Playa del Ingles on kuin mini-Suomi - Matkat - Ilta-Sanomat

Playa del Ingles - melkein kuin kotona!

- Hyvää huomenta, arvoisat matkustajat! Tervetuloa lomalennolle Helsingistä Las Palmasiin.

MattiPubJopen omistajan Jami Räisäsen vieressä poseeraa suomalaisille tuttu laulaja Nisa Soraya. - En minä minnekään ole hävinnyt. Talvet asun täällä, kesät olen Suomessa, Nisa kihertää.­

11.3.2010 10:59

Lentomatkamme on 4 683 kilometriä, ja arvioitu lentoaikamme on 5 tuntia 40 minuuttia mukavassa myötätuulessa. Las Palmasissa sää on pilvetön ja aurinkoinen, lämpötila 28 astetta. Kapteeni Lokki miehistöineen toivottaa teille oikein mukavaa ja leppoisaa lentomatkaa!"

Tervetulotoivotus on enkelten laulua talven pimeyttä pakeneville suomalaisille. Mitä väliä, vaikka kone on ahdas kuin sardiinipurkki, aamiaisomeletti kuiva kuin kengänpohja ja viereen jumahtaa lihava ja hyvät pohjat matkalle ottanut, omasta mielestään lupsakka seuramies.

Nyt mennään Playa del Inglesiin, Kanarian saarten eteläkärkeen! Kuvat helmeilevästä merestä ja huojuvista palmuista siintävät jo silmissä.

Kaikki muuttuu todeksi heti koneen laskeuduttua Las Palmasiin. Tulijaa tervehtii suloinen kesätuuli ja kuvankaunis maisema palmuineen.

Lämpöähän täältä haettiinkin, mutta silti talvitakissaan tönöttävän turistin on vaikeaa ymmärtää seisovansa oikeasti keskellä kirkkainta kesää.

Suomalaisten rakastama Playa del Ingles on yhä maineensa väärti. Sen tietävät kaikki ne noin satatuhatta suomalaista, jotka käyvät saarella sen talvikaudella eli lokakuun puolestavälistä huhtikuun puoleenväliin.

Talouskriisi ei ole vielä juuri vaikuttanut suomalaismatkailijoitten määrään.

Ei kun uikkarit jalkaan ja altaalle tai mereen! Vai kannattaisiko sittenkin heti poiketa johonkin monista paikallisista suomalaisravintoloista?

Inglesissä kannattaa ajella taksilla, sillä kyyti on halpaa ja kuskit mukavia.Aloitamme kierroksen suomalaisille tuiki tutusta Pub Ryysyrannasta hotelli Agaete Parkin alakerrasta.

Ryysyrannasta kuuluu jo puolenpäivän aikaan tuttu suomalainen törinä. Eikä mikään ihme, pubi aukeaa joka aamu kello kuusi.

- Mielenkiintoisinta täällä on heti silloin. Useimmiten talo on heti aamulla tupaten täynnä, eikä ikinä voi tietää, mitä päivän mittaan tulee tapahtumaan. Vuorokauteen mahtuu monenlaista, kun baari suljetaan vasta aamukolmelta, baarimikkona toimiva Janne sanoo.

Pirjo Vainio-Kerolan ja Juha Kerolan omistama Ryysyranta on pyhitetty 1991 kuolleen Irwinin muistolle.

Ravintolan perustamisen aikaan Irwin kävi myös itse siellä, myöhemmin siellä ovat vierailleet myös hänen vaimonsa ja lapsensa.

Suomalaista iskelmämusiikkia kuunnellessaan ja suomalaista tv-ohjelmaa katsellessaan voi ihailla seinillä koreilevia Irwinin kuvia, levyjen kansia ja aitoja, Irwinin päässä olleita lierihattuja.

Tanssit on jouduttu lopettamaan, koska yläkerran asukkaat valittivat jatkuvasta melusta. Samalla ravintolaa pienennettiin, mutta paikan suosiota se ei vienyt.

- Tunnelman lisäksi vetonaulojamme ovat suomalaisrouvan leipomat kinkkujuustopiirakka, kanelipullat ja lihapiirakat, Janne kehaisee.

Janne kuvailee Ryysyrannan asiakaskuntaa persoonalliseksi. Kaikki ovat kuin yhtä suurta perhettä.

Täällä ei kumarrella titteleitä, ja henkilökunnan vaitiolo on sataprosenttinen - moni on kotona kertonut olevansa aivan muualla kuin täällä.

Kivenheiton päässä Ryysyrannasta, Aguila Rojassa avautuu puoliksi espanjalaisten omistama Apilaniitty-ravintola. Sen suurella tanssilattialla harjoittelee parasta aikaa noin sata suomalaista diskotanssia.

Menossa on Jari Aaltosen vetämä viikon mittainen tanssikoulu, joka on Apilaniityssä jo neljättä kertaa.

Isännän ominaisuudessa paikassa häärää Kanarian Mikiksi esittäytyvä suomalaismuusikko.

- Minä ja paikallinen José laulamme täällä joka ilta vuorotuurein. Paikka on tullut minulle jo 13 vuoden aikana niin tutuksi, että puuhailen täällä kaikkea muutakin.

Tässä paikassa suomalaiset käyvät aamiaisella, lounaalla sekä illallisella. Iltaisin on tarjolla karaokea, tanssia ja muuta ohjelmaa ehkä vähän iäkkäämmille lomailijoille.

Votkaturisteista ei enää ole tietoakaan. Suomalainen on nykyisin todella fiksu verrattuna monen muun maan turisteihin! Mikki suitsuttaa.

Jatketaan matkaa Tirajana-kadulle, josta löytyy Inglesin uusi suomalaisravintola Bar-Cafe-Sauna Mummola. Suomalaisesta puusta rakennetussa ravintolassa on pirttipöydät ja kotoisat, punavalkoruudulliset pöytäliinat.

Viime lokakuussa vuoden täyttäneessä ravintolassa vääntää hanaolutta toinen omistajista,Sami Räsänen.

- Haluttiin tehdä tästä hieman erilainen kuin muut suomalaispaikat. Suurin ylpeytemme täällä on asiakkaiden käyttöön tehty tilaussauna, joka on koko ajan kovassa käytössä.

Kotoista suomalaistunnelmaa lisää myös suomalaisista herkkuruoista koostuva ruokalista. Karjalanpiirakoiden lisäksi tarjolla on poronfileetä, riistakäristystä, muikkuja, mätiä, etanoita, kaikki on tuotu Suomesta.

Asiakkaille tarjotaan suomalaiseen makuun sopivaa Juhla-Mokka -kahvia, jota Mummolaan lennätettiin heti kättelyssä 750 pakettia.

Talon erikoisuuksiin kuuluvat vielä ilmaiset nettiyhteydet ravintolan kannettaville tietokoneilla. Iltaisin viihdyttää suomalainen trubaduuri.

Melkein vastapäätä Mummolaa, tien toiselta puolelta, hotelli Tanifen alakerrasta löytyy Inglesin vanhin ruokaravintola, Kuparipannu.

Ravintolasta näkyy kadulle vain vähän, mutta kannattaa ehdottomasti käydä peremmälle, sillä sisäpihalla avautuu ihana palmu- ja kukkatarha uima-altaineen.

Korhosen perheen pitämä ravintola on tunnettu isoista ja tuttujen makujen ruoka-annoksista.

- Teemme kaiken ruoan itse alusta loppuun. Kuorimme perunat itse, ja jauhamme jauhelihan itse. Haluamme tietää, mitä asiakkaillemme tarjoamme, Aki Korhonen sanoo.

Vaikka ruokalistalla on yli 60 ruokalajia, ylivoimaisesti suosituimpina ruokalajeina ovat vuosikausia pysyneet lihapullat ja kaalikääryleet.

Kuparipannun jälkeen kannattaa taas huikata taksi alle ja suunnata ostoskeskus Jardin del Soliin. Siellä, missä ennen olivat Sakari Kuosmasen Berry's Pub ja Saku's Galley -ravintola, on avattu uusi ja ihmeellinen MattiPubJope.

