Tunisiaan vasta syksyllä - Matkat - Ilta-Sanomat

Tunisiaan vasta syksyllä

Julkaistu: 5.5.2011 11:07

Valmismatkat jasmiinivallankumouksen jälkeiseen Tunisiaan aloitetaan vasta syyskuussa.<br />

Tunisia yrittää toipua kansannousun aiheuttamasta turistipaosta. Vaikka tilanne on pääosin rauhallinen, varovainen pitää yhä olla.

Kahden kuukauden aikana maa koki täydellisen muutoksen. Jasmiinivallankumous antoi vallan kansalaisten käsiin ja kohtuullisesta rauhallisuudestaan huolimatta karkotti turistit.

Suomen, kuten monen muunkin maan, ulkoministeriö suositteli matkustuksen välttämistä alueelle.

Suositusta on muutettu vasta viime aikoina tilanteen rauhoituttua. Vaikka alueella onkin jälleen melko turvallista, ulkoministeriö suosittelee pysyttelemistä joko pääkaupunki Tunisissa tai rannikon rantalomakohteissa.

Aurinkomatkat aloittaa näillä näkymin matkat 25.2. 2012 ja jatkaa siitä huhtikuulle. Turistit puuttuvat

Ensimmäinen asia, jonka turisti huomaa Tunisissa, on muiden matkailijoiden puuttuminen.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta turisteja ei näy kaduilla missään, ja ne harvatkin ovat usein muista Pohjois-Afrikan tai Lähi-idän valtioista.

Turistien puute on sekä siunaus että kirous. Nähtävyyksiä saa katsella rauhassa eikä niihin tarvitse jonottaa.

Paikalliset ovat erityisen ystävällisiä ja iloisia matkaajan nähdessään. Toisaalta, turismin tuomien tulojen laskiessa kauppiaat yrittävät saada mahdollisimman paljon rahaa jäljellä olevilta matkailijoilta.

Ilmassa on odottamisen tuntua, ihmiset haluavat jotakin merkittävää tapahtuvan.

Ranta- ja turistikohteissa, kuten Tunisin vieressä sijaitsevassa Sidi Bou Said'ssa, asiakaspulasta kärsivät ravintolat sulkevat ovensa aikaisemmin, usein ilmoittamatta siitä etukäteen.

Muuten suosituissa matkakohteissa suurten kaupunkien ulkopuolella vallankumouksella ei ole juurikaan ollut näkyviä vaikutuksia.

Sotilaita ja piikkilankaa

Pääkaupungissa Tunisissa sen sijaan armeija näkyy kaikkialla. Kansalaiset yhdistivät poliisivoimat mielessään niin vahvasti entiseen presidentti Zine El Abidine Ben Aliin, että tammikuun 14. päivän jälkeen poliiseilla ei ollut tulevaisuutta.

Vaikka liikennepoliisit alkavatkin pikkuhiljaa ilmestyä takaisin katukuvaan, armeija vastaa yleisestä turvallisuudesta.

Piikkilanka ja raskaasti aseistetut sotilaat eivät todellakaan tuo matkailijalle turvallisuuden tunnetta. Sotilaat ovat ystävällisiä ja useat paikalliset käyvät vaihtamassa kuulumisia heidän kanssaan.

Tästä huolimatta sotilaiden tai valtion virastorakennusten valokuvaaminen ei ole hyvä idea, ja maassa vierailevat voivat kokea sotilaat uhkaaviksi.

Etelä-Tunisiaan matkustamista ei suositella. Vaikka tiet ovat hyvässä kunnossa ja julkiset kulkuvälineet toimivat lähes moitteettomasti, levottomuuksia esiintyy etelässä pohjoista useammin.

Tien tukkivat protestit saattavat vaikuttaa rauhallisilta hidasteilta, mutta paikalle ei kannata jäädä odottelemaan, sillä tilanne voi kärjistyä nopeasti.

Autiot nähtävyydet

Vallankumous vahingoitti Tunisian turismia huomattavasti. Etelä-Tunisiassa, Saharan autiomaan laidalla sijaitsevassa Ksar Ghilanen keitaassa on huhtikuussa normaalisti joka päivä monta sataa matkailijaa.

Tänä vuonna paikalle on selviytynyt vain murto-osa. Keitaan asukkaat ovat lähes täysin turismista riippuvaisia.

Tästä huolimatta muualla Tunisiassa vallankumouksella oli positiivisiakin vaikutuksia.

- Ensimmäistä kertaa olen ylpeä kutsuessani itseäni tunisialaiseksi. Ben Alin aikana taideaarteita ryöstettiin alueelta ja palatseja rakennettiin historiallisesti merkittäville paikoille. Nyt valta on kuitenkin meidän käsissämme, toteaa nimettömäksi jättäytyvä turistiopas Karthagon historiallisilla raunioilla.

Katso ulkoministeriön matkustustiedote formin.finland.fi/Public/Print.aspx