Meduusavaara!

Tappavia meduusoja, tuskia, pahimmillaan kuolema. Kauhutarinat pelottavat, joskus ihan syystä.

Meduusanpolttamat Siaminlahdella ovat onneksi jo pelkkä muisto Svea (vas) ja Wilma Tuorille, Jonatan-isää otukset eivät ehtineet koskettaa,

17.2.2011 7:00

Meduusat, maneetit, polttiaiseläimet. Tarinoita tappajista kerrotaan Aasian maissa ja trooppisilla alueilla.

Nettipalstoilla pelätään, pelotellaan tai vähätellään. Ovatko vaarat todellisia?

Suomen ja Ruotsin lehdissä oli viime vuoden puolella kertomuksia tapauksista, jossa vaarallisen kuutiomeduusan epäiltiin surmanneen pikkupojan ja naisen Thaimaan Phuketissa ja Cha Amissa.

Maailman myrkyllisimmiksi eläimiksi nimetyt kuutiomeduusat tunnetaan erityisesti Australian vesillä. Yhden otuksen myrkky riittäisi tappamaan 60 ihmistä.

Kuutiomeduusan pienemmän sukulaisen, irukandin, kuutiopää on 3-10 sentin kokoinen ja polttiaislonkerot metrin mittaiset.

Jos uimari osuu sen tielle, eläin työntää lonkeronsa iholle. Miljoonista myrkkysoluista purskahtava myrkky pysäyttää sydämen muutamassa minuutissa.

Thaimaan kuolemissa ei ole virallista vahvistusta siitä, että kyseessä olisi irukandi tai isompi kuutiomeduusa, jonka "vartalo" on koripallon kokoinen ja lonkerot jopa kolmemetrisiä.

Thaimaassa on kolme varmaksi sanottua meduusakuolemaa vuoteen 2007 mennessä. Silti minkä tahansa meduusan pisto voi olla allergiselle uimarille vaarallinen, ja muillekin kivulias ja hitaasti paraneva. Myös pohjoisemmissa merissä on meduusoja.

Eräs hengenvaarallinen laji on vedenpinnan tasolla liikkuva polttiaiseläin, portugalinsotalaiva. Sitä tavataan Välimeressä ja Golf-virran vaikutuspiirissä. Sen lonkerot voivat olla jopa 30 metrin pituisia.

Suomen vesien meduusat eivät polta. Meduusakuolemia yksi viikossa

Australiassa uimarantoja valvotaan ja uimakieltoja annetaan, kun vaarallisia maneetteja ilmaantuu niiden tuntumaan. Verkoilla yritetään estää niiden rannalle pääsy.

Silti kuolemantapauksia sattuu aika ajoin.

Thaimaan rannat katsotaan edelleen tappajameduusojen suhteen turvallisiksi eikä uimarajoituksia ole.

Meduusoja kuitenkin esiintyy. Tyypillisin on valkoinen, iso meduusa, joka ei ole hengenvaarallinen, mutta osuessaan uimariin aiheuttaa kirvelyä, palovammoja ja ihon punoitusta

Meduusakuolemia raportoidaan maailmanlaajuisesti ehkä yksi viikossa. Todellinen ja suuri vaara onkin muualla kuin hiekkarannalla: Thaimaassa se on liikenne.

Onnettomuuksissa kuolee vuosittain jopa 15000 henkeä. Suomessa sama määrä tarkoittaisi tuhatta menehtynyttä joka vuosi. Meduusa poltti Wilmaa ja Sveaa

Svea 2, ja Wilma Tuori, 4, leikkivät Thaimaan Hua Hinin rannalla isossa lätäkössä.

- Kauempana lojui kuolleelta näyttävä meduusa. Yhtäkkiä molemmat tytöt alkoivat parkua ja valittaa, että kirvelee kamalasti. Iholle nousi punaisia läikkiä. Huuhtelin heti lapset juomavedellä. Polte helpotti jonkin ajan kuluttua, mutta vielä seuraavanakin päivänä iho punoitti ja kutisi, lasten isä Jonatan kertoo.

Perheen meduusakoettelemukset eivät päättyneet tähän.

- Muutaman päivän kulutta menimme Wilman kanssa rantaveteen Khao Taon rannalle Hua Hinin eteläpuolelle. Hetken kuluttua näin muutaman metrin päässä ison, valkoisen meduusan.

Nostin heti Wilman ylös vedestä, mutta taas alkoi huuto. Miten meduusa pääsi polttamaan, vaikka emme olleet edes lähellä?

Ilmeisesti polttiaislonkerot ovat pidemmät kuin arvaakaan. Taas laitoin vettä iholle. Otus ei ehtinyt aiheuttaa suurempaa vammaa, koska Wilman iho ja tyttökin rauhoittuivat aika pian.

Tuorit uivat edelleen, mutta tietävät olla tarkkana meduusojen suhteen. Mukaan kannattaa ottaa viinietikkaa, vesi ei ole paras vastalääke.

Rannalle ajautuneissa lötköissä voi olla sen verran eloa, että palovamma tulee.

Oireet ja hoito

1. Oireina pään ja alaselän kova särky, lihaskrampit, tajuttomuus, ihoturvotukset, hengitysvaikeudet ja liikkeiden hallitsemattomuus (kuutiomeduusa).

2. Sydän voi pysähtyä muutaman minuutin sisällä.

3. Pidä mukana pieni pullo viinietikkaa. Kaada poltti- aislonkeroiden päälle vähintään puolen minuutin ajan. Nosta lonkerot pois esim. tikulla. Älä hankaa! Laita puristusside ja hakeudu heti lääkäriin.

4. Myös ihmisvirtsa auttaa, joskaan ei kuutiomeduusoihin.

5. Alkoholia tai desinfiointiaineita ei saa käyttää, ne lisäävät myrkyn imeytymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?