Ystadissa Wallanderin vanavedessä - Matkat - Ilta-Sanomat

Ystadissa Wallanderin vanavedessä

Ruotsin Ystadissa olo on kuin Kurt Wallander -elokuvassa.

Wallander-kirjoissa ja -elokuvissa tapahtuu verisiä hirmutekoja, mutta todellisuudessa Ystad on herttainen pikkukaupunki.­

3.6.2011 6:00

Onko Kurtia näkynyt? Ai, ei tänäänkään.

Ruotsalaiskaupunki Ystadin asukkailla on kestopuheenaihe: he vitsailevat kauppareissuillaan komisario Kurt Wallanderista.

Pikkukaupunki Ystadin superjulkkis, kirjoista ja elokuvista tuttu sympaattinen Wallander-hahmo, syntyi tarkalleen 23.5.1989. Kirjailija Henning Mankell istui hotellihuoneessa, pläräsi puhelinluetteloa ja tökkäsi sormensa sattumanvaraisesti kohtaan Wallander.

Nyt Ystadissa käy vuosittain jopa tuhansia Wallander-turisteja, etenkin Saksasta, Belgiasta, Hollannista ja Englannista. He haluavat nähdä rikostarinoiden miljöön omin silmin.

Kaupungin markkinointisuunnittelija Itta Johnson vakuuttaa, etteivät kaupunkilaiset ole millänsäkään, vaikka suosituinta ystadilaista ei oikeasti ole olemassakaan.

- Se on heidän mielestään vain hauskaa, Johnson naurahtaa.

Ruotsin eteläisin kolkka

Ystad on reilun 28000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee Ruotsin eteläisimmässä kärjessä Skoonessa.

Vihreiden nummien ja kirkkaankeltaisten rapsipeltojen keskellä ei voi olla pohtimatta, miksi Mankell sijoitti veriset murhat hehkeään Skooneen.

Wallander-turistit tätä tuskin aprikoivat, sillä kauniit maisemat ovat pelkkä sivujuoni. He haluavat nähdä poliisiaseman, Kurtin kotikadun ja syödä komisarion suosikkipizzeriassa, Bröderna M:ssä.

Wallander-sarjan aluksi komisario asui osoitteessa Mariagatan 10. Elokuvissa näkyvä kotitalo sijaitsee todellisuudessa Mariagatan 11 C:ssä, sillä talon julkisivu sopi kuvauksiin paremmin.

Myöhemmissä teoksissa komisario muutti rantataloon. Tutun näköinen talo sijaitsee Svartessa, kuusi kilometriä Ystadista Västra kustvägen -tietä Trelleborgiin päin.

Nimi yhä postilaatikossa

Rapsipellon ja Itämeren välissä on hiukan rapistunut valkoinen harjakattoinen omakotitalo, jonka erottaa merestä vain kapea kaistale valkoista hiekkaa. Talon postilaatikossa on hauska yllätys: kuvausten jäljiltä siinä lukee edelleen komisarion nimi.

Aivan todellista kuvaa filmatisoinnit eivät Ystadista anna.

Wallanderin "toisen kodin" eli poliisilaitoksen tiloja ovat esittäneet niin kaupungin uimahallin vastaanotto kuin rautatieasemakin. Kun tarkasti katsoo, asemarakennuksen yhdessä ikkunassa on yhä poliisitarra.

- Kuvausten aikaan monella turistilla menivät fakta ja fiktio sekaisin. Junalla Ystadiin tulevat säikähtivät, että asemalla on käynnissä suuri poliisioperaatio - kun piha oli Wallander-kuvausten vuoksi täynnä poliisiautoja, Itta Johnson muistelee.

Käyskentele Wallanderin kulmilla www.wallander.ystad.se/

Tuttu nimi postiluukussa.­

Ennen routaa -elokuvassa myös Kurt Wallanderin Linda-tytär aloittaa työt Ystadin poliisiasemalla. Wallander-hahmo on tuonut Ystadiin valtavat turistivirrat.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?