Matkat

Nyt on erilainen kohde tarjolla! Lähde tänne kokemaan "nykyajan Neuvostoliitto"

Julkaistu:

LIV
Oletko koskaan käynyt Valko-Venäjällä Minskissä? Puute on helppo korjata.
Helsingistä Minskiin pääsee vain reilun tunnin kestävällä suoralla lennolla. Siis niin lähellä, vaikka henkisesti niin kaukana. Veikkaanpa, että moni suomalainen hämmästyisi näkyä leuat loksahtaen. Jo lentokoneesta näkyvät laajat hyvin hoidetut pellot, jotka kukkivat keltaisenaan rypsistä. Lentokentältä keskustaan vievän tien asvaltti on niin hyvää, ettei Suomesta taida sellaista löytää etsimälläkään.

Minskiä ympäröivä maaseutu on siistiä ja talot ryhdikkäitä. Puhumattakaan itse Minskistä. Kaupungin keskustan asuintalot ovat "stalinilaisen klassismin" edustajia, joilla on takanaan synkkä historia: Minsk hävitettiin toisessa maailmansodassa noin 95-prosenttisesti, mutta sodan jälkeen Stalin pakotti saksalaiset sotavangit rakentamaan kaupungin uusiksi.

Stalinilaisen arkkitehtuurin lisäksi kaupungissa on muutamia todellisia myöhempien aikojen neuvostoarkkitehtuurin helmiä, jotka eivät jätä takuulla ketään kylmäksi: niistä joko pitää tai niitä inhoaa. Yksi on jo neuvostoajalla rakennettu ja vastikään kunnostettu Belexpo-näyttelypaviljonki, toinen on Aleksandr Lukashenkon aikana valmistunut valtava kirjastotalokuutio, jota myös timantiksi kutsutaan.

Uutta Minskiä edustaa puolestaan massiivinen asuintalokompleksi aivan vanhan keskustan vieressä. Paikallisten kertoman mukaan luksusasunnot ovat monikerroksisia, ja talossa on huoneistot Lukashenkon kahdella vanhemmalla pojalla.

Kaikkialla on uskomattoman siistiä, sillä Lukahshenkon valtakunnassa täystyöllisyys on taattu muun muassa sillä, että tupakantumppien lakaisuun on värvätty jatkuvasti kiertäviä luutapartioita. Lisäksi siisteys on valkovenäläisille kunnia-asia.

- Minsk erottui jo neuvostoaikana muuta Neuvostoliittoa siistimpänä. Se on meillä kansanluonteessa, Valko-Venäjän jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Georgi Kondratjev kertoi IS:lle.

Turistin kannalta Minsk on helppo paikka lomailla, sillä hinnat ovat uskomattoman edullisia, loistavia ravintoloita on paljon ja kaupoistakin löytyy sopivalla tavalla "neukkunostalgiaa" henkiviä tuliaisostoksia. Ihmiset ovat ystävällisiä ja ravintoloissa puhutaan yllättävän paljon englantia.

- Kaikkineen Minskiä ja Valko-Venäjää voi katsoa sillä silmällä, että tältäköhän näyttäisi nykyajan Neuvostoliitto, suomalaisdiplomaatti
Ilkka Räisänen pohtii.

Minskin tärpit!


Viisumi: Valko-Venäjällä on Helsingissä suurlähetystö. Kertaviisumi 60-100 euroa, käsittelyaika 5-8 työpäivää.

Matkustus: Belavian suora lento Helsingistä länsivalmisteisella koneella, muut lentoyhtiöt tarjoavat lentoja Minskiin vain välilaskujen kautta. Junamatkustaminen mahdollista esimerkiksi Vilnasta, Riiasta tai Pietarista.

Majoitus: Jubileinaja-hotelli noin 90-100 euroa, keskustan vuokrahuoneisto internetin kautta noin 50-70 euroa.

Ostettavaa: pellavatuotteet, Valko-Venäjällä valmistetut kengät, vaatteet, laukut ynnä muut, jääkiekon 2014 MM-kisojen kisakrääsä.

Perustarpeet: Olut 1-2 euroa, tupakka-aski alle euron, muutaman kilometrin taksimatka Minskin keskustassa 4-5 euroa, lentokenttätaksi noin 35-40 euroa.

Katsottavaa: Minskin vanhakaupunki, joka säilyi ainoana toisessa maailmansodassa, Kurapatyn muistometsä Stalinin teloittamille uhreille Minskin laidalla, Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Mirin linna noin 100 kilometrin päässä Minskistä.

Muistettavaa:
Valko-Venäjän ruplia voi vaihtaa vasta paikan päällä. Kurssi on todella heikko. Yhdellä eurolla saa noin 11000 ruplaa! Lentokentälle saavuttuaan matkailija joutuu ottamaan paikallisen vakuutuksen, joka maksaa alle viikon matkalta noin pari euroa.

Arja Paananen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt