Kalamaja on tuntematonta Tallinnaa

Julkaistu:

Kurkista Kalamajaan, yllätyt.
Kivenheiton päästä Tallinnan Vanhankaupungin muurista on kaupunginosa, jonne ei vielä ole löydetty.

Boheemi Kalamaja on tallinnalaisten rakastama ja matkailijallekin kävelyretken arvoinen.

Kalamaja alkaa Tallinnan rautatieaseman eli Baltijaamin rata-alueen pohjoispuolelta. Ensimmäisenä tulee vastaan Jaama turg, tori, josta saa kaikkea puutarhaletkuista suolakurkkuihin ja hautakiviin.

Tori on katoamassa olevaa kulttuuria modernien ostoskeskusten vallatessa Tallinnaa.

Menneinä vuosikymmeninä Kalamajalla oli hurja maine. Työläisalue oli Viron itsenäistyessä 90-luvun alussa rappiotilassa. Nyt sitä asuttavat nuoret lapsiperheet, opiskelijat ja luovien alojen työntekijät.

Turvallisuudesta ei nyky-Kalamajassa tarvitse matkailijankaan olla huolissaan.

- Torilla kannattaa katsella arvotavaroidensa perään, sillä ihmispaljous tarjoaa aina varkaille mahdollisuuksia, alueella parikymmentä vuotta asunut matkailuopas Eva-Tiina Põlluste muistuttaa.

Suuri osa Kalamajan taloista on kunnostettu läpikotaisin. Kalamaja on yhtäkkiä kuin Puu-Käpylä Helsingissä, Pispala Tampereella tai Portsa Turussa.

- Nyt kaikki haluavat Kalamajaan, etenkin lapsiperheet. Meidänkin talossa asuu 16 lasta, Põlluste kertoo.

Asuntojen hinnat alueella ovat nousseet, mutta suomalaisittain ne ovat yhä hämmästyttävän alhaisia. Neljän huoneen ja keittiön asunnon saa noin 100 000 eurolla.

Särmikkyys ei ole alueelta kokonaan kadonnut, joukossa on huonokuntoisia taloja, pieniä tehtaita ja koruttomia baareja, jotka ovat kuin virolaisia vastineita Aki Kaurismäen elokuvien suomalaisille kuppiloille.

Arkkitehtuurista kiinnostuneelle kävely Kalamajassa tarjoaakin kosolti katsottavaa. Rakennustyylit elävät alueella rinta rinnan: vanhinta rakennuskantaa ovat 1800-luvun lopulla rakennetut kaksikerroksiset puutalot.

Ainutlaatuiset "Tallinna-majat" rakennettiin 1930-luvulla. Keskellä on talon jakava tiilinen porraskäytävä, joka on suunniteltu lisäämään paloturvallisuutta tiheään rakennetulla puutaloalueella.
Puutalojen joukossa on raskaita stalinistisen tyylin kivitaloja.

Tärpit

Kalamajassa on myös koettavaa: lelumuseo Lastemuuseum (Kotzebue 16) on pienen matkan päässä rautatieasemalta art deco -rakennuksessa.

Tallinnan vanhin yleinen sauna, Kalma saun (Vana Kalamaja 9a). Kipakat löylyt ennakkoluulottomalle matkailijalle. Hanki kotiin huopainen saunahattu! Muovisandaalit mukaan, kivilattiat ovat erittäin liukkaat.

Koruttomat Baar Leila ja Baar Ilmatar (Kopli 6) sekä trendikäs Kohvik Boheem (Kopli 18) ) edustavat nyky-Kalamajan ääripäitä. Supersuositun kahvilan espresson saa eurolla ja talon crêpes-lätyistä pääsee nauttimaan reilulla kahdella.

Uutta Kalamajaa: design- ja kalustemyymälä sekä taidegalleria SooSoo (Telliskivi 60A).

Merenrannassa Viron merenkulkumuseon museolaivat (Küti 15A).

Paterain merilinnoitus, joka on muutettiin 1900-luvun alussa vankilaksi. Pahamaineinen Paterai oli käytössä vuoteen 2004 asti. Entisessä vankilassa järjestetään myös kulttuuritapahtumia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt