Matkat

Koti Roomassa

Julkaistu:

Vuokraa asunto, jos piipahdat viikonloppureissulla Roomassa. Se on mukava ja edullinen vaihtoehto hotellikopperolle.

Olen käynyt Roomassa kerran pari vuodessa tapaamassa iäkästä sukulaista ja viihdyn kaupungissa muutenkin. Yksi asia on kuitenkin tökkinyt.

Jos haluaa saada hotellihuoneen kohtuuhinnalla, yleensä pettyy.

Olimme vaimoni kanssa käyttäneet 100-150 euroa yöltä maksavia hotelleja. Matkat kestivät muutamasta päivästä pariin viikkoon. Yleensä rahalle ei ole ollut katetta.

Viimeinen niitti tuli neljä vuotta sitten, kun meillä oli hotelli Piazza Fiumen liepeillä keskustassa, hinta 130 euroa. Pienen huoneen lähes täytti kaksoisvuode ja alunperin valkoinen nojatuoli.

Tahraiset kangastapetit olivat synkät. Ikkunasta näkyi seinää ja kuului jatkuva liikenteen meteli.Samaa tasoa ovat samanhintaiset hotellit esimerkiksi päärautatieaseman Stazione Terminin lähistöllä. Parempaa alkaa saada yli 200 euron vuorokausihinnoilla.

Selvitimme huoneen vuokraamista googlaamalla Accommodation in Rome. Sieltä löytyi varsinainen runsaudensarvi.

Olemme vuokranneet nyt neljästi huoneiston kahden eri välitysfirman kautta.

Tunnemme Roomaa aika hyvin, joten osaamme käyttää julkisia kulkuvälineitä eikä keskustassa tarvitse liikkua kartta kädessä. Ensimmäinen vuokrakohteemme oli vauraassa Pariolin kaupunginosassa keskustan ulkopuolella. Noin 50 neliön alakerran kerrostalohuoneistoon kuului olohuone, makuuhuone, keittokomero ja iso kylpyhuone sekä 40 neliön terassi. Kämpän omistaa filmintekijä, jonka jäljiltä asunnossa on laaja elokuva-aiheinen kirjasto italiaksi ja englanniksi.

Kaupunginosan tasoa kuvaa se, että lähistöllä oli kaksi paitaräätäliä ja kaksi autokauppaa, joista toinen myy vain Jaguareja, toinen Aston Martineja.

Tuttavapariskunnan kanssa vuokrasimme Trasteveresta ydinkeskustasta sadan neliön huoneiston, jossa oli olohuoneen lisäksi kaksi makuuhuonetta ja kaksi kylpyhuonetta. Hintaa kertyi 210 euroa vuorokaudelta. Hinnaksi tuli siis viisikymppiä per nuppi päivältä. Kun halusimme Rooman hälystä pois, majoituimme Tivolin kaupunkiin 30 kilometrin päähän. 1200-luvulla rakennetun puolustustornin alakerrassa oli kahdessa tasossa noin 70 neliön modernisti varustettu huoneisto, hinta 120 euroa.

Viimeisin kokemus on lokakuulta. Se oli myös ensimmäinen, jossa odotuksissa vähän petyttiin. Asunto oli Trasteveren vilkkaammalla puolella kaksikerroksisessa pientalossa.Välitysfirman nettikuvauksesta ei ilmennyt, että makuuhuoneen ja olohuoneen välillä ei ollut seinää. Tullessa kämppäkin oli siivoamatta, mutta asia järjestyi parissa tunnissa patistelun jälkeen.159 euron vuorokausihinnalla kolme sai asunnon ja ihastuttavan pihamiljöön palmuineen, sypresseineen ja pinjoineen.

Omasta asunnosta käsin pääsee äkkiä sinuksi ympäristön kanssa. Saman talon asukkaat alkavat heti tervehtiä, lähikaupoissa jo toisella käyntikerralla.

Vanha sanonta kuuluu, että Roma - non basta una vita: Rooman tuntemiseksi yksi elämä ei riitä.

PLUSSAT JA MIINUKSET:

+ Hotellihuoneen hinnalla saa vähintään kaksion.

+ Oma rauha, ei hotellin hälinää.

+ Täysin varusteltu keittiö, voi kokata itse.

- Vuokraus netissä ja muu asiointi välitysfirman kanssa vaatii kielitaitoa, kohtuullinen englanti riittää.

- Ei hotelliaamiaista, mutta paremman tekee itse tai ostaa lähimmästä baarista.

NÄIN PÄÄSET:

Finnair ja Blue1 lentävät Roomaan.

Kentältä asunnolle pääsee omin avuin tai käyttämällä välitysfirmojen tarjoamaa kuljetusta. Rooman lentokentällä odottaa mersukuski nimikyltti kädessä. Hinta on 55 euroa eli vähän enemmän kuin taksilla. Kuljettaja osaa ajaa juuri oikeaan paikkaan.

Miljoonakaupungissa on aina ihmisiä, joilla on ylimääräisiä asuntoja. He eivät halua vuokrata niitä pysyvästi. Tähän saumaan on syntynyt kymmeniä firmoja, jotka välittävät lyhytaikaisia vuokra-asuntoja. Vuorokausihinnat vaihtelevat alle satasesta yli 500 euron loistohuoneistoihin.