Matkat

Löytyykö Egypti viiden tähden hotellista Hurghadassa?

Julkaistu:

Reppukonkari hämmentyy viiden tähden hotellialueella Egyptissä. Missä on Egypti?

Se, että Hurghadassa lomaillaan kuin ei Egyptissä oltaisikaan, on yleistä. Ainakaan meidän 850 hotellihuoneen, useiden uima-altaiden, ravintoloiden, baarien ja jopa kahden oman apteekin kompleksistamme ei periaatteessa tarvitse poistua minnekään.

Myös tien toisella puolella sijaitsevan hotellin palvelut ovat käytössämme. Vain hotellivieraille tarkoitetulla, vartioidulla rannalla pääsee pulahtamaan Punaiseen mereen.

Minulle kokemus on uusi. Iso osa aiemmista ulkomaanreissuistani on taittunut reppu selässä. Hurghadassakin uskon olevani sen verran "konkari", että skippaan matkanjärjestäjän tervetulotilaisuuden.

Osallistujille luvatan myös ilmainen kiertoajelu kaupunkiin sekä vierailu papyrus- ja parfyymipajoihin.

Suomalaisten matkanjärjestäjien Egyptin-tarjontaan kuuluu liuta vastaanvanlaisia täyden palvelun resortteja. Hotellialueellamme puhutaan pääosin saksaa.

Kyseessä on egyptiläisen luokituksen mukaan viiden, suomalaisittain neljän tähden lomaparatiisi.

Huoneeni ovelle koputetaan pian saapumiseni jälkeen.

- Hei, olen Atea, onko kaikki hyvin?

Kerrossiivooja ilmoittaa olevansa koko ajan käytettävissäni. Hän ilmoittaa voivansa lähteä oppaakseni myös basaarialueelle.

- Anything you need, nuori mies sanoo tippi kourassa poistuessaan.

Tippaaminen on maan tapa. Näidenkin luksushotellien palveluhenkilökunta saa lähes olematonta palkkaa, joten juomarahaa ei kannata laiminlyödä.

Siirryn altaalle ja otan faaraohieronnan. Neljän hieronnan paketista saa alennuksen pyytämättäkin, eli seuraavana päivänä uusiksi.

Löin etukäteen vetoa siitä, että tällä lomalla vain lepään ja nautin luksuksesta. Seuraavana päivänä olo alkaa silti muuttua levottomaksi. Haluni nähdä Kuninkaidenlaakso on sentään tyssännyt tietoon, että retkelle lähdetään aamuyöllä ja palataan seuraavana iltana lähempänä puoltayötä. Se tuntuisi suorittamiselta, viikon lomalla.

Mutta nyt en tunne olevani kartalla lainkaan!

Mieluummin häviän vedon kuin pysyttelen vain täällä mikä-mikä-maassa. 1,2 euroa maksavan taksimatkan päässä kohtaan aidomman Egyptin.

Rihkama- ja kultakauppiaita, kovaäänisyyttä, miehiä vesipiippuineen.

Päädyn kompromissiin: luksustelen päivät ja seikkailen illat. Yhtenä iltana otan taksin Hurghadan egyptiläisimpään osaan, El Dehariin. Ostan vatsatanssivyön ja hypistelen arabinaisten paksuista ja hengittämättömistä kankaista tehtyjä asuja.

Moni vastaantuleva nainen saa näyttää julkisella paikalla vain silmänsä. Pikkupojat kantavat raskaita säkkejä rakennustyömailla. Mahdoton sanoa, montako valmistumassa olevaa hotellia näen viikon aikana.

Egypti ei ole helppo paikka yksin matkustavalle naiselle. Hurghadassa jouduin nielemään sen, että miesasiakkaita palveltiin ensin. Kerran odotukseni palkittiin käsisuudelmalla.

Kun ja jos nainen liikkuu yksin, on hyvä tietää maan tavat. Oppaanani toimiSusan L. Wilsonin kirja Cultureshock! Egypt (Marshall Cavendish Editions). Egyptiläinen mies ymmärtää jopa hymyn lupaukseksi jostain ihan muusta.

Se, että tavistakin ylistetään Neferetitistä seuraavaksi, tuntuu välillä ihan hauskalta.

Taksissa matkustamista tekee mieli välttää sen jälkeen kun on joutunut kuuntelemaan kuskin inttävän "kuinka monen miehen kanssa olet harrastanut seksiä" - vaikka en vastakaan.

Myös hiljaisuudessa sujuneen automatkan päätteeksi kuulee ehdotuksia, kuten miten olisi jatkot seksin merkeissä?

Pian entistä useammat turistit tutustuvat "Egyptiin", ja osa heistä seikkailee toivottavasti turistialueiden ulkopuolellakin.

ROHKEASTI ULOS HOTELLISTA

 • Hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Herkkävatsaisia neuvotaan pesemään hampaatkin pullotetulla vedellä.
 • Muista rokotukset ja maitohappobakteerit ennen matkaan lähtöä.
 • Monissa paikoissa maksuvälineeksi kelpaa euro.
 • Tarjolla on matkoja pyramideille ja jeeppisafareja beduiinikyliin.
 • Hurghada on sukeltajien paratiisi.
 • Sovi taksimatkan hinta aina etukäteen.
 • Varaa pientä rahaa tippejä varten. Laukunkantajat ja tarjoilijat olettavat saavansa korvauksen.
 • Naismatkustajien pitää muistaa kunnioittava pukeutuminen: olkapäät piiloon ja tarpeeksi pitkä hame.
 • Varsinkin basaarialueet pursuavat ostettavaa. Jätä tilaa matkalaukkuun.
 • Viiden tähden hotellilomat alkavat noin 700 eurosta.
 • Hotellialueiden ulkopuolella on todella edullista. Esim. illallinen maksaa alle 10 euroa. Noin vartin taksimatka 1,20 euroa. T-paidat alkaen 2,40 e, useita vatsatanssivöitä alle kympillä.
 • Valokuvien teettäminen, pesulapalvelut sekä hierontapalvelut ovat puoli-ilmaisia.