Niin kuin nimestä voi päätellä, nimensä pubille ovat antaneet suomalaiset jokapaikanhöylätMatti Nykänen ja Jope Ruonansuu. Paikan motto on "Ehkä otin, ehkä söin".

Tanssia, karaokea ja ruokaa tarjoavassa pubissa on vielä iltapäivällä hiljaista. Henkilökunnan seassa hääräilee myös suomalaisille tuttu viihdelaulaja Nisa Soraya, joka on asunut jo parikymmentä talvea Inglesissä.

- Kesäisin olen Suomessa, kuusi viime kesää olen kiertänyt Danny show'n mukana. Etkö tiedä sitä? Nisa ihmettelee.Paikan omistaa Jami Räisänen, joka on jo vuosikausia pyörittänyt Ulvova Mylläri -ravintolaa Puerto Ricossa.

MattiPubJopen syntyvaiheista hän kertoo näin:

- Kerran pojat sattuivat istumaan samassa pöydässä Ulvovassa Myllärissä, kun avasin suuni ja pähkäilin ääneen tämän paikan ostamista. He kannustivat paikan hankintaan ja lupasivat lähteä hommaan mukaan. Tässä ollaan, Räisänen sanoo.

Nykänen ja Ruonansuu eivät itse ole pyörittämässä ravintolaa, mutta pyrkivät käymään siellä vuorotellen säännöllisin väliajoin.

Tavaramerkkimme on tarjota asiakkaille hyvää ja hienostelematonta ruokaa niin isoina annoksina, ettei kukaan jaksa niitä syödä! Toki spesiaalimpejakin ruokia kuten karhua tarvittaessa löytyy.

MattiPubJopessa laulavat tänä iltana Virve Rosti ja Menneisyyden vangit. Talven mittaan esiintyvät muiden muassa Jani Wickholm, Matti Esko ja Laura Voutilainen.

Ravintolan kellarikerrokseen on rakenteilla kylpylä, MattiSpaJope.

- Luvassa on 12 pyllyn sauna, 8 hengen poreallas ja hierontapalvelu, Räisänen hymyilee.

Ilta kannattaa päättää Inglesin vanhimpaan suomalaiseen tanssiravintolaan, Jorma Kalevin Tiffanyyn. 1981 suomalaisille avattu paikka sijaitsee hotelli Kokan takana Tirma-kadulla.

Tiffanyssä on useimpina iltoina laulava isäntä itse paikalla. Tanssin lisäksi siellä kilpaillaan ja lauletaan karaokea.

Myös suomalaisartisteja vierailee siellä usein. Nyt paikalla ovat Tangomarkkinoilta tuttu Seppo Kulmala ja vuoden 2009 Big Brother -ohjelmasta tuttu Terttu.

- Mie tulin ilomielin, kun Jorma pyysi. Tämä on miulle tuttu paikka, olen melkein asunut täällä, Terttu hihittää.

Jorma Kalevi avasi joulukuussa toisen, Amigo-nimisen tanssi- ja ruokaravintolan hotelli Terorin alakertaan.

Tiffanyssa on rento meininki. Ennen illan ohjelmia, ohjelmien välissä ja vielä illan päätteeksi on aina lupa laulaa karaokea. Joka viikko pidetään myös teemailtoja sekä vuosittainen Kanarian Kultakurkku -karaokekilpailu.

Täällä on paras meininki heti aamukuudelta, Pub Ryysyrannan Janne vinkkaa.­

Jorma Kalevi on toiminut ravintoloitsijana ja keikkaillut Inglesissä pian kolmekymmentä vuotta. Suomen talvea paljon lämpimämmät kelit saivat minut tänne jäämään. Täällä on toinen kotini.­

Votkaturisteista ei enää ole tietoakaan. Suomalainen on nykyisin todella fiksu verrattuna monen muun maan turisteihin.­

Vicky Rosti ja Menneisyyden vangit irroittelevat MattiPubJopessa marraskuussa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?