Kolmården on Ruotsin ykkönen - Matkat - Ilta-Sanomat

Kolmården on Ruotsin ykkönen

Ruotsissa on yksi perhekohde yli muiden: Kolmårdenin eläinpuisto.

4.6.2008 7:00 | Päivitetty 4.6.2008 6:59

Autosafaripuistossa mennään heti asiaan. Vajaan minuutin kuluttua raskaiden rautaporttien aukeamisesta automatkustajat ovat jo silmätysten kirahvin kanssa.

Vain ohut ikkuna erottaa katsojan tästä uteliaasta ja pitkäripsisestä luontokappaleesta. Mitähän jos se päättää mennä auton eteen?

Onneksi kirahvi ei astele tielle ja matka halki puiston jatkuu.

Jos villieläinten näkeminen alkaa haukottaa, matkailijan on myös mahdollista yöpyä eläinten keskellä aidossa afrikkalaisessa teltassa. Kirahvin viereen päätään ei sentään pääse laskemaan, sillä turvallisuussyistä ihmisiä ja eläimiä erottaa yöllä pieni aita.

Telttapakettia ei saa ostettua portilta vaan se täytyy varata puistosta etukäteen. Tämä ei kuitenkaan ole vaikeaa, sillä Kolmårdenilla on suomenkielisten opasteiden lisäksi myös suomea solkkaavat nettisivut.

Viimeiselle alueelle safaripuistossa mennään tuplaporttien lävitse. Kirahvit ja muut Afrikan ihmeet ovat sittenkin olleet vain alkulämmittelyä, sillä paikan todellinen vetonaula on vasta tulossa.

Auton kaartaessa puiston viimeiselle portille seinään pultatussa kyltissä kehotetaan matkalaisia tarkistamaan vielä kerran auton ovien lukitus. Tämä tarkoittaa vain yhtä asia.

Nyt nähdään leijonia.

Pian avautuva maisema on häkellyttävä. Kuusien ja koivujen takana autoa vaanivat jättikissat ovat huikean näköisiä. Kumpihan tässä tuijottaa kumpaa?

Kolmården on hyvä päivän kohde. Autosafariin kuluu reilut 20 minuuttia, mutta kun sen päälle kiertää jalkaisin perusaitaukset ja delfinaarion, päivä alkaakin olla jo pulkassa.

Omanlaisensa nähtävyys on Kolmårdenin ravintola-alue. Vasta valmistuneen ravintolamaailman pastellinsävyinen väriskaala on kuin suoraan 80-luvun Miami Vicesta!

Auton keulan voi toki suunnata kohti puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaa Julita Wärdshuset -ravintolaa.

Öjare-järven rannalla sijaitseva entinen tanssipaviljonki on alueen ehdoton helmi.

Ruotsissa vuoden kokiksi valittu Tommy Myllymäki avasi ravintolan keväällä. Paikan idea on yksinkertainen.

- Lautasella on kolmea neljää makua kerrallaan. Ei sen enempää. Ruoka on yksinkertaista ja kaikki raaka-aineet on tästä läheltä, Myllymäki kertoo.

Kokin filosofia toimii täydellisesti. Lautaselle ilmestyvä 100 kruunun (10 e) hintainen peruna, punajuuri ja vasikanliha -ateria on yksinkertaisuudessaan taivaallisen hyvää. Ruokapaikaksi muunnettu entinen tanssilava on elämys myös tilana. Ruokasalin kaikki pinnat ovat vaaleaksi maalattua puuta ilman mitään turhia krumeluureja.

Pöydässä istuessaan ei voi kuvitella olevansa missään muualla kuin Skandinaviassa. Tätä vaikutelmaa korostavat kauniit maisemat järvenselälle.

- Yksinkertainen ruoka sopii pelkistettyyn sisustukseen, Myllymäki filosofoi.

Myllymäen äidin valmistamaa jälkiruokaa odotellessa matkailijan kannattaa tehdä pieni kävelyretki ravintolan pihapiiriin. Ulkoa löytyy mukavan terassin lisäksi myös pieni maaseutumuseo kanoineen kaikkineen, jossa riittää ihmeteltävää ainakin perheen pienimmille.

Aterian jälkeen voikin sitten alkaa miettiä yöpymispaikkaa. Yksi hyvä vaihtoehto on Eskilstunan kaupunki, jossa riittää paljon nähtävää seuraavaksi päiväksi.

Huvipuistostaan kuulusta kaupungista ajaa takaisin Tukholmaan parissa tunnissa.

Äiti ja lapsi.­

Simpanssien leikkejä pääsee seuraamaan lähietäisyydeltä.­

Ovet ja ikkunat kiinni! Peto on peto tarhassakin.­

Kameli on sympaattinen, mutta ei järin älykkään näköinen otus.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?