Tanskan Skagenissa meret kohtaavat kohisten - Matkat - Ilta-Sanomat

Tanskan Skagenissa meret kohtaavat kohisten

Eipä olisi uskonut, että Tanskassa voi kohdata samanlaisen ilmiön kuin Hyväntoivonniemellä ja Kap Hornissa: kaksi merta kohtaa rytisten.

Tanskan pohjoiskärjessä kaksi merta yhtyy kohisten. Näky on merkillinen. Pohjoisessa aukeaa laaja Pohjanmeri.­

21.5.2010 14:36 | Päivitetty 21.5.2010 15:06

Kevättuuli puhaltaa lännestä ja piiskaa meren kuohuiksi. Vasemmalla lännessä vaahtopäät käyvät korkealla, mutta idässä oikealla on aivan tyven.

Olemme Tanskan pohjoiskärjessä, Jyllannissa. Paikka on lomakaupunki Skagenin (suom. niemi) kyljessä oleva Grenen (oksa).

Lännen puoleinen hurja meri on Pohjanmeren Skagerrak, idässä lainehtii verkkaan Itämeren murtovesi, Kattegat. Merivirran yhtymäkohdan näkee selvästi.

- Kansalliskirjailijamme Holger Drachmann on kiteyttänyt näkymän näin: se on kuin vanha aviopari, joka jatkuvasti halaa ja riitelee, persoonallinen oppaammeHanne Aavang sanoo.

Drachmann on haudattu lempipaikkansa äärelle ruusupensaan alle.

Grenen on iltapäivällä tämänmuotoinen, aamulla se oli hieman toisenlainen ja illalla taas erilainen.

Tuulet ja vesi muovaavat miljoonan kuutiometrin laajuisia hiekkadyynejä jatkuvasti.

Uimaan ei saa mennä, koska merivirtojen voima on hengenvaarallinen.

Kun lähtee jatkamaan pitkin länsirannikkoa, löytää 65 kilometriä pitkän uimarannan - ei siis ihme, että tänne tulee miljoonia lomanviettäjiä kesäisin.

Pohjoiskärki ei ole vain lomanviettäjiä varten, vaikka heitä käykin täällä kaksi miljoonaa vuosittain.

Joka vuosi niemen ohittaa 100 000 laivaa, eivätkä määrässä ole vielä mukana kalastusalukset. Skagenin valtavassa satamassa on kuusi kilometriä laituria, joista liikkuu tavaraa ja kalaa 50 eri maahan.

Oppaamme Hanne käyttää usein sanaa atmosphere, ilmapiiri. Satamassa todella on aivan erikoinen tunnelmansa.

Meren ja kalan tuoksussa voi käyskennellä muuten vain ja piipahtaa lounaalle tai illallisille johonkin lukuisista ravintoloista. Ravintola Pakhusetissa kolmen lajin illallinen maksaa 27 euroa.

Kaupunkilaisista puolet elää kalasta ja siihen liittyvistä elinkeinoista, neljäsosa turismista ja neljäsosa jostakin muusta.

Niinpä kala-ateriaa on ehdottomasti kokeiltava: hotelli Brøndumin tuoreista merenelävistä rakennettu smørrebrød on käsittämättömän hyvää eivätkä Pohjanmerestä pyydetyt katkaravut ole uineet monta päivää sitten. Kaupan pakasteraakut eivät ole samaa äyriäisten sukua!

Brøndumiin liittyy viehättävä tarina. Satusetä H.C. Andersen vieraili hotellissa vuonna 1840 ja tilasi tuoretta kalaa.

Annoksen tulo kesti ja kesti, odotusaika venyi tunteihin. Syy selvisi: piika oli lähtenyt pyydystämään kalaa merelle, jotta se olisi mahdollisimman tuoretta. Andersen tuskastui ja antoi sen kuulua.

Samana yönä alkoi hotellin emännän synnytys. Syntyi tytärAnna, josta tuli kuuluisien Skagen-maalareitten kantava voima jaMichael Ancherin vaimo.

Anna Ancherin äidin mielestä satusedän läsnäolo vaikutti niin kulturellisti, että tyttärestä tuli taidemaalari.

Anna ja Michael Ancherin tuotantoon voi tutustua heidän viehättävässä kotimuseossaan keskellä kaupunkia. Siellä aistii viipyilevän taiteilija-atmosfäärin, koska pariskunnan tytär Helga teki kulttuuriteon ja jätti kodin sellaisenaan kotimuseoksi vanhempiensa kuoltua 1930-luvulla.

Laajemmin Skagen-koulukunnan maalauksiin voi tutustua Skagenin museossa.

Museo on käymisen väärti: maalaukset kertovat realistisesti kovasta elämästä meren armoilla, mutta taiteilijat ovat kyenneet taltioimaan myös sen uskomattoman valon, josta pohjoiskärki on tunnettu. Jopa pilvisäällä aurinkolasit ovat tarpeen.

Hanne-opas kertoo happamista koululaisryhmistä, jotka puolipakolla joutuvat museoon, mutta hätkähtävät viimeistään Michael Ancherin valtavan, hukkunutta merimiestä esittävän teoksen edessä.

- Nuoret näyttävät naamallaan, ettei voisi vähempää kiinnostaa, mutta tämän taulun edessä kuulee: voi v-u, miten iso. Taide voi koskettaa myös näin, Hanne nauraa.

Pari kilometriä kaupungin ulkopuolella on mondeeni kalastajakylä, joka uhkasi kuolla elinkeinon rakennemurroksessa. Kylä joutui käymään läpi kaksi engenpelastusoperaatiota ja nyt huvilat toimivat etupäässä lomaosakkeina.

Täällä sopii odottaa maailman mahtavinta auringonlaskua. Tai ainakin Euroopan mahtavin.

Maailmankuulua katkarapuleipää Toast Skagenia pitää ehdottomasti maistaa sen syntysijoilla.­

Juutinrauman silta on komea, mutta kallis ylittää.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?