Euroopan kuvatuin reikä

Julkaistu:

Espanjassa ja Portugalissa ovat kenties suomalaisille tutuimmat ulkomaiset golfkentät. Ovatko ne mistään kotoisin? Nyt kiistelemään!

PORTUGALI

ALGARVE

Vale de Lobo

Vale de Lobon kaksi kenttää sijaitsevat Välimeren rannassa aivan suomalaisille tutun Vilamouran golfkeskuksen naapurissa. "Sudenlaakson" ehdoton kohokohta on sen nykyisen Royal-kentän 16. väylä. Se on Euroopan kuuluisin ja kuvatuin yksittäinen golfreikä ja koko Algarven golfin symboli.

Par kolmosväylän tiillä seisot aivan rantatöyrään reunalla, greenille on 180 metriä, vasemmalla parikymmentä metriä alempana velloo Välimeri ja lipulle tähdätessä ei parane katsoa niitä kahta syvää, oranssinhohteista rotkoa, jotka työntävät nielunsa pelaajan ja viheriön väliin. Puuskittainen vastatuuli nostaa pulssia vielä sen verran, että kokemuksesi on taatusti ainutkertainen.

Tämän uhmakkaan näkymän sekä muutoinkin upean, kilpatasoisen kentän vierailija pääsee kokemaan 160 euron kierrosmaksulla.

PENINA

Championship Course

La Meridien Peninan golfhotelli on suomalaisille tuttu golfkursseilta. Tavalliselle klubipelaajalle peltomaisen Championship-kentän suurimpia haasteita ovat muutamat pitkiltä tuntuvat väylät ja etenkin loppuväylillä ikävän optimaalisesti sijoitetut ojat. Kovilla sateilla kenttä kuitenkin menee helposti kiinni, koska ojat tulvivat väylille.

Kaikkinensa kenttä sopii nykyvälineillä hyvin lomagolfiin ja kierroksen jälkeen voi heittää vielä jäähdyttelykiekan joko 9-reikäisellä Monchiquella tai lyhyellä harjoituskentällä.

Palmares Golf

Palmares sijaitsee Portimaosta ja Peninasta muutaman kilometrin länteen. Se on tasaista Peninaa vaihtelevampi. Ykköstiiltä pitkään alamäkeen pamautetun avauksen jälkeen viisi ensimmäistä väylää kiertelevät Välimeren rannassa hiekkadyyneillä. Loppureiät pelataan paikoin jyrkässäkin mäkimaastossa, joten golfauto saattaa olla senioripelaajalle hyvä valinta.

Vuorenkupeessa oleva Palmares on monesti pelastanut golfpäivän, kun Peninassa lokki- ja sorsaparvet ovat uineet väylillä.

ESPANJA

AURINKORANNIKKO

BENALMADENA

Golf Torrequebrada

Kasinon kenttä on käynyt kilpapelaajille ehkä jo lyhyeksi, mutta klubipelaajille se on mitä mainion haaste. Jo toisella väylällä noustaan Mijas -vuoren huipulle, josta pitch -lyönnin mittaisen kolmosen tiiltä avautuu upea maisema Välimerelle. Muutamaa väylää myöhemmin mitataan pelikavereiden kantit, kun seiskalla (par 4) uskalikko voi draivata aivan jyrkän alarinteen vasenta reunaa ja toivoa pallon rullaavan vesiesteen ohi viheriön kupeeseen.

Kovakuntoinen voi kokeilla lisää riskinottoa väylällä 12, jossa hyvän avauksen jälkeen viheriön voi kumpareiden ansiosta saavuttaa tuurilla jo toisella lyönnillä. Lopun par-nelosreiät ja niistä etenkin päätösviheriön jyrkkä kaltevuus yleensä kuitenkin huolehtivat, ettei ego pääse paisumaan yltiömittoihin.

Senioripelaajien kannattaa tälläkin kentällä harkita golfauton käyttöä.

Jos klubin edessä näet vanhan mustan Rolls Roycen, Euroopan kärkipelaajiin kuuluva Miguel Jimenez on tullut harjoittelemaan tai tapaamaan klubin caddymasterina toimivaa veljeään.

AURINKORANNIKKO FUENGIROLA

Mijas Golf Club

Mijaksen Los Lagos ja Los Olivos -kentät ovat klubipelaajan mukavia peruskenttiä. Olivosilla nousuja on hieman Lagosia enemmän, mutta ei silti rasittavuuteen asti. Lagosilla hyvä peli edellyttää Olivosia enemmän ennakkosuunnittelua, sillä viheriöt ovat vahvasti bunkeroituja ja vesiesteitäkin riittää väylien sivuilla kierroksen keskivaiheilla.

ALMERIA

Golf Almerimar

Golfhotellin kenttää oltiin muutama vuosi sitten laajentamassa. Gary Playerin suunnittelema vanha kenttä on miellyttävän lyhyt, mutta hiukan tylsä. Jo kakkostiillä peli yleensä pysähtyy ruuhkaan, kun viisto rinne vie pallot hankalaan jatkokulmaan, mutta lomallahan odottelusta ei kannata hermostua, sillä heti kolmosella voi vaikka pelikaverini Veikon tapaan pamauttaa holarin. Alkuysin loput väylät ovat riskejä välttäville peruskauraa, mutta uhmakas voi parissakin paikassa yrittää oikaista dog legin puiden yli.

Haasteet ja riskinoton paikat paranevat loppuyhdeksiköllä, jossa navakka tuuli pääsee usein puuttumaan peliin. Olen seisonut 170-metrisen 12. väylän tiillä kerran jopa draiveri kädessä, kun tanakkaan vastatuuleen olisi voinut liki heittäytyä puhurin kannateltavaksi.

ANDALUSIA

Islantilla Golf Club

Islantillaan pääsee lentämällä Portugalin Faroon ja siitä autoilemalla Espanjan puolelle. Atlantin rannan tuntumassa olevat kolme yhdeksän reiän lenkkiä sijaitsevat mäkisessä maastossa, mistä johtuen useimmilla rei'illä väylä viettää johonkin suuntaan.

Kun varsinaisen kentän (Blue ja Green -lenkit) kakkosreiällä on selvinnyt 170-metrisellä avauksella greenin edustan isosta lammikosta, vedestä ei tarvitse enää juuri huolta kantaa. Tarkkana saa silti olla, sillä kapeat metsäväylät ja niiden lähes suppamaiset notkot edellyttävät suunnittelua ja harkintaa. Kolmas yhdeksikkö on suunniteltu siten, että parin alkureiän jälkeen lenkki on varsin miellyttävä myös suuremmalla tasoituksella pelaavalle.

MALLORCA

Son Vida on Mallorcan vanhin kenttä ja se sijaitsee muutaman kilometrin päässä Palma de Mallorcasta. Vanhaa hotellia kiertävä kenttä on lyhyt, mutta vaikeustasoa nostavat sen muutamat rännimäisen kapeat väylät.

Uljas tunne on useammallakin väylällä, jotka saa avata reippaaseen alamäkeen, jos kohta vääjäämättä puurretaan sitten pitkää siivua myös ylöspäin.

ITÄVALTA

Zell Am See

Zell Am Seen ja Kaprunin laskettelukeskusten välissä on kaksi 18-reikäistä kenttää, joiden nimet ovat ympäröivien rinteiden mukaan Kitzsteinhorn ja Schmittenhöhe. Peltokenttinä ne ovat melko tasaisia ja helppokulkuisia, joten pelaaja voi keskikesälläkin lepuuttaa silmäänsä lumipeitteisissä vuorenhuipuissa.

Kentistä Kitzsteinhorn on hieman vaikeampi ja raskaampi, koska sen par-vitoset on niputettu pareittain vain kahden lyhyemmän huilireiän päähän toisistaan kierroksen puoliväliin. Molemmilla kentillä kiekat vedetään putkeen siten, ettei puolivälissä pääse poikkeamaan klubilla.

Hyvällä onnella klubilla saattaa törmätä Keke Rosbergiin, jonka kotikenttä Zell Am See oli ainakin vielä muutama vuosi sitten.