Tämä ärsyttää lentokoneessa!

Julkaistu:

Jalkahiki! Kaatuva selkänoja! Vauvan itku! Kännikala! IS keräsi lentomatkan ärsytyslistan.
Jalkahiki

Kenkien riisuminen lentokoneessa on suomalaisten suosima tapa, mutta vierustoverille se voi olla pahinta mitä yläilmoissa voi tapahtua.

Lonely Planetin blogissa julkaistun kyselytutkimuksen mukaan jopa kolmasosa matkustajista paheksuu tätä kansallista erikoispiirrettä.
Erityisen pahana sitä pidetään, jos kenkien riisuminen levittää sukkamehun hajua ympäristöön.

Jalkahiki on nimittäin 8000 kyselyyn vastanneen mielestä vastenmielisin haju lentokoneessa.

Samalle tasolle ei pääse edes vauvan oksennus.

Epämiellyttävien tuoksujen listalla muut kehon tuottamat hajut pääsevät hieman yllättäen vasta sijalle viisi. Inhokkien luettelosta löytyy myös liiallinen hajuvesien käyttö.

Selkänojan kallistus


Kyselyssä selvitettiin suhtautumista tavallisiin lennoilla esiintyviin tilanteisiin. Eniten huomiota saa yksityisen tilan käyttö, erityisesti oma istumapaikka. Mielipiteitä jakavin aihe on selkänojan kallistaminen.

Lähes puolet matkustajista vastustaa sitä, että edessä istuva kallistaa selkänojan pelkän mukavuuden vuoksi. Neljäsosa on valmis vastustamaan sitä erilaisin protestein. Toisaalta viidesosa on sitä mieltä, että omaa istuinta on lupa kallistaa milloin tahansa lennon aikana.

Tämä on ilmeisesti jo tiedossa joissakin halpalentoyhtiöissä, jotka ovat asentaneet koneisiinsa kiinteät istuimet. Toisaalta juuri halpalentojen olematon istuintila on nostanut koko aiheen esille.

Pienessä tilassa istuimen kallistus voi tuhota jopa kannettavan tietokoneen näytön.

Kyynärnojat

Ainaisia kysymyksiä lennoilla on kyynärtukien, valojen ja ikkunaluukkujen käyttö.

Matkustajien mukaan henkilökohtaista tilaa tulee kunnioittaa pitämällä kyynärnojat alhaalla, ja erityisesti keskipaikalla matkustavalle tulisi myös antaa tilaisuus käyttää niitä.

Kaikkien mielestä oikeus lukulampun sytyttämiseen tai ikkunaluukun avaamiseen ei ole itsestään selvää. Enemmistö kuitenkin hyväksyy valojen käytön vaikka muut nukkuisivatkin.

Vessassakäynti


Koneen wc:ssä matkustajat kertovat toimivansa nopeimmalla mahdollisella tavalla. Enemmistön mielestä on myös oikein herättää käytäväpaikan matkustaja, jos hätä yllättää.

Lennoilla tapahtuu erikoisiakin asioita - kyselyssä tiedusteltiin myös suhtautumista vessassa asiointiin paljasjaloin. Selvä enemmistö ilmoitti pitävänsä kengät tiukasti jalassa tässä tilanteessa.

Juopumus


Humalaista käytöstä pitää häiritsevänä kolme matkustajaa neljästä.

Vauvat
Vauvojen itku on lentomatkojen klassikoita. Matkustajat eivät ole tässä suhteessa kovinkaan suvaitsevaisia. Kyselyn mukaan enemmistö nimittäin surkuttelee pikemminkin omaa kuin vauvan tai vanhempien tilannetta.

Laitteet

Turvallisuuden kannalta on hieman erikoista, että jopa 17 prosenttia kyselyyn vastanneista käyttää elektronisia laitteittaan joko piilossa tai siihen saakka kunnes henkilökunta siitä huomauttaa.

Ryntäys ulos

Koneesta poistuttaessa kolme neljästä ilmoittaa istuvansa rauhassa paikallaan omaan poistumisvuoroonsa saakka. Kyselyyn vastanneet ovat ilmeisesti kaunistelleet tekemisiään, sillä käytännössä tilanne on kutakuinkin päinvastainen.

Ota kantaa

Mikä sinua risoo koneessa?

Jalkahiki 7% Kaadettu selkänoja 34% Taistelu kyynärtuista 26% Naapurin lukuvalo 3% Sisemmällä istuvien vessassakäynti 15% Kännikalat 3% Vauvan itku 10% Laitteiden räplääjät 0% Ulosryntääjät 2%
Ääniä yhteensä 2090

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt