Matkat

Mitä ostaa Viipurista joululahjaksi?

Julkaistu:

Halpaa, mutta mistä ostaisin?
Sade vihmoo Viipurin Kauppatoria  ja myyntikojuja, joissa on suomalaisturisteille tekstiilejä, posliinia, maatuskanukkeja, pahkatöitä, koreja ja koppia. Seassa pari Lenin-pystiä ja punatähtikoppalakkeja.

Astun Kauppahalliin, ja sielläkin on ensi näkemältä samaa, lisänä pakolliset pullorivit, tupakkakartongit ja piraattikasat. Halpaa toki, mutta näistäkö joulutuomiset?

Ruokatavaraa?

Venäjällä kun ollaan, kannattaa seurata nenäänsä. Tuoksut johdattavat Kauppahallissa Oksana Makarovan tiskille, joka notkuu hapansäilykkeistä.

Otan kilon ryyditettyä hapankaalia, jonka muhkea valkosipulisuus tirskauttaa vedet silmistä. Mukaani tarttuu myös pelmeneitä ja tiiliskiven kokoisia marmeladeja.

Parhaat zakuskat löytyvät kuitenkin turistialueen ulkopuolelta. Torkkelinkatua, Prospekt Leninaa, itään, kunnes tullaan Punaisenlähteentorille. Täällä on todellinen arkikeskusta. Leninalla, Leningradskoje Shossella, Moskovskij Prospektilla ja Ulitsa Miralla
 on lukuisia konditorioita, lihakauppoja ja supermarketeja elintarvikeosastoineen.

Kakkuja, leivoksia, salameja ja juustoja riittää. Kahviloita, bistroja sekä ravintoloita on myös joka makuun.

Kultaa ja loistoa?

Pietarilaisille matkailijoille on Viipuriin noussut vauhdilla loistokkaita kulta- ja koruliikkeitä. Kimallus kuuluu venäläisyyteen, ja koreimmat vaatteetkin ylittävät suomalaisen mielikuvituksen.

Ne eivät välttämättä löydy merkkivaateputiikeista, vaan esimerkiksi vaatimattoman oloisesta Viipurin kauppakeskuksesta Leningradskoje Shosse 13:ssa, entisellä Kannaksenkadulla.

Tarjolla on niin hääpukuja kuin pöyheitä turkishattujakin. Toki suurin osa on arkivaatteita.

Sitä vodkapulloakaan ei tarvitse pakata muovikassiin. Nikita Rybakov ja
Pavel Odintsov perustivat puolisentoista vuotta sitten Kristall-nimisen luksuskaupan Prospekt Lenina 12:een.

Sieltä löytyy paitsi laadukkaimpia juomia myös sametilla vuorattuja lahjalaatikoita niille. Hinnat eivät silti huimaa, komea paketti sisältöineen lähtee parilla kympillä.

- Suomalaisia ei ole juurikaan näkynyt, ihmettelee Nikita Rybakov.

Joulukortteja?

Lopuksi poikkean Torkkelinkadun länsipään kirjakauppaan, jossa on valikoima omintakeisia Viipuri-kortteja. Merkit haen Sovjetskaja Ulitsan, Tuomiokirkonkadun, pääpostista.

Sen ajattomuudessa uinuva sali on kuin aikakone: ripaus tsaarinaikaa, ripaus suomalaiskautta ja taustalla vieno ruotsalaishistorian häivähdys - kuten koko Viipurissa.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt