Ostaisitko talon Thaimaasta? - Matkat - Ilta-Sanomat

Ostaisitko talon Thaimaasta?

Thaimaan viime vuosikymmenen rakennusbuumi on tuottanut taloja ja huoneistoja yli tarpeen.

Margareta ja Jyrki Jaalan mielestä talvi Thaimaassa on toki ihana, mutta asunnon ostossa pitää olla huolellinen.

12.1.2011 12:10

Monet ulkomaalaiset ja varakkaat thaimaalaiset ovat sijoitusinnossaan hankkineet loma-asunnon.

Huoneistoja on kuitenkin tyhjillään,  tai vaikka asukkaitakin on, ne on varustettu kyltillä: myydään tai vuokrataan. Kauppa käy huonosti. Esimerkiksi Hua Hinissa on useita talokyliä  tyhjinä. 

Uudet, kauniit talot eivät ole saaneet edes ensimmäisiä asukkaitaan. Innokkaasta tarjonnasta huolimatta ostajia vain ei ilmaannu. Thaimaan bahtin korkea kurssi on eräs syy asuntokaupan vähenemiseen.

Kurssimuutos on vuoden aikana ollut yli 20 prosenttia, joka kiinteistökaupassa on suuri ja loppulaskua ajatellen monelle liikaa. Maan poliittinen epävarmuus lisää pelkoa, eivätkä helpotusta tuo myöskään viisumimääräysten muutostiheys ja ulkomaalaisten  omistusta rajoittavat pykälät. Thaimaan byrokratia on hankala. Monet ulkomaalaiset haluaisivatkin myydä omistusasuntonsa ja siirtyä vuokralle. Vuokra-asuntoja on tarjolla runsaasti ja vuokratkin ovat olleet laskusuunnassa. Hyvän omakotitalon tai laadukkaan kerrostaloasunnon, condon, saa vuokralle alle 500 eurolla kuukaudessa.

Luksus maksaa 1000 euron pintaan. Markkinointi on vaikeaa, sanoo ruotsalaisen Palm Villagen osakas Christer Lindstedt. Alue on ollut valmiina pian neljä vuotta ja vain puolet asunnoista on myyty. 120 neliön huoneistot ovat hyvin varusteltuja, hintaa on 120000 euroa. Hän kehuu ruotsalaisten valvonnassa tehtyjen talojen laatua. Pohja pitää tehdä lujille paaluille. Muuten sadeaikana maa pehmenee ja talo alkaa liikkua. Suosi suomalaista

Suomalaiset ovat hyvin tarkkoja homeesta kotimaassa, mutta ulkomailla ongelma unohtuu. Hu Hinin Sun-Valleyn huvilakylän asuntoja myyvä Ritva Kekki sanoo.

Kekki ja Niko Hahtola välittävät suomalaisille suomalaisittain tehtyjä Rakennusliike Ripatin taloja. Niissä ei ole homevaaraa.

- Tämä on ainoa suomalainen rakennuttaja, jolla on valvonta ja työnjohto Suomesta sekä samat standardit kuin meillä: ilmastointi, tuuletus, kosteuseristys, hengittävyys.

Hahtola korostaa, että kun thaimaalainen rakentaa, hän ei välitä sokkelista, ei kapillaari-ilmiöistä. Kylpyhuoneissa ei ole eristeitä, vaan ne kostuvat sisältä ja päältä.

- Myymiämme taloja rakentavat thaimaalaiset, mutta vastaavat mestarit ovat Suomesta.

Thaimaassa on noin 40000 suomalaista talviasukasta. Osa tekee virheoston.

- Kenelle valitat? Et saa rahojasi takaisin. Jos Suomesta lähtee esim. astmaa ja nivelsairauksia pakoon, vaivat saattavat pahentua siellä. Ulkona on kosteaa, samoin sisällä, Kekki havainnollistaa.

Sun Valleyhyn tulee 32 huvilaa ja naapuriin oma uusi golfkenttä. Tsunamin vuoksi talot vietiin kauas rannasta.

