Laura Malmivaara: Tämä on Tukholmassa parasta

Julkaistu:

LIV
Näyttelijä Laura Malmivaara tutki viime kesänä Tukholmaa suomalaisjulkkisten kanssa Livillä alkavaa Lauran matkakuvia -ohjelmaansa varten.
Suomalaiset tekevät vuosittain noin miljoona lauttamatkaa Tukholmaan. Harva kuitenkaan tutkii kaupunkia pintaa syvemmältä.

– Suurimmalla osalle suomalaisista Tukholma on yhtä kuin Vanhakaupunki, Kuninkaanlinna ja se ympäristö, jota laivalta tullessa ehtii päivän aikana nähdä. Ajatuksenamme ohjelmassa oli koluta ”tuntematon Tukholma”, sillä kaupungissa on paljon sellaista kiinnostavaa nähtävää, josta emme tiedä mitään. Siellä on muun muassa paljon eläviä kaupunginosia ja mielenkiintoista underground-kulttuuria, näyttelijä Laura Malmivaara luettelee.

Malmivaara ihastui muun muassa hänelle ennestään tuntemattomaan alueeseen, trendikkääseen Södermalmiin, josta tuli hänen yksi suosikkikaupunginosistaan.

– Muotisuunnittelija Hanna Sarénin kanssa tutkimme Södermalmin pikkuputiikkeja ja tutustuimme kaupungin design-puoleen. Se on mielenkiintoinen ja ihana kaupunginosa täynnä elämää. Haluan sinne uudelleen ja suosittelen muillekin aluetta.

Sarénin lisäksi Malmivaaralla oli yhdeksän muuta matkakumppania. Hän pääsi tutustumaan jokaisen kautta kaupunkiin hieman eri näkökulmasta. Mukana olevilla julkkiksilla oli ennestään jonkinlainen suhde Tukholmaan.

– Esimerkiksi näyttelijä Maria Sid on työskennellyt paljon Tukholmassa, Anu Harkki kiertänyt kirpputoreja ja räppäri Elastinen osti nuorempana paljon vaatteita sieltä. Elastinen vei minut Kulturhusetiin kokeilemaan breakdancea, ja pakko sanoa, että hiphop-kulttuuri on todella kutkuttavaa!

Matkapäivien aikana Malmivaara löysi kaupungista paljon uusia puolia. Esimerkiksi juuri avattu Alkoholimuseo oli hämmentävä, mutta hyvin taiteellinen kokonaisuus, jota he ihmettelivät yhdessä näyttelijä Maria Sidin kanssa.

– Suosittelen myös käymään veistospuutarhassa, joka löytyy Millesgårdenista, isolta Lidingön saarelta. Skansenin kupeessa sijaitseva Rosendahlenin puutarha on myös mielenkiintoinen paikka, jonne on helppo mennä. Kannattaa nauttia hyvä lounas siellä olevassa ravintolassa, Malmivaara neuvoo.

Päällimmäisenä Malmivaaralle jäi kaupungista mieleen tukholmalaisten rento elämänasenne.

– He ovat rennosti boheemeja, ja ihailen heidän elämänasennettaan! Tukholmalaiset ovat ottaneet kaupungin omakseen ja elävät kaduilla sellaisina kuin ovat. Siellä on aitoa, kunnollista kaupunkikulttuuria, jota meillä Helsingissä ei ole vielä ihan samassa mittakaavassa.

Kaupungissa useita kertoja vierailevat turistit on huomattu Tukholman matkailutoimistossakin. Kaupungin turistipalveluita on kehitetty erityisesti juuri heitä silmällä pitäen.

– Yhä useampi haluaa nimenomaan tehdä matkallaan jotakin, kuten osallistua erilaisille kävelykierroksille, hypätä kuumailmapalloon tai kokeilla pikakumivenettä. Esimerkiksi omatoiminen Stieg Larssonin Millenium-kävelykierros on suosittu. Vanhankaupungin kummituskävely on jännittävä kokemus koko perheelle. Ja kattokävely niille, jotka eivät pelkää korkeita paikkoja, kaupungin matkailutoimiston turistipalvelupäällikkö Eva Camél kertoo.

Pariskunnille ja aikuisille Tukholma tarjoaa monenlaista tekemistä. Useat museot ovat kiinnostavia, joista uusin on tänä vuonna avattu Alkoholimuseo. Yksi mainio tapa tutustua kaupunkiin on hypätä yhteen risteilyaluksista, joita seilailee ristiin rastiin 14 saaren välillä.

– Moni haluaa tietysti tehdä ostoksia. Kaupungin ostosmahdollisuudet ovat mittavat, ja kaupungista löytyy paljon uusia kauppoja ja konseptimyymälöitä, yksi uusimmista on MOOD-galleria, Camél kertoo.

Jos matkaseurassa on lapsia, ja Junibacken ja Skansen on nähty, Camél suosittelee vierailua muun muassa Tekniikan museossa, jossa on esillä 100 erilaista keksintöä ja osaa pääsee itse kokeilemaan.

– Myös Luonnonhistoriallinen museo on kiinnostava. Siellä olevassa Cosmonova-kupolissa näytetään huikeita, kolmiulotteisia luontofilmejä. Varuskamarissa näkee puolestaan Ruotsin kuninkaallisten muinaisia vaatteita, varusteita ja aseita. Lapset saavat leikkiä ritaria ja prinsessaa päivän!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt