10 asiaa, jotka matkavakuutuksesta pitää tietää - Matkat - Ilta-Sanomat

10 asiaa, jotka matkavakuutuksesta pitää tietää

Kamera katosi hotellihuoneesta. Matka jäi flunssan takia tekemättä. Olisiko kannattanut olla matkavakuutus?

2.6.2013 10:14

Vakuutusasiantuntija Hanna Salo Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE:stä vastaa.

1. Moni ajattelee, että matkalla tapahtuu harvoin mitään ja vakuutus on turha kuluerä. Kannattaako matkavakuutusta ottaa?

Vahingosta aiheutuvat kulut tulevat matkavakuutusta halvemmaksi vain, jos mitään ei satu tai sattuu jotain todella pientä. Yleensä kustannuksia syntyy sen verran, että matkavakuutus kannattaa olla. Vieraassa maassa sairaalassaolo ei ole halpaa. 2. Osalla on matkavakuutus luottokortissa ja ammattiyhdistyksen kautta. Tarvitseeko niiden lisäksi erillistä vakuutusta? Kannattaa lukea tarkkaan, mitä luottokorttien ja ammattiyhdistysten vakuutukset sisältävät, ja verrata niitä tavallisiin matkavakuutuksiin. Liiton matkavakuutuksissa ei välttämättä ole matkatavaravakuutusta. Jotta luottokortin kautta tuleva vakuutus olisi voimassa, matka pitää yleensä olla maksettu luottokortilla. 3. Sisältyykö matkatavaravakuutus normaaliin matkavakuutukseen?

Matkavakuutus voi sisältää pelkän matkustajavakuutuksen tai matkustaja- ja matkatavaravakuutuksen. Kummallakin turvalla on oma hintansa. 4. Korvaako matkavakuutus, jos kannettava tietokone varastetaan hotellihuoneesta tai pitkäkyntinen vie kameran kaupungilla?

Matkatavaravakuutuksen ehdot ovat tältä osin melko samanlaisia kuin kotivakuutuksessa: tavaroiden katoamisesta tai unohtamisesta aiheutuneita vahinkoja ei korvata.

5. Vaikuttaako matkakohde siihen, mitä matkavakuutus kattaa?

Matkakohde vaikuttaa määräaikaisen matkavakuutuksen hintaan. Maantieteellistä sijaintia enemmän vaikuttaa se, mitä matkalla aikoo tehdä. Esimerkiksi kiipeily- ja ilmailulajit, moottoriurheilu tai laite- ja vapaasukellus saattavat olla rajattu pois vakuutuksen korvauspiiristä.

6. Riittääkö, että perhe ottaa yhden matkavakuutuksen vai pitääkö jokaisella perheenjäsenellä olla oma vakuutuksensa?

Joillakin vakuutusyhtiöillä on koko perheen vakuutuksia, mutta yleensä aikuisten täytyy ottaa omat vakuutukset. Lapset sisältyvät vanhempiensa vakuutuksiin tiettyyn ikään asti. 7. Onko matkavakuutuksesta apua, jos lentoyhtiö tai matkanjärjestäjä menee konkurssiin?

Matkavakuutuksesta ei ole apua tällaisissa tilanteissa. Jos kyseessä on valmismatka, kannattaa ottaa yhteyttä Kilpailu- ja kuluttajavirastoon. Myös luottokorttiyhtiöön kannattaa olla yhteydessä. Jos matkanjärjestäjä tai lentoyhtiö menee konkurssiin ja matka on maksettu luottokortilla, luottokorttiyhtiöltä saattaa saada rahat takaisin. 8. Perheenjäsen sairastuu ennen matkaa. Korvaako matkavakuutus sairauden takia peruuntuneen matkan?

Korvaa, jos matkan peruuttaminen johtuu lääketieteellisesti arvioiden pakottavasti sairastumisesta tai tapaturmasta. Esimerkiksi tavanomaisen flunssan takia matkan peruuttamista ei korvata.

9. Onko valmismatkojen ja omatoimimatkojen välillä eroja, mitä vakuutus korvaa?

Jos on itse varannut lennot netistä ja majoituksen suoraan hotellista, vakuutusehdoissa saattaa tulla vastaan rajoituksia. Jos matka joudutaan perumaan, kustannuksia korvataan vain tuhanteen euroon asti.

10. Milloin matkavakuutus pitää hankkia?

Matkavakuutus on hyvä tehdä heti, kun matka on maksettu tai varattu. Jotta matkan peruuntuminen korvataan, vakuutuksen pitää olla voimassa vähintään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista.

Sami Takala

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?