IS:n Avaruuslehti: Vesalla on lentolippu avaruuteen - Matkat - Ilta-Sanomat

IS:n Avaruuslehti: Vesalla on lentolippu avaruuteen

Vesa Heilala on yksi suomalaisista, joka on jo maksanut lentolipun avaruuteen Virgin Galactin lennolla.

Julkaistu: 29.4.2013 23:10

Vesa Heilala marssi matkatoimistoon ja osti paikan avaruuslennolle. Hän ei vielä tiedä, ehtiikö avaruuteen ensimmäisenä suomalaisena.

Helsinkiläinen avaruusturisti Vesa Heilala, 46, ei tiedä vielä, koska hänen avaruusaluksensa starttaa kohti ääretöntä. Se kerrotaan hänelle viimeistään sata päivää ennen matkaa.

- Sinä päivänä minulla on hymy korvissa. Ja myös seuraavat sata päivää matkan jälkeen, hyrisee Heilala jo nyt.

Hän kertoo lentoajan selviävän vielä ensi vuoden aikana.

It-projektipäällikkönä Pöyryllä työskentelevä Heilala on yksi neljästä suomalaisesta, jotka ovat jo varanneet paikat ensimmäisille turistiavaruuslennoille. Lennot toteuttaa monialamiljardööri Richard Bransonin Virgin Galactic.

Ensimmäinen lento 2014

Virgin Galactic on useista kaupallisia avaruuslentoja kehittelevistä yhtiöistä pisimmällä hankkeessaan.

Se aloitti avaruusmatkalippujen myynnin 2005, jolloin ensimmäisen lennon uskottiin toteutuvan 2009.

Nyt hanke alkaa olla vihdoin loppusuoralla.

Ensimmäisen lennon on luvattu starttaavan vuoden 2014 alussa.

Kuusipaikkaisella SpaceShipTwo-aluksella lentää Branson itse mukanaan kaksi lastaan. Ensimmäiselle lennolle on siis vielä kolme paikkaa vapaana.

Sitten ovat vuorossa maksavat asiakkaat, joukossa Vesa Heilala.

- Tammikuussa 2010 julkisuuteen tuli tieto, että ensimmäinen suomalainen oli varannut avaruusmatkan Virgin Galacticilta. Hyvä ystäväni soitti ja kysyi olenko se minä, koska olimme puhuneet asiasta jo aikaisemmin. Sanoin, että en ole mutta olen luultavasti seuraava.

- Soitin Areaan saman tien ja varasin ajan, koska pelkäsin, että matkat myydään loppuun. Minulle esiteltiin, mistä on kyse, näytettiin video ja sitten tein kaupat. Minulla sattui olemaan se 15000 euroa, joka tarvittiin varausmaksuksi, kuvailee Heilala avaruusmatkan ostoa.

- Kun kaverit vihdoin kuulivat, niin yksikään ei myöntänyt olleensa jättiyllättynyt, hän nauraa.

Pankkilainalla avaruuteen

Pian tämän jälkeen Heilala marssi pankkiin ja otti lainaa matkalipun loppusummaa varten. Avaruuslento maksaa 200 000 dollaria, josta kymmenesosa suoritetaan varattaessa.

- Kyllästyin murehtimaan dollarin kurssin vaihtelua. Noin 150 000 euron hintaisesta matkasta maksoin säästöilläni 37 000 euroa ja lainaa otin 114 000 euroa, jota lyhennän kuukausittain. Jotkut ottavat lainaa asuntoon tai kesämökkiin, minä avaruusmatkaan, perustelee Heilala valintaansa.

Hän rahoittaa matkaansa myös mm. neljällä sponsorisopimuksella.

- Lisäksi käyn luennoimassa. Pientä se silti vielä on. Kunhan olen tehnyt lennon, niin ehkä silloin kiinnostusta herää enemmän.

Heilalan kiinnostus avaruutta kohtaan kehittyi jo lapsena. Avaruusaiheiset elokuvat ja dokumentit kiehtoivat. Aikuisempana vauhtia elämään toivat sukellus, laskuvarjojääkärin koulutus armeijassa ja moottoripyörät.

- Ehkäpä siksi minua ei pelota koetella rajojani myös avaruusmatkaajana.

Rentoja avaruusturisteja

Heilala pukeutuu rennosti farkkuihin ja t-paitaan, jossa on sponsorin, suomalaisen olutpanimon logo sekä teksti "Suomalainen astronautti", kuten päässä keikkuvassa pipossakin.

Heilala sanoo ulkoasunsa olevan pitkälti samantyyppinen kuin avaruusturistikollegoidensa, joita hän on havainnoinut kahdessa kansainvälisessä tapaamisessa.

- Kellään ei ollut pukua päällä. Kaikki olivat rentoja tyyppejä, joiden kanssa oli helppo tulla juttuun. Arvioisin, että keskiverto avaruusturisti on 50-60-vuotias pariskunta, jossa mies on lähdössä matkaan mutta vaimo vielä epäröi. Jos joku oli äveriäs, niin ei hän sitä esille tuonut, kuvailee Heilala lokakuussa 2011 New Mexicossa Yhdysvalloissa järjestetyn tilaisuuden osanottajia.

Richard Branson oli kutsunut avaruusmatkan ostaneet tutustumaan Spaceport Americaan, maailman ensimmäiseen kaupallisille avaruuslennoille suunniteltuun lentokenttään.

Seuraava avaruusturistitapaaminen on syyskuussa Kaliforniassa, jossa Heilala tutustuu Virgin Galacticin avaruusaluksia rakentavaan tehtaaseen.

Virgin kaavailee rakentavansa ainakin viisi matkustaja-alusta sekä kaksi emoalusta lisää. Tehtaalla on 200 työntekijää.

Turvallisuus ennen kaikkea

Heilala ei ole huolestunut rahojensa menettämisestä, vaikka Virgin Galacticin avaruuslentoja on vuodesta toiseen lykätty. Viimeisimmän tiedon mukaan seuraavana projektissa on vuorossa SpaceShipTwon rakettimoottoreiden testaus lennossa.

- Virgin on koko ajan korostanut hankkeessa turvallisuuden merkitystä. Jos jokin turma tapahtuisi, kaataisi se koko bisneksen. Siksi mielestäni on paljon tärkeämpää, että lennot ovat sata kertaa turvallisempia kuin se, kuka ehtii ensimmäisenä.

Virgin Galacticin avaruusmatkan on jo varannut noin 550 ihmistä. Virginin kunnianhimoisena tavoitteena on lennättää avaruuteen jopa 50 000 avaruusturistia kymmenen vuoden aikana. Näin myös matkalippujen huima hinta laskisi huomattavasti.

Vesa Heilala ei paljasta matkalippunsa vuoronumeroa, "mutta alle 300:n se on". Hän ei silti ole satavarma, pääseekö ensimmäisenä suomalaisena avaruuteen.

- Hienointa tietenkin olisi olla ensimmäinen, mutta tuskin elämäni muuttuu, vaikka olisin vasta toinen. Kuuluisia kakkosiakin riittää, kuten Buzz Aldrin, hymyilee Heilala ja viittaa Kuun pinnalle toisena ihmisenä astuneeseen legendaan, jota hän pääsi tapaamaan New Mexicossa toissa vuonna.

Juttu on alunperin julkaistu Ilta-Sanomien Avaruus-erikoislehdessä maaliskuussa 2013.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?