Lasten kanssa Tallinnaan? Näissä kohteissa riemu repeää!

Julkaistu:

LIV
Köysiratoja, jääkarhuja ja sukellusvenesimulaattori. Tallinnassa riittää hauskaa lapsille.
1. Museo, jossa saa koskea

Lastenmuseo Miia-Milla-Mandalla on museoille epätyypillinen idea: kaikkeen saa koskea. Sisältä paikka muistuttaa päiväkotia. Kengät riisutaan ulko-ovella.

Museota ovat olleet suunnittelemassa lapset itse, ja sen huomaa. Täällä voi tutkia suurennuslasilla leikkiötököitä, tunnistaa täytettyjä eläimiä, kokeilla hiihtämistä puuladulla, leikkiä kotia ja tehdä nukketeatteria.

1930-luvun paviljonkiin rakennetun museon värikkäästä kahvilasta saa lapsille maistuvia välipaloja, kuten pasteijoita ja leivoksia. Puhuva roskapönttö houkuttelee heittämään roskat roskikseen.

Miia-Milla-Mandan naapurissa on Kadriorgin puisto, jossa kannattaa tehdä kävelyretki ennen museovierailua tai sen jälkeen. Puistossa houkuttelevat iso leikkipuisto, joutsenlampi ja suihkulähteet.

L. Koidula 21, www.linnamuuseum.ee/miiamillamanda

2. Hämähäkkikammoisen painajainen

Toompean kukkulan alla Vanhassakaupungissa risteilee maanalaisia käytäviä. Ne ovat jännittävä kohde vanhemmille lapsille.

Kaikkiin 1600-luvulla rakennettuihin käytäviin ei pääse kurkistamaan, sillä osa on täyttynyt vedellä - tai suljettu hämähäkkien takia.

Kun käytäviä alettiin kunnostaa 2000-luvun alussa, niistä löytyi harvinaisia isoja hämähäkkejä. Nyt ne elävät suojeltuina omissa oloissaan pimeässä.
Käytävillä on nähty kummituskin. Se pelästytti kaksi työmiestä niin pahasti, etteivät he enää koskaan palanneet töihinsä.

Komandandi 2, www.linnamuuseum.ee/kok


3. Sukellusvenesimulaattorilla meren pohjaan

Kävelymatkan päässä laivaterminaaleista on runsas vuosi sitten avattu Lennusadamin merimuseo. Se on rakennettu lähes sata vuotta vanhoihin vesitasohalleihin.

Jännittävintä lienee kömpiminen oikeassa sukellusveneessä ja sukellus merten syvyyksiin sukellusvenettä muistuttavassa 4D-elokuvateatterissa.

Hauskinta voi olla sotakoneiden ampuminen simulaattorilla alas taivaalta, laivojen pienoismallien ohjaaminen ja istuminen vesitason ohjaimissa.

Vesilennuki 6, www.lennusadam.ee


4. Jännittävä seikkailupuisto

Kiipeilyä puissa, liukumista hurjilla köysiradoilla ja kiikkerien siltojen ylittämistä.

Nõmmen seikkailupuistoon kannattaa varata koko päivä tai ainakin useampi tunti. Ennen kuin pääsee radalle, pitää käydä kiipeilyn pikakurssi. Sitten jonotetaan omaa vuoroa. Pikkulapsille on ihan oma ratansa.
Yrittäjä on avannut uuden seikkailupuiston Piritan rannalle lähemmäs keskustaa, mutta siellä ei ole vielä rataa perheen pienimmille.

Külmallika 15, www.nommeseikluspark.ee


5. Parisataa metriä tyhjyyttä

Korvat menevät lukkoon, kun hissi kiitää 170 metrin korkeuteen alle minuutissa. Kun hissin ovet aukeavat, ottaa vatsanpohjasta.

Reissussa mukana oleva 3,5-vuotias tyttö menee maahan kontalleen ja ryömii hitaasti kohti lattiassa ammottava aukkoa. Kun reiästä kurkkaa, alla on hurja parinsadan metrin pudotus suoraan alas. Iiik! Rohkeimmat uskaltautuvat seisomaan lasin päälle.

Pilviä hipovan televisiotornin näköalatasanteelta avautuvat upeat näkymät
Tallinnan ympäristöön. Tornissa on myös tiedenäyttely.

Kloostrimetsa tee 58, www.teletorn.ee

6. Eksoottinen eläintarha

Norsuja, jääkarhuja, simpansseja ja virtahepoja. Tallinnan eläintarha houkuttelee eksoottisilla eläimillä, joita ei Korkeasaaressa näe.

Pörröisiä elukoita pääsee suorastaan pelottavan lähelle. Kesällä 2004 Tallinnan eläintarhan jääkarhu söi mieheltä käden. Mies oli työntänyt kätensä häkin raosta ja tarjonnut jääkarhulle voileipää välipalaksi, jolloin karhu päätti haukata koko käden.

Paldiski maantee 145, www.loomaaed.ee

Sami Takala

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt