Matkat

Hippien kiehtova koti

Julkaistu:

Auringonlaskussa kimalteleva Golden Gate -silta, San Franciscon lahti vankilasaarineen, historialliset kaapelivaunut ja kaupunkia halkovat dramaattiset kukkulat vetävät miljoonia turisteja kaupunkiin vuosi toisensa jälkeen.

Maisemiensa lisäksi San Francisco muistetaan myös hippiliikkeen syntysijana. Vaikka hippimeininki kuihtui kapitalismin ja kylmän sodan edessä, näkyy ajalle tunnusomainen vapaamielisyys edelleen San Franciscon katukuvassa ja elämäntavassa.

Ihmiset ovat ystävällisiä ja kulttuurien sekamelskasta huolimatta kaupunki on suhteellisen turvallinen. Jos sattuu vierailemaan kaupungissa lokakuun viimeisenä päivänä on seksuaalivähemmistöjen Castron kaupunginosa ehdoton nähtävyys. Aluetta halkovat kadut täyttyvät illalla juhlijoista, jotka ovat pukeutuneet mitä uskomattomampiin Halloween -asuihin.

San Franciscon maineensa veroiset nähtävyydett

Kaupungin tunnetuin nähtävyys on San Franciscon ja Marin Countyn yhdistävä 1970 metriä pitkä Golden Gate -silta. Parikymmentä vuotta maailman pisimmän sillan titteliä kantanut nähtävyys täyttää tänä vuonna 70 vuotta, mutta suuremmat juhlat on suunniteltu vasta viiden vuoden päähän. Sillan voi ylittää joko autolla, jalan tai polkupyörällä.

Näköalat ovat huikeat jo sillalta, mutta kannattaa ehdottomasti kavuta Marin Countyn puolella kohoavan kukkulan huipulle, koska näkymä sillan kaapeleiden yli lahden takana sykkivään kaupunkiin on kuin suoraan elokuvasta.

Vaikka San Franciscon koilliskärjessä oleva Fisherman's Wharf on todellinen turistirysä, joka tarjoaa lähinnä ylikallista ruokaa ja tuliaisia, kannattaa kuitenkin laittaa Pier 33 muistiin. Sieltä lähtevät lauttakuljetukset kuuluisalle Alcatrazin vankilasaarelle, joka viettää tänä vuonna vankilatoiminnan aloittamisen satavuotisjuhlaa. Vaikka saari on jo kauan ollut turistikohteena, paikan pahamaineinen tunnelma välittyy edelleen hyvin vankilan muurien sisäpuolella.

Uutuutena tänä vuonna on myös Alcatrazin ja läheisen Angel Islandin yhdistävä tutustumiskierros. Angel Islandia kutsutaan usein länsirannikon Ellis Islandiksi, koska se toimi aikanaan länsirannikon siirtolaisten maahantulopisteenä.

Turistin ihannekaupunki

San Francisco on monella tapaa turistin ihannekaupunki: ei liian suuri, mutta nähtävää riittää kaikkien makuun. Chinatown, Union Square, SoMa, Presidio, Coit Tower ja lukuisat museot ovat vain muutama esimerkki. Suurin osa nähtävyyksistä on joko kävelymatkan päässä tai julkisen liikenteen reittien varrella. Kolmea eri reittiä kolistelevat historialliset kaapelivaunut ovat henkeäsalpaava kokemus - eikä vähiten jyrkkien mäkien vuoksi.

Jos hyppäät Hyde Streetiä kulkevaan vaunuun muista pysähtyä Lombart Streetin kohdalla. Maailman mutkikkaimmaksi kaduksi nimitetty tienpätkä on oiva esimerkki viime vuosisadan alun kekseliäästä kadunrakennustekniikasta.

Serpentiinimäistä katua reunustavat lukuisat kukkaistutukset ja miljoonan dollarin asunnot. Niin loistava kuin San Franciscon matka kesällä onkin, sää tuottaa kuitenkin monelle matkalaiselle ikävän pettymyksen. San Franciscossa on viileää läpi vuoden.