Näille koiraroduille lentäminen on vaarallista!

Ameríkkalainen liikenneviranomainen DOT on listannut koirarodut, joille sattuu lentokoneessa eniten kuolemantapauksia. Niille on yhteistä litteä kuono.

Tylppä kuono on riski ilmailevalle koiralle. Viilennys ei ole yhtä tehokasta kuin pitkäkuonoisilla. Kuvan mopsi ei liity artikkeliin.

15.11.2010 13:23 | Päivitetty 18.11.2010 14:16

Yhteensä 122 koiraa on tavannut kohtalonsa ilmassa toukokuun 2005 jälkeen, jolloin lentoyhtiöt ruhtuivät raportoimaan kuolemantapauksista viranomaiselle.

108 puhdasrotuisen edesmenneen listan kärjessä olivat tylppäkuonoiset bulldogit. .

- Koirat viilentävät oloaan pääasiassa läähättämällä lämmintä ilmaa ulos ja ottamalla viileää tilelle. Pitkäkuonoisella koiralla on paljon tehokkaampi viilennyssysteemi kuin lyhytkuonoisilla. Pidemmällä kuonolla on suurempi pinta-ala lämmönvaihtelua varten, selittää amerikkalaisen bulldoggiyhdistyksen puheenjohtaja Dan Bandy Aftonbladetissa.

Lentoyhtiö Delta on määrännyt lämpörajan tylppäkuonoisten koirien kuljetusta varten. Jos ilman lämpötila on yli 30 astetta, koiraa ei saa ottaa koneeseen.

British Airways ei ota kuljetettavakseen ollenkaan lyhytkuonoisia koiria (bulldogit, kiinanpalatsikoirat ja mopsit) eikä vaaralliseksi luokittelemiaan koirarotuja, esim. pibullterrierejä.

Finnair vaatii, että koirat, kissat, häkkilinnut ja muut lemmikkieläimet ovat asianmukaisesti kuljetushäkeissään ja että niillä on voimassaolevat terveys- ja rokotustodistukset, maahantuontiluvat ja muut määrä- tai kauttakulkuvaltioiden vaatimat asiapaperit.

Jos eläin otetaan vastaan matkatavarana, se katsotaan ylimääräiseksi matkatavaraksi, josta on maksettava mahdollinen ylipainomaksu.

Poikkeuksena ovat henkilökohtaiset opaskoirat. Finnair korostaa, ettei yhtiö ole korvausvelvollinen, jos eläin loukkaantuu, katoaa tai kuolee.

Esimerkiksi Finnair ja Lufthansa ottavat matkustamoon ainoastaan laatikoineen alle 8 kg painavan eläimen eli käytännössä kääpiökoirat.

Omistajan kannattaa harkita, onko lemmikin parempi matkukstaa ilmastoidussa ja lämmitetyssä rahtitilassa, kuin ahtaassa laatikossa matkustamon hälinässä. IATA on suositellut, että koiria ei oteta matkustamoon yli neljä tuntia kestäville lennoille.

NÄIDEN ROTUJEN HENKI ON VAARASSA

1. Englanninbulldoggi, 22 kuolintapausta

2. Mopsi, 11 tapausta

3. Kultainennoutaja, 7 tapausta

4. Labradorinnoutaja, 7 tapausta

5. Ranskanbuldoggi, 6 tapausta

6. Amerikkalainen staffordshirenterrieri, 4 tapausta

Lukemat perustuvat amerikkalaisviranomaisen tilastoon vuodesta 2005.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?