Bologna - tuntematon matkakohde - Matkat - Ilta-Sanomat

Viikonlopputuristin Bologna

Bologna on antanut meille bolognese-kastikkeen, mutta itse kaupunki on suomalaisille yhä harmillisen tuntematon.

Bolognassa modernia taidetta on paljon esillä pienissä gallerioissa, ja klassista taidetta löytyy isoista museoista.

31.8.2009 6:27

400 000 asukkaan kaupunki sijaitsee Pohjois-Italiassa, vain 100 kilometrin päässä Firenzestä. Toisin kuin turistien täyttämät Rooma ja Venetsia, Bologna antaa vielä nauttia aidosta italialaisesta elämänmenosta ilman tungosta.

Bologna on viikonloppumatkailijan unelma: keskusta on tiivis ja helppo hahmottaa, kävellen näkee paljon ja nopeasti. Ihmiset ovat ystävällisiä.

Loputtomat, leveät kaarikäytävät suojaavat sateelta ja helteeltä. Viikonlopussa ehtii syödä hyvin, kokea taide-elämyksiä - ja shoppailla itsensä pyörryksiin.

Bolognan historiallinen keskus on Euroopan toiseksi suurin, kaupungissa on Euroopan vanhin yliopisto, ja opiskelijat antavat kaupungille elävän, nuorekkaan leiman: iltaelämä on vilkasta, ja kulttuuritapahtumia on paljon. Bologna on italialaisen ruoan mekka. Kalliiden huippuravintoloiden lisäksi voit syödä hyvin tavallisessa osteriassa tai etnisissä ravintoloissa.

Arkeologisessa museossa on yksi Italian parhaista etruskiajan kokoelmista, pienessä Morandi-museossa on kaupungin oman pojan Giorgio Morandin töiden hieno näyttely, Ferrari ja Ducati -museossa viihtyvät autofanit, ja patologian museossa voi ihmetellä vahasta taiten tehtyjä ihmisen ruumiinosia.

Modernia taidetta on paljon esillä pienissä gallerioissa, ja klassista taidetta löytyy isoista museoista ja kirkoista. Vaate- ja herkkukaupat keskittyvät Piazza Maggioren ympärille.

Halvimpia vaihtoehtoja päästä Bolognaan on lentää Keski-Euroopan suurten kenttien kautta. Viikonloppumatkailijan kannattaa bongata netistä jokin keskustan keskihintainen hotelli.

Tärpit

1. Morandi-museoBolognan museoiden helmi on kaupungin oman pojan Giorgio Morandin (1890-1964) töille omistettu museo. Morandi, yksi Italian tunnetuimmista moderneista maalareista on tunnettu meditatiivisista, hämärän valon asetelmista.Piazza Maggiore. www.museomorandi.it 2. San Petronion kirkkoYksi Italian hienoimpia goottilaisia tiilikirkkoja. Alun perin kirkosta piti tulla suurempi kuin Pietarin kirkosta, paavin vaatimuksesta sitä pienennettiin. Piazza Maggiore. Muita käymisen arvoisia kirkkoja: Santo Stefano ja San Domenico, jossa on Michelangelon varhaisia veistoksia. 3. Castel Guelfon outletitPuolen tunnin matkan päässä keskustasta on himoshoppaajan paratiisi: iso alue täynnä edullisia vaate-, kosmetiikka- ja sisustustavaroita. Alueella saa helposti kulumaan päivän, kun välillä levähtää jossakin lukuisista ravintoloista tai kahviloista. www.outletcastelguelfo.it 4. Restaurante DianaPerinteistä maukasta italialaista ruokaa viiden minuutin päässä Maggiorelta. Paikka on erikoistunut paistiruokiin, ja suuri sali täyttyy ilta toisensa jälkeen hälisevistä italialaisperheistä. Viikonloppuisin kannattaa varata pöytä.Via dell Independenza 24. 5. Kaupungin holvikaaretItalian vanhimmassa kävelykeskustassa ei tarvitse tarpoa säiden armoilla. Bolognassa voi kävellä kilometrejä toisensa jälkeen historiallisten holvikaarten alla. On ihme, ettei kaupungin tätä puolta mainosteta missään, niin romanttisia kävelyretkiä kaarten alla voi tehdä.Koko vanha keskusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?