Seija

Matkat

Chonqing on Kiinan sumuinen jättiläinen

Julkaistu:

Finnair avaa toukokuussa uuden reitin Kaakkois-Kiinan Chongqingiin. Joulukuisessa vesisateessa on vaikea ymmärtää miksi. Ymmärrys kasvaa matkan myötä.
Moniko on kuullut kaupungista nimeltä Chongqing? Arvasin. Moniko tietää, että siellä on esikaupunkeineen 32 miljoonaa asukasta? Niinpä.
Finnair aloittaa matkanteon bisnesjättiin keväällä. Homma toimii toisinkin päin: Helsinki on merkittävä hub eli solmukohta aasialaisille liikemiehille.

Sateiseen matkaan

Air Chinan täpötäysi kone laskeutuu pimeälle kentälle. Toistaiseksi sinivalkoisin siivin pääsee Hongkongiin saakka ja siitä on jatkettava muilla yhtiöillä.

Olen käynyt Kiinassa kerran, jolloin kuulin tärkeän knopin: pane hotellin nimi lapulle kiinalaisin merkein. Näytän lappua taksikuskille, ja hän ryhtyy survomaan matkalaukkuani tavaratilaan, mihin se ei mahdu.

Ehdotan käsimerkein, että naruvirityksen sijaan kassi heitettäisiin takapenkille, sillä sataa kaatamalla ja joka paikka on täynnä rapaa.

Kuski katsoo paheksuen isoa länsimaalaista, joka neuvoo häntä autoasioissa. Eipä puolen tunnin matkalla sitten paljon puhella. Kielimuurillakin on osuutta.

Samaan muuriin törmää myös hotellissa. Englantia, viittomia, kiinaa ja suomea sekaisin: 45 minuutin päästä minulla on voucherini oikeuttama huone.

Huh! Nyt on asennoiduttava siihen, ettei kukaan todellakaan puhu täällä mitään muuta kuin kiinaa. Ja huutamalla

On itsenäisyyspäivän yö. Suomessa rouvat ujuttautuvat parhaimpiinsa ja herrat kiroilevat frakkinsa kaulusta. Minä kiroilen naapurista täysillä raikavaa kiinalaista mitä lie hard metalia sekä oven alta hiipivää tupakansavua.
Olen matkannut niin monta tuntia, etten pysy enää laskuissa. Uni voittaa metelin.

Kilometrejä väärään suuntaan

Kun aamulla vetäisen verhot edestä, enpä ole uskoa silmiäni. Usvainen, sateinen horisontti on täynnä pilvenpiirtäjiä.

Aamiaista ei ole, se Kiinassa on hyvä muistaa, joten keitän vesipannulla kupillisen Nescaféta. Tarjolla olisi myös Liptonin teetä - Kiinassa.
Happihyppelylle! Hotellin ilmaiskartta on äärimmäisen niukasti suuntaa antava ja lähden kävelemään äärimmäisen päättäväisesti ulos kaupungista.

Huomaan erehdykseni, kun päädyn sotkuisen hedelmätukun liepeille. Ihmiset tuijottavat.

Taksi on kävelyä viisaampi ratkaisu, ja vessakin olisi tarpeen. Sellainen on varmaan Carrefourissa, ranskalaisketjun tavaratalossa. Ohitseni porhaltaa kymmeniä keltaisia takseja, kunnes tapahtuu ihme: englantia puhuva tyttö kysyy, voiko hän auttaa.

Pyydystämme auton. Kuskilla ei ole määränpäästä aavistustakaan, mutta kysymällä muilta liikennevaloissa tai soittamalla kännykällä ohitustilanteessa kaikki selviää. Voilá: Carrefour.

Kyllä länsimainen tavarataivas voikin tehdä hyvää, kuten myös seitsemännen kerroksen käytävään piilotetussa kaksireikäisessä asiointi.

Myyjät ovat tavattoman ystävällisiä, heitä vallan naurattaa.

Katukioskilla en päädy siihen kanavartaaseen, jossa on vielä koivet tallella, vaan kebabinnäköiseen, joka voi olla.... hm, vaikka mitä.

Tajuttoman hyvää! Täällä on sichuanilainen tulinen keittiö.

Yksin isossa maailmassa

Aistin, koen, kävelen yksin. En ehtinyt saada kumppanikseni fiksaria eli järjestelijää.

Kun meteli ja töniminen piisaavat, viittaan jo sujuvasti taksin ja ajan 45 minuuttia hotelliin.

Niin, taksikuskit, nuo kahden renkaan akrobaatit. Kaista - mikä se on? Turvavyö - mikä se on? Voi vain painaa silmät kiinni ja ajatella, että jos rysähtää, se oli sitten kohtaloni.

Taksimatka hotelliin maksaa 1,5, euroa. Yhä sataa. Tilaan huoneeseen kupillisen ihanaa nuudelikeittoa.

Etsin hyvin toimivasta netistä lisää tietoja tästä kummallisesta kaupungista. Muutakin voi tehdä kuin hämmästellä nostokurkia ja pilvenpiirtäjän torsoja.

Jangtse, maailman kolmanneksi pisin joki, haarautuu täällä! Kolmen haaran väliin jää Kiinan Manhattaniksi kutsuttu kompakti keskusta. Jokiristeily panda-alueelle! Köysirata! Viimeiset kaksi päivää on nyt ohjelmoitu.

Jangtsen yli köysiradalla

Aamulla menen risteilylaivojen lähtöalueelle. Niitä on valtavasti!

- Talvella on vain viikon tai vuorokauden risteilyjä, nuori virkailija selittää auttavalla englannilla. Tyydyn ihailemaan sameaa Jangtsen haaraa köysiradalla.

Hyvästi, pandat. Köysirata on kiva, tukeva ja täynnä.

Katuruokalassa osoitan naapuriasiakkaan kuppia ja tilaus hoituu. Chiliä? Kyllä kiitos! Keiton syöminen tulikuumasta, nuljuvasta pahvikupista puikoilla on taitolaji. Kannattaa seurata ympäristöä: kiinalaisten ruokailutapoihin kuuluu ryystäminen. Siitä vaan ihan pokkana!

Kaupunkimatkailun parasta antia on vaeltelu ja ihmisten tarkkailu. Täällä olet itse nähtävyys. Hymystä saa hymyn, vilkutuksesta vilkutuksen.

Manhattan on kuin Manhattan - kiinaksi

Manhattanin ostoskadut ovat täynnä hienoja liikkeitä. Teollisuutta, kulutusta. Ruuhkat ovat sanoinkuvaamattomat. Sekaan mahtuvat neidot gucceissaan, vanhat ukot vetämässä kanakärryjä, tööttäävä Lexus.

Viimeisenä iltana panostan kuuluisaan hot potiin, paikalliseen erikoisuuteen. Koska kartasta ei ole hyötyä, ravintola on etsittävä onniarviolla.

Erään talon toisessa kerroksessa mainostetaan hot potin kuvaa, sinne! Mutta mistä? Kaikki on kiinaksi.

Oviaukkoa ei löydy, Kävelen sisään, ja vahvasti meikattu tyttö osoittaa, haluanko alatrimmauksen. Kiitos, en tänään.

Huikean hot pot


Etsin, etsin, kunnes puikahdan eräästä takaovesta sisään.

Tummapukuinen hovi kiidättää pöytään, lauma tarjoilijoita kiikuttaa teekannun, tulikuuman padan (se on hot pot!) ja kiinankielisen ruokalistan.

onneksi otin mukaani ummikoille tarkoitetun kiina-suomi-kiina -fraasisanakirjan, johon olin ympyröinyt kiinaksi tärkeät sanat kuten "anteeksi, missä täällä on vessa" ja "mistä löytyy apteekki". Plärään esiin "mitä suosittelette?".

Ja he suositteleivat! Näyttivät kädestä pitäen, miten hot pot valmistetaan. Turha yrittää kertoa kuinka hyvää se on: maksaa, kinkkua, viiriäisenmunia, kalaa, korianteria, valkosipulia, kevätsipulia...

Annan ronskinpuoleisesti tippiä, ja hovi varjoineen lähtee saattelemaan kaatosateeseen.

Vatsa täynnä, pää kokemuksia pullollaan en välitä naapurihuoneen musiikkivalinnoista. Kirjoitan vähän, luen ja nukahdan. Ylihuomenna olen fyysisesti kotona, mieleni saapuu sinne muutaman päivän kuluttua.

On hienoa huomata, että pärjää ypöyksin jättiläismäisessä kaupungissa ilman kieltä, seuranasi vain omat ajatuksesi ja 32 miljoonaa lähimmäistä.

Aamulla paistaa aurinko.


HURJAT SUUNNITELMAT

- Kaupunki on kuin Shanghai 10 vuotta sitten, Finnairin Chongqingin-projektipäällikkö Tomi Maaniemi kertoo.

- Peking on päättänyt, että siitä tulee neljäs Peking-johtoinen provinssi. Päämäärää on tuettu ulkomaisella rahalla valtavasti. Vielä lentojen ulkomaanterminaali on hullun näköinen, kuin jossain suomalaisessa pikkukaupungissa, Maaniemi luonnehtii

Suunnitelmana on tehdä terminaalista Peking-kopio.

- Ja kun kiinalainen ryhtyy, niin sehän kyllä tekee. Tulossa on 60 miljoonan vuosiasiakkaan terminaali, kun Helsinkikin on vain 15 miljoonan ja Kööpenhamina 20 miljoonan.
Kotimaanliikenteeseen Chongqingissa on pantu ruutia.

- 20 miljoonan asiakkaan kotimaanterminaali kertoo, mistä päin liikenne tulee. Kaupunki on päättänyt rakentaa 50 kappaletta viiden tähden hotelleja kolmen vuoden sisällä.

Finnair teki sukkelaan reittipäätöksensä.

-Etsimme ja tutkimme pitkään, mutta vuodessa se tuli. Singaporekin kesti 1,5 vuotta.

Maaniemi ei pidä Chongqingia vain salkkuherrojen kaupunkina.
- Suomalaisen kannattaa kokea jokiristeily ja panda-alue. Chonkkarin luonto on kaunis. Englantia ei osata, mutta ihmiset ovat avuliaita ja ystävällisiä.
Finnair aloittaa suorat lennot 9.5. Edestakainen lippu n.550 e, lentoaika 8 tuntia 40 min.

SUOMALAISYRITYKSET JALKA OVEN VÄLISSÄ

Finnpron Pekingin-vientikeskuksen päällikkö Eija Tynkkynen kertoo, että Finnair on ensimmäisiä suomalaisyrityksiä, jotka avaavat oman toimiston Chongqingiin.

- Autamme suomalaisyrityksiä kasvuun kansainvälisillä markkinoilla. Meillä on neljä omaa toimipistettä Kiinassa, Tynkkynen kertoo.

Tynkkynen itse nousi kaupungissa Koneen hissillä pilvenpiirtäjään, joten ainakin hissijätti on jo siellä.

Nokia, Kone ja muutama muukin yritys myy Chongqingissa tuotteitaan ja palvelujaan.

Chongqingista parin tunnin junamatkan päässä on suomalaisille jo hieman tutumpi Sichuanin Chengdu. Chengdussa on toiminut liki kymmenen yritystä jo vuosia. Rakenteilla on vielä nopeampi luotijuna kaupunkien välille: 370 kilometriä ja tunti.

Tynkkysen mukaan Nokia on tunnetuin Kiinassa. Tulossa ovat Fiskars
(Iittala) ja Marja Kurki.

Paljon Kiinaa nähnyt Tynkkynen on vaikuttunut Chongqingin hurjuudesta.
- Huima kehitys avautuu vasta paikan päällä. Silhuetit näyttävät uudelta Hongkongilta, mutta iltaelämä kaduilla muistuttaa kiinalaisten kaupunkien 20 vuoden takaista elämää.
- Länsimaiset huomataan positiivisesti, tietojeni mukaan Chongqingissä ei asu pysyvästi vielä montaa sataa eurooppalaista.


Mikä Chongqing

Perustettu vuonna 316 eaa.

Sijaitsee Koillis-Kiinassa Jangtse-joen yläjuoksulla.

Asukasmäärä yli 32 miljoonaa.

Yksi nopeimmin kasvavista keskuksista maailmassa.

Subtrooppinen monsuuni-ilmasto; vuoden keskilämpötila 18° C.

Kuuluisa sumusta, joka peittää kaupungin 68 päivänä vuodesta.

Upeat vuoristo- ja jokinäkymät (silloin kun ne näkyvät).


Hotellien ja muiden tärkeiden paikkojen nimet ovat kiinankielisin merkein. Hanki knoppisanakirja.

Suurkaupungiksi Chongqing on turvallinen. Älä kuitenkaan tuudittaudu siihen.

Liikenne on kammottavan sekavaa.

Kapitalismistaan huolimatta Kiina on kommunistinen maa vailla täysiä sananvapauksia. Älä testaa.

Kiinan rahayksikkö on juan (CNY) 10 CNY = 1,2 {euro}. 1{euro} = 8,3 CNY.

Ota rennosti. Pärjäät kyllä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Janne Ahonen sai tarpeekseen ja palasi kotiin – ”Meni hermo siihen touhuun”

  2. 2

   Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

  3. 3

   Yli 60 lentoa peruuntui, matkustajat jumittuivat kentille – Finnair: ”Olemme äärimmäisen pahoillamme”

  4. 4

   Hannun vaimo istui koneessa 4 tuntia, sitten lento peruttiin – Helsinki-Vantaa on nyt todella jumissa ja syitä on kaksi

  5. 5

   Norjan kruununprinsessa Mette-Marit ilmestyi Nobel-juhlallisuuksiin halpisketjun leningissä – olikin mieletön näky

  6. 6

   Onko aurinko­kuntaamme ilmestynyt kohde sittenkään asteroidi? Maan ulkopuolista elämää etsivä projekti tutkimaan

  7. 7

   Yöstä potkut saanut basisti vaatii Olli Lindholmilta 35 000 euron korvauksia oikeudessa

  8. 8

   Savolaisnainen yritti puhdistaa maineensa: Esiintyi poliisina ja lähetti väärennettyjä viestejä – olisitko mennyt halpaan?

