Pieni talo Bremenissä - Matkat - Ilta-Sanomat

Pieni talo Bremenissä

Piskuinen majatalo Wüstestätte 3 sijaitsee suloisen kirjavassa Schnoorin kaupunginosassa.

Bremenin pienimmässä talossa on pinta-alaa 41 neliötä - jaettuna kolmeen kerrokseen. Talo on vain neljä metriä leveä.­

7.8.2007 15:50

Schnoor on Bremenin taidolla entisöity vanha, mutta kukoistava kaupunginosa. Lohenpunainen talo törröttää muiden harjatiilikattoisten piparkakkutalojen välissä ja on nykyään majoituskäytössä. Huoneisto on leveydeltään vain neljä metriä, mutta lilliputtitalo kohoaa ylöspäin kolmen kerroksen verran.

Neliöitä tässä kompaktitalossa on 41. Katutasosta löytyvät keittiö ja kylpyhuone, jonka ammeessa tosin mahtuu vain istumaan. Toisessa kerroksessa on olohuone, jonka huonekorkeudella voi aivan ylpeillä: jopa kaksi metriä! Kattohuoneessa sijaitsee se kaikkein pyhin eli makuuhuone, jossa on kaksi sänkyä. Lisäksi rakennuksen ylimpään kerrokseen mahtuu vielä peseytymistila.

Schnoorin pikkukujien sympaattisissa taloissa ihailtavaa tosiaan riittää. Runsaat köynnösruusut kipuavat seiniä kuin tervehtiäkseen taidokkaasti koristeltuja, jyrkkäkulmaisia tiilikattoja. Vastapainoksi vanhankaupungin sulotaloille voi Bremenin keskustorilla pyörähdellä suurten ja jykevien rakennuksien syleilyssä. Toria ympäröivät 600 vuotta vanha kaupungintalo sekä Rolandin patsas ovat molemmat UNESCOn maailmanperintölistalla.

Juopuneita enkeleitä

Bremenin kaupungintalon ylimmässä kerroksessa saattaa törmätä jopa juopuneisiin enkeleihin. Nämä pulleavatsaiset kaverukset on kaiverrettu reliefiksi 1400-luvun alussa rakennetun raatihuoneen koristeellisen puuseinään.

Yhden enkelin silmissä on kauhistunut katse, käsi pitelee vatsaa - siipiveikon on annettava ylen. Edessä on potta, johon enkelinkiharoita tahraamatta pitäisi osua. Toisen enkelipojan kohtalo on ollut sammua viinipullo kourassa, tuoppi toisessa.

- Vanhan hansakaupungin tärkeimmät päätökset on tehty pienessä kekkulissa, kertoo eläväinen kaupounkiopas Britta Marcus kertoo.

- Vihollistenkin kanssa tuli paremmin sopuun, kun neuvotteluja voitiin käydä viinitynnyrin vierustalla, Marcus jatkaa.

Viiniä onkin voinut latkia kätevästi alakerran ikiaikaisessa kellariravintolassa (Ratskeller). Salaperäisen neuvottelutunnelman voi löytää, kun änkeää muutaman hengen seurueessa pikkuruiseen, mutta kiehtovaan kabinettiin. Näitä syömäsoppeja on suuren ravintolasalin reunamilla monta vieretysten. Mikäli asiat äityvät arkaluontoisiksi ja tuntee tarvitsevansa entistä enemmän yksityisyyttä, voi oven vetää kiinni.

Bremenissä tunnutaan olevan vallan ylpeitä humalanhuuruisista perinteistä. Weser-jokea myötäilevä rantakatu Schlachte tarjoaa kulkijalle silmänkantamattomasti ravintoloita, joiden terassituoleilla on tilaa parille tuhannelle nautiskelijalle. Saksalaiseen malliin olutta juodaan reilunkokoisista kolpakoista. Vastakkaisella rannalla pönköttääkin itse tuopintäyttäjä, olutpanimo Beck & Co.

Bremenin pienimmässä talossa on pinta-alaa 41 neliötä - jaettuna kolmeen kerrokseen. Talo on vain neljä metriä leveä.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?