Missä sijaitsevat maailman upeimmat vesiputoukset? Katso listaus ja kuvat - Matkat - Ilta-Sanomat

Missä sijaitsevat maailman upeimmat vesiputoukset? Katso listaus ja kuvat

Julkaistu: 23.7.2013 18:02

Lonely Planet listasi maailman upeimmat vesiputoukset.

Nämä ovat Lonely Planetin arvioin mukaan maailman upeimmat vesiputoukset, joita voi suositeela vierailtaviksi.

1. Victorian putoukset, Zimbabwe/Sambia Victorian putousten pauhu on korvia huumaava. Sumu, joka nousee tiheinä pilvinä alueen ylle tästä 108 metrin putouksesta, peittää välillä jopa taivaan. Vettä vyöryy parhaimmillaan 12000 kuutiometriä sekunnissa.

2. Niagaran putoukset, USA/Kanada Niagara on yksi maailman kuuluisimmista vesiputouksista. Se on maineensa veroinen - todella suuri ja upea. Vettä vyöryy putouksesta jopa 2800 kuutiometriä sekunnissa. Yksikään Niagara-valokuvista ei kuitenkaan ole täysin onnistunut vangitsemaan paikan tunnelmaa. Niagaraan voi tutustua niin kiipeilemällä, ratsastamalla kuin veneilemälläkin.

3. Reichenbachin putoukset, Sveitsi Rechenbachin putoukset koostuvat useasta pienemmästä putouksesta. Jyrkkien rotkojen ja korkeiden huippujen maisemissa kuvattiin myös Sherlock Holmesin seikkailuiden Viimeinen tapaus. Tässä putouksessa mestarietsivä syöksyi kuolemaan.

4. Kaieteurin putoukset, Guyana Nämä putoukset eivät ole ehkä maailman korkeimmat, eivätkä voimakkaimmat, mutta salaisimmat ne ovat. Kaieteurin putoukset ovat piilossa Guyanan sademetsän sisällä, johon ani harva turisti eksyy. Potario-joki sukeltaa 250 metriä alas tasangolta.

5. Iguazún putoukset, Argentina/Brasilia Tämä putous koostuu 275:stä pienemmästä putouksesta, korkein niistä on 82 metrinen. Vesiputousten sarja ulottuu jopa 2,7 kilometrin matkalle Iguazú-joen varrella.

6. Détiân putoukset, Kiina Détiân putousten on sanottu olevan maailman toiseksi suurin kahden maan rajalla virtaava vesiputous - 200 metriä pitkä putous kulkee Kiinan ja Vietnamin välissä.

7. Gullfoss, Islanti Gullfossin nimi tarkoittaa kultaista putousta - ja sitä se todellakin on. Jättimäinen jäätikkö peittää allensa kymmeneksen koko Islannin pinta-alasta, geysirit suihkuttavat kuumaa höyryä ilmaan ja ympärillä pulpputtaa kuumia lähteitä.

8. Sutherland Falls, Uusi Seelanti 580 metrin korkuisen Sutherlandin putouksen nähdäkseen saa vaeltaa 53,5 kilometriä. Mikäli aurinko paistaa, näky on upea, jos sataa vettä, kahta parempi. Sadekuurojen jälkeen Uuden-Seelannin putoukset nimittäin virtaavat tavallistakin vauhdikkaammin.

9. Jim Jim Falls, Australia Jim Jim -putoukset tarjoavat mahdollisuuden jännittävään matkantekoon. Voitko kuvitella mitään nautinnollisempaa, kuin ajelehtia virran mukana ja ihastella jopa 215 metrin korkeuteen nousevia jylhiä kallioseinämiä? Uimista täällä kuitenkin kannattaa harkita tarkoin, sillä alueella on runsaasti jopa viisimetrisiä krokotiilejä.

10. Angelin putoukset, Venezuela Canaiman kansallispuistossa Venezuelassa sijaitseva maailman korkein yksittäinen vesiputous sukeltaa 807 metrin syvyyteen. Vaikka näkymä on lähes taivaallinen, ei putoksen nimi ole peräisin sanasta "enkeli". Nimen putoukselle on antanut lentäjä Jimmy Angel, joka lensi niiden yli ensimmäisenä vuonna 1933.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?