  9. 9

   Sinäkin voit pilata kylpyhuoneesi jo muutamassa vuodessa – näin käytät sitä oikein

  10. 10

   Näin kymmenkuisen vauvan hengen vaatinut ohitusonnettomuus tapahtui – katso animaatiovideo

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varoitus! Älä syö raakaa piparitaikinaa

  2. 2

   Adoptoitu Kati sai biologisten vanhempiensa salaisen viestin 20-vuotiaana – isä ja äiti olivat odottaneet häntä sillalla joka vuosi

  3. 3

   Uhkarohkeita selfie-kuvia harrastanut mies putosi 62-kerroksisen pilvenpiirtäjän katolta ja kuoli

  4. 4

   Kulttuuriväen puuttumista Linnan juhlista kritisoitiin, Haukio puolusti valintoja – ilman kutsua jääneeltä Jörn Donnerilta suorat sanat

  5. 5

   Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

  6. 6

   Muistatko Dr. Philin tyrmäävän Robin-vaimon? Tältä hän näyttää nykyään – ”Mitä ikinä hän onkaan kasvoilleen tehnyt...”

  7. 7

   Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

  8. 8

   Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

  9. 9

   Mikä pituusero! Game of Thrones -tähden rakas on kuin ”taskukokoinen tyttöystävä” jättiläismäisen näyttelijän rinnalla – ”Kuinka ihmeessä suutelette?”

  10. 10

   Herttuatar Catherine työnnettiin tylysti syrjään läheisten hääjuhlien tärkeästä roolista – taustalla kiusallinen syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Venäläinen Anna, 28, ällistyi suomalaisessa vessassa: ”En ole koskaan nähnyt vastaavaa”

  3. 3

   Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

  4. 4

   Upea puku meni monelta täysin ohi – onko tässä sittenkin Linnan kaunein asu?

  5. 5

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  6. 6

   Helsinkiläisperheen kotiinpaluusta meinasi tulla fiasko – lentokapteeni teki upean palveluksen

  7. 7

   Upeat kuvat: Yksi heistä on Linnan juhlien 2017 kuningatar – äänestä suosikkiasi

  8. 8

   Naiset astelivat Linnaan identtisissä puvuissa – muotiasiantuntija kommentoi kärkkäästi: ”Ei varmasti jäänyt keneltäkään huomaamatta”

  9. 9

   Varoitus! Älä syö raakaa piparitaikinaa

  10. 10

   Uhkarohkeita selfie-kuvia harrastanut mies putosi 62-kerroksisen pilvenpiirtäjän katolta ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Janne Ahonen sai tarpeekseen ja palasi kotiin – ”Meni hermo siihen touhuun”

  2. 2

   Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

  3. 3

   Yli 60 lentoa peruuntui, matkustajat jumittuivat kentille – Finnair: ”Olemme äärimmäisen pahoillamme”

  4. 4

   Hannun vaimo istui koneessa 4 tuntia, sitten lento peruttiin – Helsinki-Vantaa on nyt todella jumissa ja syitä on kaksi

  5. 5

   Norjan kruununprinsessa Mette-Marit ilmestyi Nobel-juhlallisuuksiin halpisketjun leningissä – olikin mieletön näky

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Varoitus! Älä syö raakaa piparitaikinaa

  2. 2

   Adoptoitu Kati sai biologisten vanhempiensa salaisen viestin 20-vuotiaana – isä ja äiti olivat odottaneet häntä sillalla joka vuosi

  3. 3

   Uhkarohkeita selfie-kuvia harrastanut mies putosi 62-kerroksisen pilvenpiirtäjän katolta ja kuoli

  4. 4

   Kulttuuriväen puuttumista Linnan juhlista kritisoitiin, Haukio puolusti valintoja – ilman kutsua jääneeltä Jörn Donnerilta suorat sanat

  5. 5

   Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Venäläinen Anna, 28, ällistyi suomalaisessa vessassa: ”En ole koskaan nähnyt vastaavaa”

  3. 3

   Mies otti kuvan lentokentällä – some raivostui takana jonottaneen naisen törkeästä käytöksestä: ”Onpa hänellä otsaa”

  4. 4

   Upea puku meni monelta täysin ohi – onko tässä sittenkin Linnan kaunein asu?

  5. 5

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  6. Näytä lisää