Matkat - Saksa - Onko Saksa muuttumassa vain läpiajomaaksi? - Matkat - Ilta-Sanomat

Saksa on taas edullinen matkailumaa suomalaisille

Saksalla on juuri nyt erittäin hyvä matkailuvaltti: edullisuus.

Autostadt Wolfsburgissa on Volkswagenin koti. Se on monille suomalaisille tuttu matkakohde.­

17.1.2012 9:20

Berliinistä löydät loistohotellin, jossa yöpyminen on jopa halpaa.

Saksassa käyneet tietävät, että asiointi voi olla hankalaa. Vanhemman polven kanssa ei kannata alkaa juttusille englanniksi.

- Nuoret ovat kielitaitoisempia, mutta muutenhan ranska on saksalaisille se kakkoskieli, kuten meille englanti. Idässä opiskeltiin venäjää, mutta sitä ei ymmärrettävää kyllä haluta puhua. Televisiossa tekstit dubataan, joten englanti ei tartu sitäkään kautta, 20 vuotta Saksan matkailun edistämisessä toiminut Marjaana Saurila sanoo.

Luottokorttien käymättömyys on ihan legenda Saksassa.

- On se lisääntynyt, mutta toki saksalaiset ovat tottuneet maksamaan käteisellä. Jälleenrakentajasukupolvi ajattelee, että velaksi ei osteta. Euroshekki, pankkikorttishekki on ollut kelpo maksuväline: edullinen perheyrityksille ja miksei ketjuillekin. Luottokortista on kuluja provisioina ja kassakoneiden uusintapaineina.

Saksalla on kuitenkin erittäin hyvä valtti: edullisuus. Berliinistä löydät loistohotellin, jossa yöpyminen on jopa halpaa.

Unohtuiko Saksa?

Suomalaisia hiveli viikonloppuna New York Timesin lista maailman kiinnostavimmista paikoista. Kas, Helsinki on kakkosena Panaman ja Myanmarin välissä.

Meille tutun ja rakkaan Saksan yhtään paikkakuntaa ei mainita koko listassa - Saksan naapurimaita kyllä.

Autoliiton Autolla Eurooppaan -tutkimus vahvistaa, että kun ennen lähes neljännes suomalaisista autolomailijoista piti Saksaa pääkohdemaana, heitä on enää 16 prosenttia.

Saksa on keskellä Eurooppaa ja poliittisesti tärkeä maa. Monien interreilaajien, leiriytyjien, citybongareiden, perheiden tuttu kohde. Liiankin tuttu?

Suomalais-saksalaisen kauppakamarin "supervisor",  Marjaana Saurila ei purematta niele tutkimuksia.

- Notkahdus voi näkyä kulkuvälineissä. Lennot Saksaan ovat kuitenkin suosittuja ja suoria, Saurila pohtii.

Hänen päätyönsä on nyt työ- ja elinkeinoministeriön tukema, suomalais-saksalaisten yritysten vienninedistäminen.

Saurila arvioi, että nykyään uskalletaan jo reippaasti kurkistaa entisen esiripun taa. Suomalaiset ovat uteliaita tietämään, millaista Itä-Euroopassa on. Auton keula käännetään saksalaisbaanalta itään tai kaakkoon.

- Myös suora laivayhteys Puolaan ja parantunut Via Baltica vaikuttavat. Saurila ei myöskään usko, että Saksa olisi jo liian koluttu.

- Berliinihän on tunnettu ja siellä käydään paljon. Myös Moselin seutu ja Bremen ovat Ryanairin vuoksi käytyjä kohteita. Sitten ovat itäisen Saksan helmet, esimerkiksi Dresden, upea suurkaupunki jota ei ole vielä löydetty.

Olut ja -hiihtoharrastajille Baijeri on yhtä kuin Saksa. Saurila vinkkaa tutustumaan myös Schwartzwaldiin ja Mecklenburg-Vorpommerniin.

Suomalaiset lentävät hanakasti Saksaan, mutta tuleeko sieltä ketään tänne? Loskaa on hankala myydä.

- Kyllä tulee, jopa italialaista saakka on asiakkaita. Pimeyttäkin voi myydä. Nythän huonoina vuodenaikoina on loistavia valoviikkoja, Saurila sanoo.

Saksassa rospuutto hoidetaan esimerkiksi niin, että kun Hampurin Alster-järvi jäätyy, sinne tehdään heti markkinat.

- Kurjimpaan aikaan ovat myös alennusmyynnit, Saurila huomauttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?