Autojunalla edullisimmin Lappiin - Matkat - Ilta-Sanomat

Autojunalla edullisimmin Lappiin

Kuuselan perhe päätti lähteä autojunalla Kolariin.

Julkaistu: 2.4.2008 7:00, Päivitetty 2.4.2008 6:59

Junalla, omalla autolla vai lentäen? Tätä kysymystä moni perhe miettii suunnitellessaan Lapin-matkaa. Rahan puolesta vastaus on yksinkertainen: edullisin vaihtoehto on ajaa itse Lappiin. Jos kuitenkin haluaa rahan lisäksi säästää myös hermojaan, hyvä ratkaisu on pistää auto junaan ja perhe makuuvaunuun.

Tämä kävi ilmi, kun IS selvitti nelihenkisen perheen matkustuskuluja pohjoiseen. Vertailun lähtökohtana oli Helsingissä asuva perhe, joka koostui kahden aikuisesta ja kahdesta 8- ja 12-vuotiaasta lapsesta. Vaihtoehdot olivat lentäminen ja viikon autonvuokra Kittilästä, omalla autolla pohjoiseen ajaminen sekä viimeisenä autojunan ottaminen Kolariin.

Matkustusajankohta oli viikonloppu huhtikuussa. Oletuksena myös oli, että perhe autoilee Lapissa noin 400 kilometriä viikon mittaisella lomallaan.

Edullisimmaksi ratkaisuksi paljastui luonnollisesti omalla autolla ajaminen, joka tulisi keskikulutuksella maksamaan noin 270 euroa. Junalla vastaavaan matkaan rahaa palaisi yhteensä 680 euroa, jos perhe matkustaisi yhdessä makuuhytissä.

Lentäminen ja auton vuokraaminen paljastuivat vertailussa selvästi kalleimmaksi ratkaisuksi. Finnairin lennoilla ja Hertzista vuokratulla farmariautolla paketin kokonaishinnaksi tulisi hulppeat 1689 euroa.

Hintojen vertailua hankaloitti jonkin verran matkustusajankohta. Esimerkiksi VR:n pakettihinnat vaihtelivat sen mukaan matkustiko perhe viikonloppuna vai arkena. Myös Finnairilla hinnat vaihtelivat suuresti jopa saman päivän sisällä. Lennot saa arkena jopa puoleen hintaa verrattuna haluttuihin lauantai-lentoihin. Toisaalta Kittilään lentäminen ja autovuokra muodostavat edullisimmillaankin junalla matkustamista kalliimman yhdistelmän.

Aivan mutkatonta tosin ei junalla matkustaminenkaan ole. Autopaikkoja on rajoitetusti ja jos pohjoiseen mielii mennä sesongin aikaan, liput on syytä varata jo useita kuukausia etukäteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?