IS-toimittaja testasi: Pärjääkö Gran Canarialla pelkällä suomen kielellä?

Kesälomat on pidetty, ja nyt on korkea aika kääntää katseet talvilomakauden kohteisiin. IS kiersi Gran Canarian kotimaisimmat nurkat ja testasi pärjäisikö kohteessa silkalla suomen kielellä.

4.9.2013 14:37

Pärjäisikö Gran Canarialla silkalla suomen kielellä? IS testasi.

Kanariansaarilla sesonki alkaa täysillä noin kuukauden päästä. Kanaria on takuuvarma kohde niillekin, joita vieraat kulttuurit arveluttavat - täällä nimittäin pääsee pitkälle ihan selvällä suomella.

Kontulan Helmen saunan lauteille voi istahtaa heittämään kunnon löylyt vaikka joka päivä.

- Sauna lämpiää kymmenestä kahdeksaan, hihkaisee puisen tiskin takana hääräävä saunaisäntä Ville Kosonen.

On aamupäivä, ja istun Playa del Inglésin keskustan kupeessa sijaitsevan "Inglésin Kontulaksikin" kutsun alueen sydämestä löytyvän Kontulan Helmen saunassa.

Sen aidoille suomalaisille, vaaleille lauteille voi istahtaa heittämään kunnon löylyt vaikka joka päivä.

Aamulöylyistä pitävä voi samalla nauttia paikan päällä suomalaisen karjalanpiirakan tai pullan kotimaisen sumpin kera.

Kosonen kertoo, että aamupalan yhteydessä voi katsoa suomalaisia tv-kanavia. Pehmustetut sohvarykelmät houkuttelevat istumaan. Kontulan Helmi on suosittu ajanviettopaikka myös iltaisin. Jääkiekkokauden aikaan SM-liigapelit vetävät porukkaa.

- Jos et tule ajoissa, et mahdu istumaan, Kosonen nauraa.

Vilma Viitasalon asiakaskunta on pääosin suomalaista.

2. Kutrit kuntoon kotimaisesti

Muutaman sadan metrin päässä Kontulan helmestä, ostoskeskus Jardin del Solissa sijaitsee parturi-kampaamo Max & Mirelle. Täällä ei tarvitse pelätä kielimuurista koituvia tukkayllätyksiä. Vaaleatukkainen

Vilma Viitasalo nimittäin tervehtii ystävällisesti suomen kielellä. Kampaamotilan perällä on hyllyllä pieni Suomen lippu, ja mustan, nahkaisen kampaamotuolin edessä lojuu pinkka suomalaisia lehtiä.

Otan leikkauksen, johon kuuluu myös pesu ja föönaus. Ensimmäistä kauttaan saarella työskentelevä Viitasalo hieroo päättäväisin ottein päänahkaani ja kertoo, että kampaamon asiakaskunta koostuu pääasiassa saaren suomalaisista asukkaista ja lomailijoista.

- Mutta norjalaisia, ruotsalaisia ja saksalaisia käy myös, Viitasalo lisää.

Kuparipannu on ollut Aki Korhosen perheen omistuksessa yli vuosikymmenen.

3. Lihapullia ja rosvopaistia

Hiustenleikkuun jälkeen maha kurnii. Päätän löytää suomalaisen ravintolan, josta saa suomalaista kotiruokaa. Paikkaa ei tarvitse kauan etsiä, sillä vähän matkaa käveltyäni huomaan Avda de Tirajanan varrella sinisen kyltin, jossa lukee suurin kirjaimin Kuparipannu.

Viihtyisä ravintola sijaitsee jyrkkien portaiden alapäässä. Omistajat Reijo ja Aki Korhonen, isä ja poika, ovat viihtyneet saarella jo parikymmentä vuotta, mutta Kuparipannu on ollut perheen omistuksessa vuodesta 2002.

- Lihapullien lisäksi suomalaiset tykkäävät syödä myös rosvopaistia, Reijo Korhonen rupattelee, kun odotan annokseni valmistumista.

Hän paljastaa samalla, että rosvopaistin salaisuus piilee sen etukäteisvalmisteluissa.

- Haudutamme lihaa todella pitkään.

Baarityöntekijä Hanna Pokela tietää, että Ryysyrannassa vierailee myös suomalaisia julkkiksia.

4. Rentun ruusuja Nykäsen tahtiin

Illalla suomalaisen lomailijan ei tarvitse kauan etsiä lajitovereitaan. Avda. de Tenerifen varrella sijaitsee monta suomalaista pubia ja ravintolaa. Yksi niistä on edesmenneen laulajalegendan Irwin Goodmanin muistolle vuonna 1994 perustettu Ryysyranta.

Pienen, ruskeasävytteisen pubin listalta löytyy Goodmanin mukaan nimetyt drinkit "rentun ruusu" ja "rannan raikas". Muutama suomalainen astuu ovesta sisään ja tilaa huurteisen. Baaritiskin edessä on vielä tilaa.

- Välillä täällä on vilahtanut suomalaisia julkkiksiakin, baarityöntekijä Hanna Pokela naurahtaa.

Saarella keikkailee lomakausien aikana lukuisia suomalaisia laulajia. Edellisenä kautena saarella on nähty esimerkiksi Frederik ja Matti Nykänen.

Maistan mansikkaista rentun ruusua ja istahdan baarijakkaralle toilettitilan viereen. Oveen heijastuu Goodman kujeileva ilme naamallaan. Tähän on hyvä päättää Suomi-kierros Gran Canarialla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?