Sunny Beachin aurinkoinen puoli - Matkat - Ilta-Sanomat

Sunny Beachin aurinkoinen puoli

Todellista Bulgariaa kaipaavan on suunnattava sisämaahan.

Julkaistu: 26.7.2007 13:59

Sunny Beachilla on kahdet kasvot: jos illan pimetessä katuja kansoittavat humalahakuiset nuoret, on valoisa aika sen täydellinen vastakohta.

Kimmeltävässä rantavedessä polskivat lapsiperheet, ja leppoisan löhöloman etsijät hakeutuvat verkkaisin liikkein aurinkovarjojensa alle. Mustanmeren rannalla mikään ei liiku, kenelläkään ei ole kiire. 36 asteen tasaisessa lämmössä huominen on todellakin tulevaisuutta ja tahdin määrittää korkeintaan se, koska on aika ruokailla.

Turistikohteissa ei kosketusta paikalliseen kulttuuriin

Rannikolla ei uskoisi, että ollaan maassa, joka on ollut olemassa samalla nimellä 1300 vuotta. Turistikohteissa ei ole häivähdystäkään paikallisesta kulttuurista. Todellista Bulgariaa nähdäkseen onkin matkustettava sisämaahan, jonne maaseutumatkailu tekee tuloaan. Autolla voi piipahtaa maan toisella puolella sijaitsevassa pääkaupungissa Sofiassa. Reilussa neljässä tunnissa pääsee myös Turkin Istanbuliin.

Ruokalistalla on ravintolasta riippumatta ainakin pizzaa ja meheviä toasteja. Vaikka paikallisruoka kuulostaisikin mielenkiintoisemmalta, voi edellisiäkin suositella, sillä täällä ei pihistellä juustossa. Perinteisintä ruokaa, jota Sunny Beachilta voi saada, ovat jogurttikeitto ja grillattu kala.Jos tarjoilija kysyy, oliko ruoka hyvää, ei kannata nyökytellä innokkaasti. Täällä pään pudistaminen merkitsee myöntymistä ja nyökkääminen vastaavasti kieltävää vastausta.

Toisaalta väärinkäsityksen vaara on pieni, sillä Sunny Beachilla tarjoilija tuskin kysyy mitään. Vaikka matkailu on tärkeä elinkeino, turisteihin suhtaudutaan varauksellisesti ja jopa halveksuen.Edullinen hinta paikannee silti monta muuta puutetta, sillä Bulgaria oli viime vuonna suomalaisten suosituin valmismatkakohde Espanjan ja Kreikan jälkeen.

Rikollisuudesta huolimatta turvallinen lomakohde

Rikollisuudesta ei huudella matkatoimistojen oppaissa. Todellisuudessa uusi EU-maa painii yhä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja korruptioon liittyvien ongelmien kanssa. Viime päivinä bulgarialaiset lehdet ovat kirjoitelleet Sunny Beachin hotelleista. Muutamien rakennusluvat on ilmeisesti saatu lahjonnan tai painostuksen avulla.

30 kilometrin päässä sijaitsevan Burgasin ostoskeskuksessa törmää baareista tuttuun näkyyn: koirat ja tupakoinnin kieltävien merkkien vieressä nököttää aseet kieltävä merkki.

Turisteille mutrista, kuten alamaailman kaljupäisiä kaappeja kutsutaan, ei kuitenkaan ole vaaraa. Mafia keskittyy hoitelemaan omia bisneksiään ja hyötyy yhtä lailla matkailijoiden maahan tuomista rahavirroista.

Tilastojen valossa matkakohde on turvallinen. Bulgariassa kävi viime vuonna noin 80000 suomalaista. Suurlähetystön tietoon tuli kuitenkin vain kymmenkunta rikosta, ja nekin olivat lähes poikkeuksetta varkauksia.

Sen sijaan lähetystöön ilmoitettiin hotellissa häiriköineestä suomalaismiehestä, joka heitteli ruokaa muiden asiakkaiden päälle. Hänet saatiin kuitenkin kuriin ilman poliisia.

Pyhän Kyrilloksen ja Methodiuksen kirkko on nimetty kyrilisten aakkosten kehittäjien mukaan.

Sunny Beachin turistien kansoittama rantaviiva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?