Skotlannin Taivassaari on vaeltajan unelma - Matkat - Ilta-Sanomat

Vaellus Taivassaarella

Skotlannin luoteisrannikon saari on elämys.

Skotlannin luoteisrannikko voisi olla myös suomalaista sielunmaisemaa.­

11.2.2011 8:00

Mustilla Cuillinin rinteillä unohtuu arki. Hienot ja kulmikkaat mäet ovat jylhiä ja sijaitsevat aivan valtameren äärellä. Korkeimmat huiput nousevat lähes tuhanteen metriin.

Majesteettisen näköinen harjanne halkaisee saaren lounasrannikkoa, välillä se muodostaa kolmiomaisen huipun jatkaen matkaa ja päättyen lopuksi mereen.

Vaikka pelottavan näköiset huiput varjostavat solaa, niin ne ovat yllättävän helppopääsyisiä. Reittejä laaksosta ylös harjanteelle on monia ja niiden vaativuus vaihtelee kävelystä tekniseen kiipeilyyn.

Pääosin basalttikivestä koostuva 12 huipun jono on Skotlannin huikeinta vaellusmaastoa. Tietoa eri vaellusmahdollisuuksista saa hyvin ja välimatkat ovat lyhyitä.

Skotlannissa, kuten Britanniassa yleensä, on hyvä olla sadevaatteet mukana. Sää saattaa vaihtua yllättävän nopeasti aurinkoisesta sateeseen ja takaisin.

Meren läheisyys tuo harmaita hiuksia meteorologeille. Pienellä tuurilla ilma kuitenkin voi olla hyvinkin suotuisa ja maisemat avautuvat ulkoilijalle taruhohtoisen kauniina nummina ja turvesoina.

Maiseman avaruus ja kiviset rinteet tuovat mieleen Pohjois-Suomen ja Enontekiön. Sumun saari

Isle of Skye kuuluu Hebridien saariryhmään. Tällä saariryhmällä on Skandinaavista taustaa. Viikingit hallitsivat saaria 900-luvulta 1200-luvun puoliväliin asti. Yhden tarinan mukaan norjalaiset kutsuivat saarta nimellä skuy, sumun saari.

Vielä nykyäänkin vietetään Dunveganin kylässä Talven tuli - nimistä juhlaa, jossa vanhan viikinkilaivan kopio sytytetään tuleen. Saarelta löytyy myös ikivanha viikinkien rakentama kanaali.

Parhaiten patikoimaan pääsee lentämällä Skotlannin suuriin kaupunkeihin Glasgowiin tai Edinburghiin. Matkaa Atlantin äärelle kertyy noin 300 kilometriä Edinburghista ja hiukan vähemmän Glasgow'sta. Helpointa on vuokrata auto ja ajaa perille.

Reitti saarelle on maisematie ja teiden kapeudesta huolimatta hyväkulkuinen. Vaihtoehtona on mennä junalla, joka kulkee ainoan saarelle johtavan sillan kupeeseen, Kyle of Lochalsin kylälle. Eteenpäin pääsee sen jälkeen paikallisbussilla.

Kannattaa olla varovainen, sillä Skotlanti uppoaa suomalaiseen mieleen kuin sauna ja grillattu makkara.

Välittömät pohjoisen ihmiset ja kaunis, mutta raaka ilmasto ovat yhdistelmä, joka jää mieleen.

Kullanruskeille ruohoisille turpeille ja huimille jyrkille rinteille haluaa takaisin.

Lisätietoja: www.walkhighlands.co.uk/

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?