Matkat

Punaisenmeren uskolliset

Julkaistu:

LIV
Aamulla neljän viljan puuroa, päivällä ihmeitä tuhansien vuosien takaa ja illalla Seppo Hovi antamassa tahtia hauskanpitoon.

Kristina Regina on seilannut talvikauden Punaisellamerellä ja tarjonnut suomalaisille mahdollisuuden tutustua Egyptin pyramideihin ja Kuninkaiden laaksoon sekä Jordanian Petraan joutumatta kärsimään matkustamisen lieveilmiöistä.

- Varsinkin vanhemmille ihmisille on tärkeää, ettei matkalaukkuja joudu siirtelemään koko ajan, että ruokaa uskaltaa syödä ja että asiat hoituvat suomeksi, risteilyisäntä Jukka Helin kertoo.

Ensikertalaisesta tuntuu kuin olisi pöllähtänyt sukujuhlan keskelle, sillä jo tervetuliaistilaisuudessa matkustajat käyvät puristelemassa toistensa käsiä ja vaihtamassa kuulumisia keskenään sekä henkilökunnan kanssa.

Missä nämä ihmiset ovat oikein tavanneet?

He ovat istuneet joskus kannella vierekkäin tai nauttineet illallista samassa pöydässä.

Ehkä joku on pyytänyt toista ottamaan kuvan jonkun patsaan juurella. Kristina Regina seilaa vuodenajan mukaan eri merillä, mutta kyydissä istuu usein sama uskollinen fanijoukko.

Jouko ja Kaisu Tuhkanen ovat valinneet Kristina Reginan jo 17 kertaa.

- Tarjoiluhenkilökunta on tullut niin tutuksi, että melkein halataan kun tavataan, Jouko Tuhkanen naurahtaa.

Ensimmäinen kerran eläkepäivistä nauttivat pariskunta lähti Kristina Reginan Välimeren kierrokselle vuonna 2001 juuri World Trade Centerin terroristi-iskujen jälkeen.

- Halusimme lähteä lomamatkalle, mutta Kaisu epäröi kun nuo terroristi-iskut olivat juuri tapahtuneet. Sanoin, että Välimerellä kulkee yksi suomalainen yhtiö. Siihen me jäimme koukkuun, Jouko Tuhkanen muistelee. Tuhkasten vieressä istuva Pirkko Salminen on matkassa seitsemättä kertaa.

Hän on purjehtijan leski ja veri vetää edelleen merille. Yksin matkustaminenkaan ei häiritse, sillä laivalta löytyy aina uusia kavereita.

Pidempiä ja lyhyempiä ystävyyssuhteita syntyy ja Salminen muistaa kuulleensa, että olisi täältä joku löytänyt elämänkumppaninkin.

- Ei todellakaan tarvitse olla yksin, ihmiset juttelevat mielellään keskenään.

Kun ollaan merelle, laiva tuntuu niin kotoiselta, että voisi yhtä hyvin purjehtia Suomenlahdella, mutta aamuisin laiva tyhjentyy busseihin ja yhtäkkiä ollaankin keskellä aavikkoa.

Matkat nähtävyyksille ovat pitkiä, sillä Punaisenmeren ympärillä ei ole kuin hiekkaa.

Tämän ajan oppaat kuluttavat hyödyksi luennoiden Kuninkaiden hautojen kuuluisimmista faaraoista, pyramidien salaisuuksista ja Petran rakentaneista nabaterialaisista.

Siinä sivussa aivan kuin vahingossa tutuksi tulevat myös Egyptin ja Jordanian tapakulttuuri, maantiede ja poliittinen tilanne.

Kolme antiikin ihmettä viikossa on raskas tahti, sitä ei käy kieltäminen. Konkarimatkaajat eivät kuitenkaan ahmi, vaan ottavat lepopäiviä ja lähtevät rannalle loikoilemaan.

- Iltaisin pitää jaksaa myös tanssia, Kaisu Tuhkanen nauraa.

-Niin miksi turhaa vouhottaa, tännehän ollaan kuitenkin tulossa uudelleen.

KRISTINA REGINAN VIIMEINEN KEVÄT

Kristina Regina seilaa tänä keväänä viimeistä kertaa näillä vesillä, sillä paljon puupintoja sisältävä risteilyalus ei täytä voimaanastuvia kansainvälisiä turvamääräyksiä ainakaan ilman täysremonttia.

Reginalla on takana pitkä historia suomalaisten viihdyttäjänä. Se tuli 1960-luvulla tutuksi Turun ja Tukholman välillä liikenteessä Borena. 1970-luvulla se palveli Jakob Linesillä muun muassa Pietarsaaren ja Skellefteån välisellä linjalla.

1980-luvulla se teki "harharetken" hotellialukseksi Algeriaan, josta Kristina Cruises osti sen takaisin Suomeen.

Elokuun jälkeen yhtiön uudeksi lippulaivaksi ja Kristina Reginan risteilyperinteen jatkajaksi on hankittu Kristina Katarina.

Uusi laiva on edeltäjäänsä isompi ja se on tehty nykymatkustajan vaativaan makuun, sillä sen hytit ovat tilavampia ja kannelta löytyy muun muassa uima-allas.

Suomalaiset muistavat sen Konstantin Simonovina, joka risteili 1990-luvun alussa Helsingistä Pietariin.