Bhutanissa asuu maailman onnellisin kansa - Matkat - Ilta-Sanomat

Bhutanissa asuu maailman onnellisin kansa

Mikä on paras tapa koristella talo? Maalata sen seinään penis.

Tiikerinpesä-luostari on Bhutanin kuuluisin nähtävyys. Se on rakennettu kapealle vuorenkielekkeelle. Luostarista on maahan kilometrin suora pudotus.

5.1.2010 6:28

Mitä tehdä, kun ensilumi sataa maahan? Pelata lumisotaa! Onhan ensilumen päivä yleinen vapaapäivä.

Kuka on maailman komein mies? No tietysti kuningas, 28 vuotta vanha Jigme Khesar Namgyal Wangchuck ja yhä sinkku.

Entä onko bruttokansantuotteella merkitystä? Ei todellakaan. Komean kuninkaan isä, oman aikansa itsevaltias, tajusi, että bkt:ta tärkeämpää on kansan kokonaisonnellisuus. Vähät rahasta.

Näin ainakin 660 000 asukkaan Bhutanissa, jossa tv-lähetykset sallittiin kymmenen vuotta sitten ja ensimmäiset demokraattisen vaalit järjestettiin vuonna 2008.

Piskuinen kuningaskunta Intian ja Kiinan välissä on säilyttänyt omalaatuisuutensa senkin jälkeen, kun se avasi ovensa maailmalle 15 vuotta sitten.

Bhutanin salaisuus on "vähemmän on enemmän" -politiikka. Jokainen turisti joutuu maksamaan olostaan maassa 200 dollaria (140 euroa) päivässä.

Politiikka on pitänyt massat ja länsimaiset vaikutteet poissa.

Turistin maksamasta 200 dollarista 60 prosenttia menee suoraan valtion kassaan. Turistien ansiosta köyhä ja karu Bhutan on voinut tarjota kansalaisilleen ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon.

Bhutanilaiset uskovat olevansa maailman onnellisin kansakunta.

Ja vaikeaa sitä on väittää vastaan.

Bhutanilaisen sanomalehden pääuutinen saattaa kertoa miehestä, joka löysi nuudelipaketista voittokupongin. Rikollisuutta ei ole. Tupakointi on laitonta.

Syvästi buddhalaisen kulttuurin taatusti hätkähdyttävin piirre ovat seinäkoristeeksi maalatut penikset.

Fallos-symboleita näkee joka toisen talon seinässä erityisesti Punakhan kaupungissa, jonne lama (hengellinen johtaja) Drukpa Kunlay rakensi temppelin 1500-luvun alussa.

Bhutanilaiset palvovat ja rakastavat Drukpa Kunlayta, jota kutsutaan myös Jumalaiseksi hulluksi.

Tarinan mukaan suurella buddhalaisella opettajalla oli tapana etsiä nuoria neitsyitä seksikumppaneikseen jousen avulla. Neitsyestä, jota nuoli osoitti, tuli Jumalaisen hullun seuraava partneri. Se oli naiselle tietysti suuri ilo, kunnia ja siunaus.

Nykyään Drukpa Kunlayn perintö elää Punakhan temppelissä, jossa matkailijakin voi vastaanottaa Jumalaisen hullun siunauksen.

Sen antaa temppelin nykyinen lama, jota pidetään uudelleen syntyneenä Jumalaisena hulluna.

Siunaus on vähintään erikoinen. Lama tarjoilee ensin tilkan pyhää vettä. Kun siunattava on lausunut rukouksensa, lama koputtaa häntä päähän kahdella puisella peniksellä. Tilanne on mitä hartain. Tätä et voi kokea muualla kuin Bhutanissa!

Bhutanin erikoisuus ovat luostarilinnoitukset, dzongit, joista komein on Punakhassa. Bhutanilainen voi vierailla dzongissa vain kansallispukuun pukeutuneena.

Tyypillinen bhutanilainen seinäkoriste. Taidokkaasti maalatun ikkunan viereen on maalattu fallos-symboli.

BHUTANIN LYHYT OPPIMÄÄRÄ

Kahdensadan taalan hinta vaikuttaa helposti suolaiselta, mutta se pitää sisällään majoituksen noin kolmen tähden hotellissa, kaikki ruokailut sekä henkilökohtaisen oppaan ja autonkuljettajan aamusta iltaan.

Opas lähtee mielellään mukaan, jos päivän kiertelyn jälkeen huvittaa vielä lähteä tutustumaan pääkaupunki Thimphun (50.000 asukasta) yöelämään. Bhutanin-matkan voi järjestää netistä ainakin seuraavista toimistoista: All Bhutan Connectionon ja Bhutan Travel Service. Kaikki bhutanilaiset matkatoimistot ovat Bhutanin valtion valvomia ja hyväksymiä.

Matkatoimistot hankkivat matkailijalle viisumin ja yleensä lennon Bhutaniin. Sen lisäksi toimistot räätälöivät matkaohjelman halutuksi määräksi päiviä.

Bhutaniin lentää vain Bhutanin kansallinen lentoyhtiö Druk Air. Lentoja Bhutanin ainoalle kentälle Paroon on vain 2-3 päivässä. Druk Air lentää Paroon vuoropäivinä muun muassa Bangkokista, Kathmandusta ja Delhistä. Bhutanin-matkat ovat kiertomatkoja. Neljässä päivässä ehtii nähdä pääkaupunki Thimphun, Paron ja Punakhan.

Paro: Bhutanin kuuluisin nähtävyys on vuorenkielekkeelle rakennettu Tiikerin pesä -luostari. Tiikerin pesälle pääseminen vaatii vähän kuntoa, sillä sinne mennään vain jalan.

Punahka: Drukpa Kunleyn temppelin lisäksi Punahkahassa on vaikuttava dzong, luostarilinnoitus.

Thimphu: Pääkaupungin nähtävyydet eivät pärjää muulle Bhutanille.

Thimphun valokuvatuin paikka on risteys, johon takavuosina pystytettiin Bhutanin ensimmäiset liikennevalot. Thimphulaiset vieroksuivat tunteettomia liikennevaloja, joten viittelöivät liikennepoliisit palautettiin paikalleen.

Seitsemässä päivässä ehtii Bumthangiin asti. Bumthangissa sijaitsevat Bhutanin vanhimmat, 500-luvulta peräisin olevat temppelit.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?