Matkat

Välimerelle lemmenlaivalla

Julkaistu:

Kymmenen risteilijää kylpee Barcelonan auringossa laituriin kiinnittyneinä. Barcelona on Euroopan Miami, kun puhutaan lomaristeilyistä. Viime vuonna sataman kautta kulki yli kaksi miljoonaa risteilymatkustajaa.

Suosituimmat reitit lipuvat Ranskaan ja Italiaan, mutta Barcelonasta on myös risteilyitä, jotka vievät myös Egyptin historiaan ja sen vaikuttaviin monumentteihin.Välimeri onkin Karibian jälkeen toiseksi suosituin risteilykohde.

Vaivattomuus on tärkein syy risteilyjen suosioon. Yhdellä matkalla voit vierailla monessa kohteessa, eikä matkalaukkuja tarvitse pakata kuin kerran. Tiukkojen lentoturvallisuussääntöjen maailmassa tämä on mainio syy valita laiva. Risteillen kohteet tulevat matkustajan luo. Yksikään hotelli maissa ei voi tarjota päivittäin vaihtuvia maisemia.

Matkustajakunta on nuortunut. Lomaristeily ei ole enää vanhemman sukupolven matkustustapa. Välimeri hyväilee yli parinkymmenen maan rantoja. Roomalaisten "Mare Nostrum", meidän meremme, on rikas kohde kulttuurin, arkkitehtuurin, historian, elämäntapojen sekä gastronomian vuoksi.

Läntisen Välimeren tärkeimmät kohteet ovat Espanja, Ranska ja Italia, itäisen Kreikka, Turkki ja Egypti.

Barcelonan lisäksi muut tärkeät lähtösatamat ovat Civitavecchia (Rooma), Pireus (Ateena) ja Venetsia.

Ihanteellisin aika risteillä on kevät ja syksy. Elokuussa espanjalaiset ja italialaiset seilaavat ahkerasti laivoilla.

Välimerellä on loputtomasti eri risteilyvaihtoehtoja ja lyhyet etäisyydet. Tyypillinen lomaristeily on viikon pituinen, mutta aalloille pääsee myös 12 yöksi, jopa kolmeksi viikoksi.

Meri yhdistää kolme mannerta; Euroopan, Afrikan ja Aasian. Tuskin löytyy toista historiallisesti tärkeää aluetta näin tiiviissä paketissa: antiikin foinikialaiset, egyptiläiset sekä kreikkalaiset seilasivat Välimeren laineilla.

Tänä vuonna 14 uutta risteilijää seilaa neitsytmatkansa. Näistä puolet valmistuu varustamoille, joiden matkustajakunta on pääosin eurooppalaisia.

Pienemmillä aluksilla on myös vankka asiakaskunta. He hakevat matkoiltaan henkilökohtaisempaa palvelua sekä satamakohteita, joihin suuret megalaivat eivät pääse.

Joillekin laiva on itse matkakohde. Jopa niin, että he eivät satamissa poistu laivasta.

Samalla kun aluskoko on kasvanut, ovat myös laivojen tarjoamat palvelut monipuolistuneet. Aika risteilyllä ei tule pitkäksi, pikemmin se loppuu kesken: siesta aurinkokannella, kuntosali, kylpylä, kiipeilyseinä, luistinrata, minigolf, F1-simulaattori, kokkikurssi, Las Vegas -laivashow, karnevaalit, elokuvat, tanssiaiset, disko, 20 ravintolaa... Hyteissä on vaihtoehtoja sisähyteistä 500 neliömetrin lukaaliin. Jos matkalla on useita meripäiviä, kuten maailmanympärimatkalla (tavallisesti yli 100 päivää) ja mannertenvälisillä, ulkohytti on omiaan. Suosituin on terassillinen ulkohytti. Kun kerran sellaisessa matkustaa, ei muuta hyttiä enää haluakaan.

Aamiainen omalla parvekkeella, kun alus saapuu uuteen satamaan, tai illallinen Välimeren sametinpehmeässä yössä tuo sen romanttisen lisän matkaan.

TÄRKEÄT KÄSIPAKAASEIHIN

Mikään ei estä saapumasta risteilyn lähtösatamaan päivää aikaisemmin. Näin kohde tulee samalla tutuksi.

Varaa riittävästi aikaa lennon ja laivan lähdön välille. Varaudu myöhästelyihin. Huomioi lentokentän ja sataman etäisyys.

Varaa käsimatkatavaroihin aurinkoasut. Näin voit heti aloittaa lomaristeilyn laivan aurinkokannella. Tuhansien matkustajien laivalla laukkujen tulo hyttiin kestää.

Jos varustamot tarjoavat lähes identtistä risteilyreittiä, tutustu matkan yksityiskohtiin kuten satamassaoloaikoihin. Joskus ylimääräinen tunti kohteessa voi olla merkittävä.

Varaa hytti alakansilta ja mahdollisimman keskeltä, jos olet altis merisairaudelle. Omena, ginger ale ja näkkileipä auttavat.

Pakkaa matkadokumentit, passi sekä lääkkeet käsimatkatavaroihin, älä matkalaukkuun.

Laivalla maksut hoidetaan omalla hyttikortilla. Käteistä tarvitaan vain aluksen pelikasinoon.

Vuonna 2008 4.4 miljoonaa eurooppalaista risteili maailman merillä. Ykkössijaa pitivät britit, sitten saksalaiset, italialaiset, espanjalaiset sekä ranskalaiset.

Tyypillinen suomalainen matkustaja on keski-ikäinen aviopari, joka viettää merkkipäiviä risteilyllä. Myös hääparit ovat löytäneet risteilyt. Tarjontaa on seksuaalivähemmistöille ja nudisteillekin.

Disneyllä on oma risteilyvarustamo. Disney Magic seilaa tänä vuonna Välimerellä.

Liikuntavammaisille on tarjolla invahyttejä.