Matkat

Lääkäri varoittaa: yli puolet suomalaisperheistä matkustaa veitsenterällä

Julkaistu:

Suomalaisperheiltä jää usein jotain hyvin tärkeää hoitamatta ennen matkalle lähtöä. Tällä voi olla vakavat seuraukset.
Passi, hammasharja, tiedot hotellivarauksesta, vaatteet, matkakohteen kartta ja matkaliput. Tällaisen listan kanssa suuri osa suomalaisista valmistautuu reissuun. Liian usein listalta puuttuvat kuitenkin matkarokotukset.

Viime vuonna tehdyssä matkailijoiden terveyskyselyssä selvisi, että peräti 58 prosenttia suomalaisista perheistä oli jättänyt matkarokotukset ottamatta.

- Matkustamisesta on tullut suomalaisille arkipäivää. Usein ajatellaan, että Suomessa annetut rokotukset riittäisivät myös matkalla, mutta näin ei ole, toteaa matkailuun erikoistunut lääkäri Jukka Riutta Matkailuklinikalta.

- Omatoimimatkailijoiden määrä on kasvanut. Kun matkaa ei varata matkatoimiston kautta, ei myöskään saada matkaohjelmasta tietoa tarvittavista rokotuksista. Budjettikin on usein niin pieni, että rokotukset tekisivät siihen liian suuren loven.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riutta muistuttaa, että rokotuksilla pystytään ehkäisemään paljon tauteja, joihin ei ole lainkaan lääkehoitoja. Rokotus on aina turvallisempi vaihtoehto kuin sairastaminen.

Vaara vaanii tutuissakin kohteissa


Suomalaiset tekivät viime vuonna lähes 4,3 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa ulkomaille. Suosituimpia kohteita ovat muun muassa Viro ja Baltia, Kanariansaaret, Afrikan maista Tunisia ja Egypti, ja Euroopan kohteista Bulgaria. Myös Aasiaan ja siellä etenkin Thaimaahan matkustetaan yhä enemmän.

- Matkustettaessa pitäisi huolehtia, että perusrokotukset ovat kunnossa: jäykkäkouristus-kurkkumätäyhdistelmä, polio, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. Joissakin maissa tarvitaan malarianestolääkettä sekä suojaa hepatiitilta, Riutta kertoo.

Järki käteen reissussa


Yksi syy rokotusten unohtamiseen on se, että matkakohdetta pidetään turvallisena tai omaa käyttäytymistä matkakohteessa riskittömänä. Sairastuminen ei kuitenkaan vaadi riskikäyttäytymistä, vaan esimerkiksi hepatiitti A:n voi saada jo lasillisesta vettä tai vesijohtovedellä pestyistä vihanneksista.

- Hepatiitti A leviää ihmisen ulosteen kautta, ja se saattaa saastuttaa veden tai ruoan ilman, että sitä näkee tai maistaa. Sairastumisen riski on olemassa aina, toteaa Riutta.

Omalla käyttäytymisellä voi kuitenkin pienentää sairastumisriskiä. Ykkösenä listalla ovat varovaisuus alkoholin käytössä, liikenteessä, auringonotossa ja harrastuksissa.

- Matkalla kannattaa aina huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja katsoa, mitä laittaa suuhunsa. Kun pitää järjen päässä ja hoitaa rokotukset kuntoon, matkustaminen on turvallisempaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt