Yrmeän ystävällinen Belgrad - Matkat - Ilta-Sanomat

Yrmeän ystävällinen Belgrad

Serbian pääkaupunki Belgrad antaa harmaan ja tylyn ensivaikutelman.

Viisukaupunki Belgrad vaikuttaa tylyltä, mutta tavallinen kaupunkilainen neuvoo turistia mielellään.­

14.5.2008 7:00 | Päivitetty 14.5.2008 6:59

Pieniä aurinkoja kuitenkin pilkahtelee monessa kadunkulmassa. Niillä on kaikilla sama nimi: pekara. Pekarat eli leipomot pursuavat makeita herkkuja, ja usein niitä emännöi lempeä rouvashenkilö.

Mikäkö on parasta Belgradissa? Tämä on helppo: pekaroiden lisäksi kahvilakulttuuri ja hyvä ruoka. Vanhan kaupungin kahvilat ovat kuin Keski-Euroopasta, vaikka muuten Belgrad tuo mieleen Venäjän.

Sava-joen länsipuolen on vallannut Uusi Belgrad, valtava betonilähiö, jonka alueella Belgradin Areenakin on. Euroviisunäyttämöllä esiintyvät kesäkuussa muun muassa Nick Cave ja Mark Knopfler, heinäkuussa Lenny Kravitz.

Vuonna 2004 - kymmenen vuotta aiotusta myöhässä - valmistunut halli on komea, mutta parin kadun päässä näkyy jo arkisempi Belgrad.

Kerrostalojen välisen kävelytien reunassa kaupataan ruskeita sukkahousuja, ilman paketteja tietysti.

Lentokentälle vievällä tiellä kaksijakoisuus pistää kunnolla silmään. Talla pohjassa kiitävä kiiltävä Audi ohittaa liitoksissaan natisevat hevosvankkurit. Vankkureissa nököttää kokonainen perhe ja kasa perunoita.

Belgradin majoitustarjonta on ollut retuperällä, mutta Euroviisuja varten on vähän ryhdistäydytty. Vielä viime syksynä siistiä edullista hotellia oli hankala löytää. Kaupungissa on muutamia hostelleja, mutta hotelli-kategoriaan siirtyminen nostaa hintatason taivaisiin. Hotellien laatu sen sijaan ei päätä huimaa, vaan nuhjuisuus vallitsee.

Internetissä varattu kahden hengen huone puistossa olevasta hostellista osoittautui ikkunattomaksi kopiksi, johon häthätää mahtui kerrossänky, ei muuta.

Luksusta löytyy Aleksandar Palas -hotellista, mutta erityisen sympaattinen ja suositeltava majapaikka on Le Petit Piaf Skaradska-kadulla. Ranskalaishenkisessä pikkuhotellissa on vain 12 huonetta, ja sen sijainti kauniin kävelykadun varressa on täydellinen. Palvelukin hoituu hymyillen.

Samaa palvelualttiutta ei löydä ihan kaikkialta Belgradista. Bussien aikatauluja ja reittejä kannattaa kysyä mieluummin tavallisilta kaduntallaajilta kuin turisti-infoissa tai muuten palveluammatissa olevilta.

Belgradilaiset osaavat yllättävän hyvin englantia ja neuvovat turistia mielellään. Sen sijaan virallisissa matkailutoimistoissa vastaukset jäävät kovin töksähtäviksi.

Kaupungin elämä kuhisee kävelykatu Kneza Mihailalla. Kadun alkupäässä, Tasavallan aukion kulmilla, on Belgradin kulttuurikeskus.

Harvinaiset elokuvat, näyttelyt ja kirjallisuuskeskustelut tekevät siitä aina ajankohtaisen paikan.

Pitkän tovin saa kulumaan etnografisessa museossa Studentski trg -aukion laidalla. Näyttelyt vievät muinaiseen arkeen ja esittelevät perinteisiä asuja Serbian sekä Kosovon alueelta.

Eikä Belgradia ilman Titoa! Jos aikaa on, ota ihmeessä taksi Titon mausoleumille. "Kukkien taloksi" nimetylle kompleksille kävellään yhä tarkkaan merkittyä väylää, vaikka valtaisia pyhiinvaeltajalaumoja ei 80-luvun tapaan näy.

Hallitsijalle lahjoitettujen viestikapuloiden kokoelma on mykistävä.

Euroviisut Belgradissa 24. toukokuuta.

Työmiehillä on hymy herkässä ¿ ainakin lounastauolla.­

Edullinen ja kätevä tapa on kulkea trollikalla eli kiskobussilla.­

Rouvat kaupittelevat leivonnaisia hymyn kera.­

Euroviisutareena on mahtipontinen.­

Kyrillisten kirjainten sekamelskaa.­

Näin serbifanit viime keväänä Helsingissä. Mitenkähän käy nyt?­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?