Valitse paikkasi lentokoneessa oikein - tässä ovat turvallisimmat ja parhaimmat vaihtoehdot - Matkat - Ilta-Sanomat

Valitse paikkasi lentokoneessa oikein - tässä ovat turvallisimmat ja parhaimmat vaihtoehdot

Julkaistu: 18.4.2013 17:26

Lähtöselvityksen ja paikkavarauksen lentomatkalle voi tehdä nykyään netissä. Mutta missä on koneen paras paikka? IS selvitti.

Mikä on lentokoneen turvallisin paikka? Millä paikalla istuessa selviäisi todennäköisimmin hengissä, jos jokin menisi pieleen?

Brittiläinen Greenwichin yliopisto on selvittänyt asiaa. Se tutki yli sataa eri puolilla maailmaa sattunutta lento-onnettomuutta ja haastatteli pariatuhatta selviytynyttä matkustajaa.

Turvallisin

Matkustajan kannattaa valita käytäväpaikka joltakin viideltä hätäuloskäyntiä lähinnä olevalta riviltä, jos haluaa selvitä ehjin nahoin lentokoneen tulipalosta.

Vaarallisin

Mitä kauempana hätäuloskäynnit sijaitsevat, sitä vaarallisemmaksi paikat muuttuvat. Vaaravyöhyke alkaa tutkimuksen mukaan kuudennelta riviltä hätäuloskäynneistä.

Koneen etuosassa tai käytäväpaikoilla istuvilla matkustajilla on hieman paremmat mahdollisuudet selvitä tulipalosta kuin niillä, jotka istuvat takaosassa tai ikkuna- ja keskipaikoilla.

Paras

Lentokoneille sattuu onnettomuuksia verrattain vähän, ja lentäminen on edelleen maailman turvallisin tapa matkustaa. Jos luottaa tähän tilastotietoon, voi paikkansa valita sen mukaan, missä on miellyttävintä matkustaa.

Kun haluaa ensimmäisten joukossa syötävää ja juotavaa, kannattaa paikka valita matkustamon etuosasta, sillä ruoka- ja juomatarjoilu aloitetaan sieltä. Silloin ruokavaihtoehtojakin on tarjolla yleensä enemmän eikä mahdollisen turbulenssin keskeyttämä tarjoilu ehdi haitata.

Useimmissa lentokoneissa ensimmäisellä rivillä on myös hieman enemmän jalkatilaa kuin muilla paikoilla. Lisäksi etuosasta pääsee nopeasti ulos. Jos tärkeintä on iso jalkatila, varaa exit-rivin paikka.

Huonoin

Takarivin paikat ovat monelle painajaismaisia. Viimeisen rivin istuinselkänojat eivät yleensä taivu taaksepäin, ja koneen takaosassa sijaitsevat myös turistiluokan vessat ja keittiöt.

Vessojen ja keittiön takia käytävillä on jatkuvasti jonoa ja säpinää. Viimeisillä riveillä istuvat matkustajat joutuvat myös sietämään epämiellyttäviä hajuja. Lapsiperheille vessan tai keittiön läheisyys saattaa kuitenkin olla jopa plussaa käytännöllisyyden vuoksi.

Ruoka- ja juomakärryt saapuvat näille paikoille viimeisenä, jolloin ruokavaihtoehdot saattavat olla vähissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?