Suomalaistalojen valinnanvara on 62 neliön standardista 260 neliön luksukseen. Pienimmän saa omakseen 79000 eurolla (1274 e /neliö) ja suurimman 214000 eurolla (823 e/neliö).

- Hinta muodostuu asumispinta-alan, ei kokonaisalan mukaan. Myymme avaimet käteen -periaatteella. Hintaan sisältyy ranskalainen uima-allas, jossa on 10 vuoden takuu. Alueella on oma vesi ja pienpuhdistamo, Hahtola selvittää.

Kalusteet ovat tiikkiset - termiittien vuoksi.

Vaaran paikkoja

Meressä Kekki ja Hahtola eivät ui. Termiitit eivät ole nimittäin ainoa vitsaus.

- Siaminlahdella on vaaroja, joista ei puhuta. Tappavat irukandji-meduusat ovat levinneet tänne Australiasta. On myös merikäärmeitä, joiden purema on vaarallinen, Kekki huomauttaa.

Hyviäkin uutisia toki kuuluu: Hua Hinissa on uusi Bangkok Hospital

-sairaala, jossa on länsimainen hoito.

-Matkavakuutus ehdoton, Kekki muistuttaa.

Tiina Vahtera ja

Tämä on suomalaista laaturakentamista Sun Vallyssa.

Suomalaistalon ranskalaisaltaalla on kymmenen vuoden takuu.

Älä hötkyile!

Ulkomaalaisten omistuksille on Thaimaassa tiukat ehdot. Tietämättömyys voi käydä kalliiksi. 1.  Maata ei voi omistaa. Yksityinen ulkomaalainen, farangi, ei voi omistaa maata Thaimaassa. Jos haluaa rakentaa omakotitalon, tonttimaan voi vuokrata 30 vuoden sopimuksella, johon voi saada 30 vuoden jatkoajan.

Toinen tapa on perustaa firma, jossa täytyy olla thaimaalaisia omistajia vähintään 51 prosenttia. Ennen maata omistava yritys on voinut olla vain paperilla, mutta nyt viranomaiset tarkastavat toiminnan pistokokein.

2 . Osakeyhtiö on parempi.

Asunto-osakeyhtiöön pätevät samat säännöt kuin firmoihinkin. Thaimaalaisia on oltava enemmistö. Monet rakentajat tekevätkin asuntokyliä, joissa on yhtiömuotoinen omistus. Myös isoja kerrostalo-condoja rakennetaan kovalla tahdilla.

Ole varovainen rakenteilla olevien kanssa! Pääomat voivat olla pienet ja lainat suuret. Etukäteismaksut on mietittävä tarkkaan ja suojattava konkurssin varalta. Jos sähkö- ja vesiliittymistä maksaa etukäteen, alan toimijoiden kiire katoaa heti.

3. Juridinen apu on välttämätön.

Omin voimin et selviä asuntoviidakossa. Lainopillinen apu on tärkeää. Sen kautta voi selvittää eri toimintojen laillisuuden ja pykälien noudattamisen.

Muista asunnon perimisoikeudet. Suomalainen lainsäädäntö ei toimi Thaimaassa. Ellei perintöoikeutta ole osoitettu ja kirjattu maan lakien mukaan, voi perintö jäädä valtion tai thaimaalaisten liikekumppanien käsiin.

Monet ovatkin laittaneet yhtiö- ja omistusasiakirjoihin yhtenä osakkaana esimerkiksi lapsensa.

4. Rakentajia on ympäri maailman.

Thaimaan rakennusbuumi on kerännyt yrittäjiä muun muassa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Britanniasta, Saksasta, Kanadasta... Suuri osa kiinteistönvälittäjistäkin on ulkomaalaisia.

Pohjoismaalaiset rakentajat ovat tunnettuja laadustaan. Thaimaan ilmasto on rakennustekniikalle vaativaa sadekausien ja paahtavan kuumuuden takia.

Myyntihinnoissa on valtavia eroja. Meren tuntumassa voi neliöhinta nousta yli 2500 euron, sisämaassa se voi olla alle 1000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?