Matkat

Edinburghille on helppo menettää sydämensä

Julkaistu:

Edinburghin kaupungin kirjallinen historia yltää 600-luvulle saakka, alueella on kuitenkin asuttu ainakin pronssiajalta saakka. Tästä historiasta riittääkin ammentamista, kun vierailee Skotlannin pääkaupungissa.
Edinburgh tai Skotlanti eivät ole auringonpalvojien paratiiseja, sade, tuuli ja kosteus tulevat usein tutuiksi. Auringostakaan ja lämmöstä ei ole silti yleensä puutetta. Ja viimeistään paikallisten avuliaisuus ja suomalaiseen ihmismakuun istuva skotlantilainen kansanluonne paikkaavat ilmastolliset puutteet.

Edinburghissa riittää nähtävää monen vierailun ajaksi ja ensimmäistä kertaa kaupunkiin suuntaava on hetkessä suoranaisen turistiähkyn edessä.Turistin Edinburgh


Linna


Edinburghin linnan paikalla on ollut asutusta ainakin 800 vuotta ennen ajanlaskua ja kukkulalla on ollut kuninkaallinen linna 1100-luvulta saakka. Edinburghin keskustasta löytyykin historiaa hyvin pitkältä ajalta, ja upeiden näkymien lisäksi linna tarjoaa muutakin äimistyttävää ihailtavaa. Nähtävillä on Skotlannin kuninkaan kruunu ja muut kruununkalleudet, sekä Sconen kivi, jolla muinaiset skottikuninkaat kruunattiin. Linnassa on myös sotamuseo ja sotien uhreja kunnioittava sotamuistomerkki, kuninkaallinen palatsi, monia museoita ja 1100-luvulta periytyvä kappeli. Linnan edustalla olevalla aukiolla järjestetään konsertteja, tapahtumia, sekä joka elokuussa kansainvälinen Edinburgh Military Tattoo -sotilasmusiikkitapahtuma.

The Scotch Whisky Experience Tour on vähän Edinburghin linnan aukiolta alaspäin, Camera Obscuraa vastapäätä, oleva viskipuoti on enemmän kuin pelkkä viinakauppa. Siellä voi myös tutustua viskin historiaan ja osallistua hauskaan maistelutestiin, jonka avulla voi oppia yllättävän paljon skotlantilaisesta viskiperinteestä. Tiesitkö, että skotlantilaiset viskit lajitellaan viiteen päätyyppiin valmistusalueen mukaan?

Eläintarha

Edinburghin eläintarha on 33-hehtaarin kokoinen alue kaupungin länsipuolella, kätevästi bussireittien varrella. Eläintarha on ainoa paikka Britanniassa, jossa voi nähdä koala-pussikarhuja. Täällä ovat myös Britannian ainoat pandat.

Holyroodin palatsi

1400-luvulla rakennettu kuninkaallinen palatsi oli Skotlannin kuninkaallisten koti. Nykyään palatsi toimii Britannian kuninkaallisten asuntona, kun he ovat Skotlannissa. Palatsiin voi tutustua vapaamuotoisen kierroksen myötä. Palatsin yhteydessä on myös upea taidegalleria, luostarikirkon rauniot, sekä kuninkaallinen puutarha. Vierailun myötä saa oivallisen näkymän Skotlannin ja Britannian kuninkaalliseen loistoon, elämään ja eurooppalaiseen taidehistoriaan.

Royal Museum ja National Museum of Scotland

Kaksi upeata ja valtavaa museota samassa tilassa, ilmaiseksi. Museoiden näyttelyistä löytää ihmeteltävää ja kosketeltavaa Skotlannin sekä maailman historiasta. Aikaa kannattaa varata riittävästi ja istahtaa myös lounaalle upeaan galleriakahvilaan.Seikkailijan Edinburgh

Arthur's Seat

Kaupungin keskustan itäpuolella nousee kolmihuippuinen kukkularyhmä, joka on upeaa kävely- ja kiipeilymaastoa. Kukkulat ovat täynnä kävelypolkuja ja korkeimman huipulle johtaa useita reittejä.
Huipulle voi kiivetä halun ja jaksamisen mukaan erimittaisia reittejä, mutta mukaan kannattaa ottaa eväät ylhäällä nautittavaksi. Paluumatkalla kannattaa laskeutua itärinnettä ja piipahtaa läheisen Duddingstonin kylän historiallisessa Sheep Heid Inn -ravintolassa lounaalla.

Edinburgh Fringe

Elokuussa järjestettävä festivaali täyttää kaupungin katutaiteilijoilla ja teatterilla. Kuukauden aikana festivaaleilla on tuhansia esityksiä laidasta laitaan. Samaan aikaan järjestetään myös sotilasmusiikkitapahtuma Edinburgh Military Tattoo. Tekemistä riittääkin aamusta myöhäiseen iltaan.

Hautausmaakierros

Kaupungin rikas ja väliin verinenkin historia avautuu upeasti, kun osallistuu opastetuille kierroksille. Kilpailevia opasryhmiä riittää pitkin Royal Milea, mutta esimerkiksi City of the Deadin järjestämä Graveyard Tour on yksi unohtumattomimmista.

Päiväretkelle

Edinburghista lähtee päivittäin kymmeniä opastettuja bussiretkiä lähiympäristöön, mutta voipa yhdessä päivässä kiertää jopa koko Skotlannin ympäri. Jotkut kierrokset painottuvat maisemiin ja historiaan, joissakin vieraillaan sekä linnoilla että viskitislaamoissa.

Minne mennä, mihin tutustua? IS TV esittelee Edinburghin maisemia - liity sinäkin mukaamme matkalle Skotlantiin!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt