Siuro - kylien aatelia

Julkaistu:

Onko Siuro Suomen viehättävin kylä? Nyt kiistelemään!
Lähde kanssamme Nokian Siuroon, Hämeen helmeen, vesistöjen, kallioiden ja vanhojen, taidolla tehtyjen puutalojen ”Pikku-Pispalaan”.

Siurossa on kaikkea mitä ihminen tarvitsee, mutta kutakin vain yksi: majoituspaikka, pankki, apteekki, kauppa, posti.

Uimarantoja on sentään kolme, järviä kaksi ja kaloja – kukapa ne laskisi.

Siuron ihanuutta ovat ylistäneet monet Frans Emil Sillanpäästä Markus Seliniin ja Kari Peitsamoon.

Luonto-lehtikin innostui 1990-luvulla julistamaan Siuron luonnonhelmeksi: "Jos Hämeen keidaskartalta jättää pois Siuron ja Koskibaarin, seutukunta näyttää tosi vajaalta."

1. Suomalainen baari

Legendaarista Koskibaaria kolmannessa polvessa hoitava Tiina Saarilehto-Hyväri on ylpeä valtakunnastaan.

- Ei pubi, ei, vaan Vanha Kunnon Baari! Aamulla puuroa, sitten lounaat, munkit, kahvit, leivät. Iltaisin olutta, rupattelua, viikonloppuisin karaokea ja visailuja. Välillä elävääkin musiikkia.

Koskibaarin terassilla kanta-asiakkaat jo odottavat postiaan äskettäin ruopatun ja siistityn kosken kuohuja katsellen.

Ainoana keitaana kymmenen kilometrin säteellä se on tasa-arvoinen kuin yleinen sauna: Samassa pöydässä istuvat niin herrat kuin narritkin kaikkine välimuotoineen pohtimassa koskikalastajien sielunmaisemaa tai bongailemassa kivillä hyppiviä koskikaroja.

Baari on auki joka päivä uskollisesti kuin kirkko:

-  Pitäähän meidän palvella kylän väkeä, ei heitä voi jättää tiistai-iltanakaan pulaan, omistaja vakuuttaa ja kääntyy takaisin keittiöön tekemään hämäläisistä perinteistä poikkeavaa ruokatilausta: rapeaa pizzaa.
 
2. Kosken rannalle kalaan


Koski loi Siuron ja sen kaksoiskylän Kuljun.

Vesivoimaan perustuva teollisuus on jo kadonnut, mutta nyt koski on eräs eteläisen Suomen parhaista kalastuskoskista. Siitä nousee kuhaa, taimenta, istutettua kirjolohta ja villin taisteluluontonsa vuoksi koukkuun toivottua toutainta.

Siuronkoski on tunnettu erityisesti suurista kaloistaan. Siitä on noussut järvitaimenen Suomen ennätys (10 kg 150 g), kuusikiloinen toutain ja 6,5 kilon kuha. Piakkoin Kuloveteen ja Kokemäenjoen vesistöön istutetaan järvilohia, joiden toivotaan löytävän kosken.

Harvassa paikassa voi kalastaa koskesta niin helposti. Kun vieressä on vielä terassibaari, ei ole ihmekään, että kosken rannalla seisoo miestä ja joitain naisiakin vapaansa vatkaamassa. Ja kuten aina – jotkut saavat, toiset eivät.

Lupia saa Siuron postista. Päivälupa maksaa 8 euroa ja vuosilupa 80. Alle 16-vuotiaat puoleen hintaan.
 
3. Taideprofessorin piha


Nokialta tultaessa, juuri Siuron taajamakyltin kohdalla oikealla "Penttilän mutkassa" on eräs Suomen erikoisimmista taidenäyttelyistä.

Taiteilijaprofessori Ossi Somma on täyttänyt asuintalonsa laajan pihan elämäntyöllään. Kävijältä menee tunteja nähdä kaikki tämän tinkimättömän kuvanveistäjän ja mitalisuunnittelijan työt.

Erikoisen kokoiset ja muotoiset tuolit, vallan vertauskuvat, kohoavat pitkin pihaa, vierellään niukalla huumorilla tehtyjä pieniä pronssiveistoksia ja auto, jonka läpi kasvaa puu.

Kesällä pihamaalla voi tavata karismaattisen, pirteän 85-vuotiaan taiteilijan, joka mielellään keskustelee teoksistaan.

Siurossa asuu useita muitakin taiteilijoita, kuten kuvataiteilija Hilkka Laakkonen, runoilija JK Ihalainen, taidemaalari Osmo Rauhala ja lastenkirjailija Marja Valkama.
 

4. Vesireittejä ja patikointia

Jokisenjärven vedet ryntäävät Siuron ohi alas Kuloveteen, joka kurottautuu Vammalaan ja sieltä Kokemäenjokeen. Kuloveden pohjoispuoli on saaristoista, sokkeloista ja suojaista – varsinainen melojan unelma.

Oman veneen saa veteen kosken partaan luiskalta. Voit myös vuokrata kanootin tai koko laivueen oppaineen kaikkineen kanoottikauppa ja -vuokraamo Eräketusta.

Vesille pääsee myös laivalla. M/S Purimo kuljettaa kesäkuusta lähtien matkustajia Siurosta Hämeenkyröön ja takaisin. Laivan voi vuokrata vaikka kokonaan.

Lähimetsien merkityt samoilupolut johtavat vaikkapa Ruutanan luonnonpuistoon, jossa samannimisen lammen rannalla on retkeilijän iloksi nuotiopaikkoja.
 
5. Kartanossa kukkien keskellä


Vapaaehtoistyöllä huippukuntoon entisöity Knuutilan kartano on Siuron ainoa yöpymispaikka.

Vanhan luhtirakennuksen kamareista voi katsella kukkaniittyjä ja järvimaisemia. Lintuharrastajille riittää bongattavaa läheisiltä Intianlahdelta ja Alasenlahdelta.

Knuutilan väenpirttiä ja päärakennusta vuokrataan yhdessä ja erikseen juhliin tai kokouksiin.

Knuutilassa myös tapahtuu – on tanssia, kirppistä, markkinapäiviä, keskiaikapitoja, jazzilla höystettyjä rapujuhlia.

Erikoisuutena ovat kansalliseroottiset iltamat, joissa vieraat pukeutuvat suomalaisiksi seksi-ikoneiksi: On nähty Peräkamarin poika, Suhmuran Santra, Joensuun Elli, läjä Uunoja ja monta toiveikasta Auervaaraa.

Näissä bileissä tapaa mattivanhasia ja kankikaikkosia.

Pyydä päästä katsomaan päärakennusta sisältä. Kalustus, taulut ja tunnelma ovat vanhaa ja tunnelmallista suurmaanomistajasuomea – olihan Knuutila kerran Pirkkalan pitäjän suurin tila.

Rakennukset ovat 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta.
Knuutila on yksi Pirkanmaan vanhimmista asuinpaikoista. Lähellä on rautakautinen kalmisto.
 
6. Nauti kahvit, nouki yrtit

Otamuksen salmi 10 kilometrin päässä Siurosta länteen on erityinen luonnonihme. Aikuisten juodessa kahvinsa kesäkahvilassa lapset voivat hyppiä kalliolta köydellä veteen.

Sasissa Siuron ja Hämeenkyrön välillä on marja- ja kasvitiloja, joista poimit itse koko talven mansikat, yrtit ja vihannekset. Köyristä selkäsi erityisen kauniissa maisemassa Yrjölän marjatilalla.

Lue lisää: www.siuro.info/

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt