Monen haave: asunto myyntiin ja maailmanympärysmatkalle!

Julkaistu:

"Olin leikkinyt ajatuksella vuoden verran. Lopullisen päätöksen tein kuukausi ennen reissua", kolmekymppinen Janne Pitkälä kertoo.
Helsinkiläinen Janne Pitkälä, 34, teki viime jouluna radikaalin ratkaisun. Hän päätti luopua kaikesta kiinteästä omaisuudestaan ja lähteä reissuun. Paluupäivää ei ole tiedossa.
-
Myin kaksioni Helsingin Kalliossa, annoin huonekaluni kierrätyskeskukseen ja jakelin irtaimistoni lahjoina ystävilleni ja sukulaisilleni. Vain muutaman laatikollisen muistoesineitä varastoin vanhemmilleni.

Pitkälä otti lopulta lentokoneeseen vain yhden pienen repun, jossa on käytännössä koko hänen omaisuutensa.
- Minulla oli takana rankka ero avovaimostani. Ei ollut mitään, mikä olisi pidätellyt minua Suomessa. Otin töistä vuoden virkavapaan. Tiesin, että jos en lähde nyt, en tule lähteneeksi koskaan.

Väli-Amerikka oli ensimmäinen etappi, jonne Pitkälä osti menolipun. Kolmessa kuukaudessa hän on kolunnut läpi Panaman, Costa Rican, Nicaraguan ja Hondurasin. Alkutaipaleen hienoimpana kokemuksena hän pitää Panaman San Blasin saaristoa Karibianmerellä. Pitkälä vietti viikon seilaamalla paratiisisaarelta toiselle ja elellen paikallisten kuna-alkuasukkaiden kanssa.
-
Makuupaikan torakoista huolimatta niissä saarissa oli fiilistä. Maisemat olivat kuin suoraan postikortista tai merirosvoelokuvasta.

Toisena hittikohteena Pitkälä mainitsee Nicaraguan Ometepen saaren. Sen parhaita puolia olivat mahtava luonto, rauhallisuus ja paikallisten vieraanvaraisuus.

Kiipeäminen Concepcionin tulivuoren (1672 metriä) huipulle keskipäivän helleauringossa oli rankka kokemus.
- Varsinkin kun vesi loppui kesken. Se oli ehkä fyysisesti rankin suoritus, mitä olen koskaan tehnyt. Huipulla väsymys ja kipu unohtuivat, kun katseli kirkkaana päivänä näkymää Nicaraguan järven yllä ja rikkikaasua puskevaa kraateria.

"11 kuukautta ei riitä maailmanympärysmatkaan"

Toistaiseksi Pitkänen ei ole katunut valintaansa.
-
Matka on ollut odotettua turvallisempi. Väli-Amerikan mailla on paha maine. Minulla ei ole ollut vaaratilanteita, mutta huijatuksi toki tulee, jos on liian sinisilmäinen.
- Pidän perheeseeni yhteyttä sähköpostilla ja Facebookilla. Nettiyhteydet ovat toimineet melko hyvin. Kesällä aion tavata pikkusiskoni Irlannissa ja pikkuveljeni Hollannissa.

Pitkälä on luonut ystävyyssuhteita matkansa aikana, ja aikoo käydä moikkaamassa tapaamiaan ihmisiä heidän kotimaissaan. Hän on saanut kutsut muun muassa Israeliin, Yhdysvaltoihin sekä argentiinalaiselle viinitilalle.
- Reppumatkalla tapaa samanhenkistä porukkaa. Osan kanssa olemme vaihtaneet yhteystietoja ja olleet tekemisissä senkin jälkeen kun tiet ovat eronneet.

Matka jatkuu läpi Väli-Amerikan kohti Kaliforniaa Yhdysvalloissa. Sieltä hän aikoo vuokrata moottoripyörän ja ajaa Coloradon Denveriin. Alustavat suunnitelmat jatkuvat Chicagoon ja Kanadaan, Islannin kautta Manner-Eurooppaan, Afrikkaan, Aasiaan, Oseaniaan ja lopulta Etelä-Amerikkaan.
- Tällä hetkellä tuntuu, ettei 11 kuukautta riitä mitenkään maailmanympärimatkaan. Kuulen koko ajan muilta reissareilta uusista mielenkiintoisista paikoista, joihin haluaisin mennä.
-
Matkailu on eräänlaista oman sielun etsimistä. Reissun aikana on varmasti aikaa pohtia, mitä haluaa tehdä. Haluanko jatkaa niin sanottua normaalia elämää vai tehdä jotain täysin erilaista?

Pitkälä ei vielä tiedä, milloin hän palaa Suomeen. Hän on jättänyt asunnosta saamistaan rahoista sen verran tilille, että saa tarvittaessa maksettua suurimman osan uudesta.
- Tässä vaiheessa paluu tuntuu hyvin kaukaiselta ajatukselta. Jossain vaiheessa saattaa iskeä koti-ikävä, tai oikeastaan ikävöin vain siellä asuvia ihmisiä. Kaikki on mahdollista. Sekin, etten palaa Suomeen ollenkaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt