtava luolasto näytti tarpeettomalta, ja 11.9.2001 jälkeen hyvinkin tarpeelliselta.

3. Air Force One. Yhdysvaltojen presidentin kone ei ole yksi tietty kone, vaan Air Force One on sen kutsukoodi. Presidentti Obama käyttää Boeing 747-200-konetta, jossa on lattiapinta-alaa 370 neliötä. Matkustustiloja on 70 hengelle. Presidentin sviittiin kuuluu makuuhuone, kylpyhuone, työhuone ja kuntoilunurkka.

Yhdysvaltojen presidentin kone Air Force One.

GCHQ:n eli Britannian viestitiedustelulaitoksen rakennus, donitsi.

4. GCHQ. Edward Snowden kohautti paljastuksillaan siitä, mitä Britannian viestitiedustelulaitos oikein puuhailee internetissä. GCHQ:n rakennus sijaitsee Cheltenhamissa ja siellä internetiä valvoo 5 500 työntekijää. Ulkopuolelta saapuvia puheluita ei yhdistetä, ellei soittaja tiedä vastaajan tarkkaa nimeä ja numeroa.

5. Vatikaanin arkistot. Vatikaanin arkisto on historiantutkijan aarreaitta. Moni suomalainenkin on käynyt paavin papereita tonkimassa. Melkoinen osa materiaalista on kuitenkin salaista. Yksi merkittävistä salaliittoteorioiden lähteistä.

6. Tshernobylin suojavyöhyke. Vuonna 1986 Ukrainassa pamahti ydinvoimala, ja katastrofi oli mittava. Tshernobylin ydinvoimalan ympärillä on edelleen suojavyöhyke, jolle on vain rajoitettu pääsy. Viereinen Pripjatin kaupunki on aavemainen.

7. Moskovan Metro-2. Yksi erikoisimmista rakennelmista Moskovassa. Kaupungin alla väitetään olevan oma, erillinen metrolinja, joka on vain valtion viranomaisten käytössä. Metro-2:n kerrotaan yhdistävän Kremlin, FSB:n päämajan ja Vnukovon lentokentän. Täyttä varmuutta linjan olemassaolosta ei ole. Ehkä maan alla onkin jotain muuta?

Vatikaanin arkisto on monilta osin salainen.

8. Kuningattaren makuuhuone. Lontoossa Buckinhamin palatsin edusta on päivittäin täynnä turisteja, mutta kuningatar Elisabetin yksityisiin huoneisiin vierailla ei ole asiaa. Michael Fagan -niminen mies on kuitenkin onnistunut pääsemään palatsiin omin luvin: vuonna 1982 hän keinotteli itsensä aitauksen yli ja vaelteli palatsissa syöden juusota ja keksejä. Kuukautta myöhemmin hän kiipesi kuningattaren huoneistoon ilmastointihormin kautta.

9. Hobyo. Somalialainen rannikkokaupunki on ehkä ulkopuoliselle enemmän hengenvaarallinen kuin varsinaisesti salainen. Se on ollut Afrikan sarven merirosvojen tukikohta, jonne on hinattu kaapattuja laivoja. Alue on rutiköyhää ja räjähdysaltista.

10. Gobin kuviot. Kaksi vuotta sitten satelliittikuvissa nähtiin erittäin kummallisia kuvioita autiomassa kiinalaisten tutkimuslaitosten välissä. Kuvissa oli heijastavia suorakulmioita, joiden sivut ovat yli 1,5 kilometriä. Ne risteävät ja muodostavat epäsäännöllisiä kuvioita. Ne saattavat olla ohjuskokeiden maaleja, mutta ehdä myös jonkinlainen vedenpuhdistamo. Tai sitten se on vain lännen tiedustelupalveluille tehty jekku.

Juttua päivitetty 27.9. klo 10.29. Muutettu paaveja koskeva lause, joka oli huonosti sanomalehtikieleen sopiva.

Missä suomalaisessa, suljetussa kohteessa haluaisit käydä? Kerro kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?