Ostaisitko talon Thaimaasta? - Matkat - Ilta-Sanomat

Ostaisitko talon Thaimaasta?

Thaimaan viime vuosikymmenen rakennusbuumi on tuottanut taloja ja huoneistoja yli tarpeen.

Margareta ja Jyrki Jaalan mielestä talvi Thaimaassa on toki ihana, mutta asunnon ostossa pitää olla huolellinen.­

12.1.2011 12:10

Monet ulkomaalaiset ja varakkaat thaimaalaiset ovat sijoitusinnossaan hankkineet loma-asunnon.

Huoneistoja on kuitenkin tyhjillään,  tai vaikka asukkaitakin on, ne on varustettu kyltillä: myydään tai vuokrataan. Kauppa käy huonosti. Esimerkiksi Hua Hinissa on useita talokyliä  tyhjinä. 

Uudet, kauniit talot eivät ole saaneet edes ensimmäisiä asukkaitaan. Innokkaasta tarjonnasta huolimatta ostajia vain ei ilmaannu. Thaimaan bahtin korkea kurssi on eräs syy asuntokaupan vähenemiseen.

Kurssimuutos on vuoden aikana ollut yli 20 prosenttia, joka kiinteistökaupassa on suuri ja loppulaskua ajatellen monelle liikaa. Maan poliittinen epävarmuus lisää pelkoa, eivätkä helpotusta tuo myöskään viisumimääräysten muutostiheys ja ulkomaalaisten  omistusta rajoittavat pykälät. Thaimaan byrokratia on hankala. Monet ulkomaalaiset haluaisivatkin myydä omistusasuntonsa ja siirtyä vuokralle. Vuokra-asuntoja on tarjolla runsaasti ja vuokratkin ovat olleet laskusuunnassa. Hyvän omakotitalon tai laadukkaan kerrostaloasunnon, condon, saa vuokralle alle 500 eurolla kuukaudessa.

Luksus maksaa 1000 euron pintaan. Markkinointi on vaikeaa, sanoo ruotsalaisen Palm Villagen osakas Christer Lindstedt. Alue on ollut valmiina pian neljä vuotta ja vain puolet asunnoista on myyty. 120 neliön huoneistot ovat hyvin varusteltuja, hintaa on 120000 euroa. Hän kehuu ruotsalaisten valvonnassa tehtyjen talojen laatua. Pohja pitää tehdä lujille paaluille. Muuten sadeaikana maa pehmenee ja talo alkaa liikkua. Suosi suomalaista

Suomalaiset ovat hyvin tarkkoja homeesta kotimaassa, mutta ulkomailla ongelma unohtuu. Hu Hinin Sun-Valleyn huvilakylän asuntoja myyvä Ritva Kekki sanoo.

Kekki ja Niko Hahtola välittävät suomalaisille suomalaisittain tehtyjä Rakennusliike Ripatin taloja. Niissä ei ole homevaaraa.

- Tämä on ainoa suomalainen rakennuttaja, jolla on valvonta ja työnjohto Suomesta sekä samat standardit kuin meillä: ilmastointi, tuuletus, kosteuseristys, hengittävyys.

Hahtola korostaa, että kun thaimaalainen rakentaa, hän ei välitä sokkelista, ei kapillaari-ilmiöistä. Kylpyhuoneissa ei ole eristeitä, vaan ne kostuvat sisältä ja päältä.

- Myymiämme taloja rakentavat thaimaalaiset, mutta vastaavat mestarit ovat Suomesta.

Thaimaassa on noin 40000 suomalaista talviasukasta. Osa tekee virheoston.

- Kenelle valitat? Et saa rahojasi takaisin. Jos Suomesta lähtee esim. astmaa ja nivelsairauksia pakoon, vaivat saattavat pahentua siellä. Ulkona on kosteaa, samoin sisällä, Kekki havainnollistaa.

Sun Valleyhyn tulee 32 huvilaa ja naapuriin oma uusi golfkenttä. Tsunamin vuoksi talot vietiin kauas rannasta.

Suomalaistalojen valinnanvara on 62 neliön standardista 260 neliön luksukseen. Pienimmän saa omakseen 79000 eurolla (1274 e /neliö) ja suurimman 214000 eurolla (823 e/neliö).

- Hinta muodostuu asumispinta-alan, ei kokonaisalan mukaan. Myymme avaimet käteen -periaatteella. Hintaan sisältyy ranskalainen uima-allas, jossa on 10 vuoden takuu. Alueella on oma vesi ja pienpuhdistamo, Hahtola selvittää.

Kalusteet ovat tiikkiset - termiittien vuoksi.

Vaaran paikkoja

Meressä Kekki ja Hahtola eivät ui. Termiitit eivät ole nimittäin ainoa vitsaus.

- Siaminlahdella on vaaroja, joista ei puhuta. Tappavat irukandji-meduusat ovat levinneet tänne Australiasta. On myös merikäärmeitä, joiden purema on vaarallinen, Kekki huomauttaa.

Hyviäkin uutisia toki kuuluu: Hua Hinissa on uusi Bangkok Hospital

-sairaala, jossa on länsimainen hoito.

-Matkavakuutus ehdoton, Kekki muistuttaa.

Tiina Vahtera ja

Tämä on suomalaista laaturakentamista Sun Vallyssa.­

Suomalaistalon ranskalaisaltaalla on kymmenen vuoden takuu.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?