Matkat

Tropiikki kupolihallissa

Julkaistu:

Varpaat valkeassa sannassa, selkä vasten palmupuuta. Katse hakeutuu kohti sinistä taivasta, mutta törmääkin harmaaseen hallin kattoon.

- Pitäisi olla lippalakki, niin näkisi vain tuon Etelämeren, Andreas Schwarz huikkaa viereiseltä rantatuolilta.

Etelämeri on yhtä kuin suuri uima-allas. Se sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Berliinistä Tropical Islandsissa, joka mainostaa itseään nimensä mukaisesti tropiikkina. Vesialtaiden ja hiekkarannan lisäksi hallikaton alta löytyy sademetsikkö. Sen kasvillisuuden lomassa kiemurtelevalla polulla on mittaa kilometrin verran.

- Kylpyläksi minä tätä sanoisin, ensimmäistä kertaa Tropical Islandsiin matkannut Schwarz pohtii.

- Ja aivan ihana, erityisesti nyt kun ulkona on kylmää mutta aurinkoista. Jos ulkona sataisi, olisi täällä sisälläkin ehkä kesä kaukana, berliiniläismiehen vaimo Sonata Behnert miettii espresson äärellä hiekkarannan viereisessä kahvilassa.

Auringonvalo pääsee Tropical Islandsiin sen eteläseinän valtavasta ikkunasta. Mutta vaikka päivä olisi harmaa, lämpötila pysyttelee aina kesäisessä 26 asteessa. Vesi on pari astetta lämpimämpää.

- Tuntuu täällä uimisen jälkeen vähän viileältä. Pitäisi olla kylpytakki mukana, nürnbergiläiset Inna ja Dennis vinkkaavat kietoutuneina märkiin pyyhkeisiin.

Brandenburgilaisen kylpylän erikoisuus on hiekkarantojen ja vehreyden lisäksi itse rakennus. Tropiikki on rakennettu suunnattomaan, yhtä ainokaista tilaa olevaan kupolihalliin. Pitkittäin sinne mahtuisi Pariisin Eiffel-torni. Sen harjakorkeuteen menisi puolitoista Helsingin stadionin tornia. Alunperin hallissa rakennettiin ilmalaivoja.

Illan lähetessä hallin ääriviivat hukkuvat hämärään. Aina auki olevassa kylpylässä voisi uida vaikka läpi yön, mutta väki alkaa kuivailla itseään. Balilaiseen ja thaimaalaiseen tyyliin rakennetut ravintolat näyttävät kutsuvilta. Samoin saunakylä, jonka polut on valaistu tunnelmallisesti.

Tropical Islandsin eriasteisissa saunoissa on paratiisin tuoksuja ja höyryjä mutta saksalaiset tavat. Siten ne ovat sekasaunoja ja koko wellness-alue on "tekstiilivapaa". Alasti sekä saunotaan että jäähdytellään alueen lepotuoleissa. Pyyhe on levitettävä siten, etteivät edes varpaat kosketa lauteita tai tuolia.

Tropical Islandsissa saa kunnon kylpylän tapaan myös hierontaa ja kauneushoitoja. Kylpyreissun päätteeksi voi käydä kampaajalla. Kun talviaurinko ei riitä, rusketuksen saa solariumissa. Lekotteluun kyllästyneet voivat pelata hiekkarannalla esimerkiksi lentopalloa tai minigolfia. Lapsille on suuri leikkipaikka. Sen vieressä kohoavat pitkät vesiliukumäet. Hurjimmassa putkessa vauhdin luvataan kiihtyvän 70 kilometriin tunnissa. Paratiisinsa löytäneiden ei tarvitse poistua sieltä edes yöksi. Hiekalle on pystytetty valkeita telttoja, joissa on mukavat leveät sängyt. Telttapaikat ovat niin kysyttyjä, että ne on varattava viikkoja etukäteen.

Yöunet voi tosin ottaa myös omalla viltillä Laguuni-altaan rannalla, suoraan hallitaivaan alla.

Näin pääset

Tropical Islandsin lähin rautatieasema on Brand (Niederlausitz). Junamatka sinne kestää Berliinin päärautatieasemalta 55 minuuttia. RE-paikallisjunien kyytiin pääsee myös Zoologischer Gartenin ja Alexanderplatzin asemilta.

Brandenburg-Berlin-Ticket -päivälippu maksaa 28 euroa, ja sillä voi matkustaa yhdestä viiteen henkilöä. Lipulla saa lisäksi alennusta kylpylän sisäänpääsymaksusta. Brandin asemalta on ilmainen, viiden minuutin bussikuljetus Tropical Islandsiin.