Matkat

Kalle Palander visioi hotelliaan: "Turisteille viinan salakuljetusreissuja"

Julkaistu: , Päivitetty:

LIV
Kalle Palander ja hänen vaimonsa Riina-Maija avasivat kartanohotellinsa Virossa. Kurkista sisään!
Kalle ja Riina-Maija Palander ovat ahkeroineet Itä-Virumaalla, noin 150 kilometrin päässä Tallinnasta sijaitsevassa kartanossa tehden lähes ympäripyöreitä päiviä.

- Nyt kaikki on vihdoin sellaisessa kunnossa, että tänne voi pyytää asiakkaita. Kävin ostamassa parisataa ruusua, ja minun hommahan ne oli istuttaa. Onneksi Torniossa tuli nuorempana viihdyttyä äidin kanssa kotipuutarhassa, Palander vakuuttaa.

Hortonomia Palanderista tuskin tulee, mutta remonttihommat sujuvat alppinistilta varsin hyvin.

- Ja täällä niitä riittää. Nyt on vasta majatalo ja talli laitettuina. Majatalo on vieraita varten, ja mekin asumme vielä tallissa. Vanha kartano on täysin alkutekijöissään. Majatalon huoneet ja koko sisustus ovat Palanderin vaimon Riina-Maijan käsialaa. Talossa on 15 huonetta sekä aamiaiskahvila terasseineen.

Seuraavaksi kellariin tulee uusi sauna. Nyt vielä kylvetään lammen rannalla olevassa tynnyrisaunassa, jossa on isäntäväen mukaan todella hyvät löylyt.

Palanderit satsaavat majatalossaan maaseudun rauhan ja makoisten unien ohella maittavaan ja runsaaseen aamiaiseen. Pariskunta laittaa aamiaisen itse.

- Olemme reissanneet ympäri maailmaa, ja nähneet kaikenlaisia hotelleja. Erityisen ihastuneita olemme saksalaisiin ja itävaltalaisiin gasthauseihin. Niissä koko perhe osallistuu majatalon pyörittämiseen, Palander sanoo.

Koko Palanderin perhe muuttaa Ontikan kartanoon heti alkukesästä. Riina-Maija puhuu viroa sujuvasti, sillä hän on opiskellut pari vuotta Tarton yliopistossa. Lapset ovat myös oppineet kielen hyvin. Kartanon isäntä on perheen ainoa kielipuoli.

- Kaupassa käydessä minulla on usein mukana kuusivuotias tytär
Oda-Sofia, joka toimii tulkkina. Hän osaa kielen paljon paremmin kuin minä. Pärjään virolla hädin tuskin rautakaupassa asioidessani.

Kivõlin tuhkamäestä suunnitellaan Viron uutta talviurheilukeskusta laskettelu- ja lumilautailurinteineen. Palanderia on kosiskeltu mukaan Ontikan kartanon lähellä avattuun Kiviõlin seikkailukeskukseen.

- Laskettelukoulun avaaminen on kyllä haaveena, mutta mitään konkreettista asiasta ei ole vielä sovittu.

Sen sijaan muita suunnitelmia mies ideoi koko ajan. Ontikan kartanon alueella on toiminut aikoinaan viinatehdas. Viron sana Ontika lausutaan samalla tavalla kuin suomen pontikka.

- Suomenlahti on tuossa vieressä. Mehän voisimme ryhtyä tekemään turisteille viinan salakuljetusreissuja Suomeen kieltolain hengessä. Siinähän voisi olla ideaa! Palander nauraa.

Heikki Kähkönen

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt