Kesä-Suomen aarteet: matkailija, vaihda ruuhkainen nelostie maisemareittiin - Matkat - Ilta-Sanomat

Kesä-Suomen aarteet: vaihda ruuhkainen nelostie maisemareittiin

Lahden ja Heinolan väli on tyypillisesti tukkoinen. Valitse upeissa järvimaisemissa kulkeva kiertoreitti, josta saat myös ostettua takuulla tuoreet ja lähellä tuotetut eväät.

7.7.2011 6:00 | Päivitetty 7.7.2011 13:49

Kesä käsillä -näyttely

Vääksyn kanavan läheisyydestä löytyy käsityöläisten yhteinen talo, johon kannatta ehdottomasti pysähtyä.  Kesä käsillä –näyttely marssittaa esille suomalaista käsityöosaamista usealta eri osa-alueelta. Mukana on käsinpainettuja tekstiilejä, Tiffany-lasitöitä, tuotteita suomenlampaasta, sorvaustuotteita ja puutöitä, tekstiilejä, koruja ja kortteja, puutaidetta sekä puukoruja, koruja ja neuleita.

Melakuja 3, Asikkala

14.8 asti ma-pe 10- 18, la 10–16, su 11-18

http://koti.phnet.fi/leantti/kesakasilla

Kannattaa myös kurkistaa, onko ketään paikalla samassa talossa sijaitsevassa keramiikkapaja Koiruuksissa. Marika Lehtonen on erikoistunut koira-aiheiseen keramiikkaan. Voit esimerkiksi hankkia tuopin, jonka kylkeä koristaa oma hauvarodun kuva. Kesätiimin mielestä tämä on loistava lahjaidea koiraihmiselle! Liike on auki sopimuksen mukaan, joten jos haluat varmistaa Marikan paikallaolon, soita etukäteen 040 569 1738.

Melakuja 1, Asikkala

http://www.koiruuksia.fi/

Samassa talossa sijaitsee myös Joken sirpale, missä Jokke Kokkonen taiteilee Tiffany-töitä. Pajapuotiin pääsee käymään sopimuksen mukaan soittamalla numeroon 044 022 0460

Meijeritie 1, Asikkala

 

Vääksyn mylly

 

Haluatko tietää, mistä  viljatuotteesi tulevat? Vääksyn myllyn myymälässä pääsee lähelle valmistusprosessia, sillä myymälä on samoissa tiloissa myllyn kanssa.  Koneiden jauhaessa taustalla ja hienoisen jauhopölyn leijuessa ilmassa voi käydä hakemassa vaikka lähipelloilla tuotettua luomuspelttiä tai höyrytettyjä kaurahiutaleita. Vääskyn myllyn erikoisuus on lähes trendiruoan maineen saavuttanut savun makuinen parvitalkkuna.

Myllytie 3, Asikkala

ma-pe 7-16

http://www.vaaksynmylly.fi/

 

Pulkkilanharju

 

Pulkkilanharju on yksi kauniimpia maisemapaikkoja reitillä. Katso IS video kauniimpien maisemapaikkojen metsästyksestä.

 

Viini-Pihamaa

 

Viini-Pihamaa on todellinen täyden palvelun maalaispuoti. Nimensä mukaisesta tilalla myydään alkoholituotteita, joista kannattaa mainita erityisesti Viherkuohu, joka on Suomen vuoden tilaviini 2011. Mielenkiintoinen tuttavuus on myös Suomessa harvinaisempi winecooler Herukka-Heila, jota voisi verrata sangriaan. Kesätiimi  ainakin ihastui tähän virkistävään kesäillan juomaan.

Oikeastaan voisi sanoa, että Viini-Pihamaalta saa kaiken, mitä kesäiseen ruoanlaittoon tarvitaan, sillä puodista löytyy mahtava valikoima myös lähialueen marjoja ja vihanneksia sekä muita elintarvikkeita.  Tilan kahvilassa voi maistella myytävissä olevia viinejä tai ottaa kahvin ja tilan kuuluisia munkkeja.

- Tarkoituksemme ei ole vain myydä pulloa mukaan vaan kokonainen elämys, tilan isäntä Janne Pihamaa kehuu.

Siltatie 12, Kalkkinen

ma-pe 9-20, la 9-18, su 10-18

http://www.viini-pihamaa.fi/

 

Taideparatiisi

 

Entinen koulu on löytänyt uuden elämän Paratiisina. Taitelija Ilja West on täyttänyt koulun omalla ja kahden muun taiteilijan maalauksilla, grafiikallaja veistoksilla. Paratiisi-nimen juuret johtavat Westin 2000-luvun näyttelyihin, joiden nimessä esiintyi usein paratiisi. Nyt useita vuosia ulkomailla asunut taiteilija kuvaa Sysmässä sijaitsee taidegalleriaansa, kotiaan ja työhuonettaan omaksi paratiisikseen.

Westin tyyli on hänen määrittelynsä mukaan surrealistis-naivistista. Kesätiimiin tyyli ainakin puri ja hieman harmittelimme, että aikataulu ei antanut mahdollisuutta paneutua laajaan näyttelyyn kunnolla. Pihalla olevat isot eläinhahmot kiinnostavat varmasti myös lapsia.

Vääksyntie 2152, Sysmä

Joka päivä 10-18

http://www.taideparatiisi.fi/

 

Kahvila Lintan kammari

 

Sysmän meijarin työtekijöiden vanha asuntola on saanut uuden elämän ihanan tunnelmallisena kahvilana. Kesätiimi rakastui romanttiseen henkeen entisöityyn taloon ja sen omena-vaniljakreemivehnäseen.  Kahvilan pitäjä Tuija Rajavuori  suosittelee myös kokeilemaan Sysmä-ässiä ja makeaa kesäkurpitsapiirakkaa. Kaikki syntyy alusta asti Lintan kammarin keittiössä.

Tarjolla on myös käsitöitä sekä taidetta. Taitelija Agni Kuokkanen on myös usein paikalla ja piirtää odottaessa näkemyksensä henkilön omasta suojelusenkelistä (25 €)

Sysmäntie 16, Sysmä

ma-pe 9-19, la 9-17, su 12-18

 

Kesäkauppa Kas Kas

 

Pop-up kaupat ovat nyt muotia ja Sysmäkin on saanut oman kaupan, joka on pystyssä vain kesän.

Kas Kasissa on tarjolla yli 50 suomalaisen kädentaitajan tuotoksia ympäri Suomea. Kauppias Pirjo Pihamaa on valikoinut tuotteet itse myyntiin. Hänellä on ollut johtotähtenä ajatus siitä, että myynnissä pitää olla kotimaista, hyvälaatuista ja hyvin tehtyä tavaraa. Tärkeä kriteeri on myös ollut, että hän itse pitää myymistään tuotteista.

Tarjolla on sisustukseen liittyviä tavaroita eri materiaaleista sekä paljon yksilöllisiä koruja.

Sysmäntie 42, Sysmä

ma-pe 9-17, la 9-13

http://kaskas.info/

 

Hyvien ihmisten tori

 

Sysmässä voi pysähtyä nauttimaan vaikka torijäätelöt erikoisen taideteoksen äärellä.  Kyseessä on "tavallisten ihmisten walk of fame". Torin pintaan on painettu 2600 sysmäläisen kädenjäljet. Naiset ovat antaneet vasemman käden jäljen, miehet oikean.

Kesätiimi jatkoi Sysmästä tietä 612 kohti Luhankaa, mutta muuten kauniilla reitillä oli ennen juhannusta vielä jonkin verran tietöitä. Vaihtoehtoisesti voit lähteä Sysmästä kohti Hartolaa.

Haluatko tietää, mistä viljatuotteesi tulevat? Vääksyn myllyn myymälässä pääsee lähelle valmistusprosessia, sillä myymälä on samoissa tiloissa myllyn kanssa. Koneiden jauhaessa taustalla ja hienoisen jauhopölyn leijuessa ilmassa voi käydä hakemassa vaikka lähipelloilla tuotettua luomuspelttiä tai höyrytettyjä kaurahiutaleita. Vääskyn myllyn erikoisuus on lähes trendiruoan maineen saavuttanut savun makuinen parvitalkkuna.­

Viini-Pihamaa on todellinen täyden palvelun maalaispuoti. Nimensä mukaisesta tilalla myydään alkoholituotteita, joista kannattaa mainita erityisesti Viherkuohu, joka on Suomen vuoden tilaviini 2011. Mielenkiintoinen tuttavuus on myös Suomessa harvinaisempi winecooler Herukka-Heila, jota voisi verrata sangriaan. Kesätiimi ainakin ihastui tähän virkistävään kesäillan juomaan. Oikeastaan voisi sanoa, että Viini-Pihamaalta saa kaiken, mitä kesäiseen ruoanlaittoon tarvitaan, sillä puodista löytyy mahtava valikoima myös lähialueen marjoja ja vihanneksia sekä muita elintarvikkeita. Tilan kahvilassa voi maistella myytävissä olevia viinejä tai ottaa kahvin ja tilan kuuluisia munkkeja. - Tarkoituksemme ei ole vain myydä pulloa mukaan vaan kokonainen elämys, tilan isäntä Janne Pihamaa kehuu.­

Viini-Pihamaa on todellinen täyden palvelun maalaispuoti. Nimensä mukaisesta tilalla myydään alkoholituotteita, joista kannattaa mainita erityisesti Viherkuohu, joka on Suomen vuoden tilaviini 2011. Mielenkiintoinen tuttavuus on myös Suomessa harvinaisempi winecooler Herukka-Heila, jota voisi verrata sangriaan. Kesätiimi ainakin ihastui tähän virkistävään kesäillan juomaan. Oikeastaan voisi sanoa, että Viini-Pihamaalta saa kaiken, mitä kesäiseen ruoanlaittoon tarvitaan, sillä puodista löytyy mahtava valikoima myös lähialueen marjoja ja vihanneksia sekä muita elintarvikkeita. Tilan kahvilassa voi maistella myytävissä olevia viinejä tai ottaa kahvin ja tilan kuuluisia munkkeja. - Tarkoituksemme ei ole vain myydä pulloa mukaan vaan kokonainen elämys, tilan isäntä Janne Pihamaa kehuu.­

Entinen koulu on löytänyt uuden elämän Paratiisina. Taitelija Ilja West on täyttänyt koulun omalla ja kahden muun taiteilijan maalauksilla, grafiikallaja veistoksilla. Paratiisi-nimen juuret johtavat Westin 2000-luvun näyttelyihin, joiden nimessä esiintyi usein paratiisi. Nyt useita vuosia ulkomailla asunut taiteilija kuvaa Sysmässä sijaitsee taidegalleriaansa, kotiaan ja työhuonettaan omaksi paratiisikseen.­

Taitelija Ilja Westin ateljee Taideparatiisin pihalla olevat eläinhahmot kiinnostavat varmasti myös lapsia. ­

Kesäkauppa Kas Kasissa on tarjolla yli 50 suomalaisen kädentaitajan tuotoksia ympäri Suomea. Kauppias Pirjo Pihamaa on valikoinut tuotteet itse myyntiin. Hänellä on ollut johtotähtenä ajatus siitä, että myynnissä pitää olla kotimaista, hyvälaatuista ja hyvin tehtyä tavaraa. Tärkeä kriteeri on myös ollut, että hän itse pitää myymistään tuotteista. Tarjolla on sisustukseen liittyviä tavaroita eri materiaaleista sekä paljon yksilöllisiä koruja. Savipaja Samukan saipputeline ja wc-kyltti sopivat vaikka tuliaisiksi mökille.­

Sysmässä voi pysähtyä nauttimaan vaikka torijäätelöt erikoisen Hyvien ihmisten tori -taideteoksen äärellä. Kyseessä on "tavallisten ihmisten walk of fame". Torin pintaan on painettu 2600 sysmäläisen kädenjäljet. Naiset ovat antaneet vasemman käden jäljen, miehet oikean.­

Sysmän meijarin työtekijöiden vanha asuntola on saanut uuden elämän ihanan tunnelmallisena kahvilana. Kesätiimi rakastui romanttiseen henkeen entisöityyn taloon ja sen omena-vaniljakreemivehnäseen. Kahvilan pitäjä Tuija Rajavuori (vas.) suosittelee myös kokeilemaan Sysmä-ässiä ja makeaa kesäkurpitsapiirakkaa. Kaikki syntyy alusta asti Lintan kammarin keittiössä, jossa häärii myös Karoliina Helin (oik.).­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?