Matkat

Hanki talvikoti auringosta

Julkaistu:

Turkki on suomalaisten uusi talvimaa.

Nelikymmenvuotias perheyritys Cimrin Construction on vastikään saanut Alanyassa valmiiksi Sea Star (meritähti) -nimisen taloryppään, joka on tehty pohjoiseurooppalaisiin tarpeisiin.

- Tänä vuonna kuusi perhettä muutti sisään. He ovat suomalaisia, ruotsalaisia, norjalaisia, tanskalaisia ja belgialaisia, markkinointipäällikkö Minna Rautiainen-Cimrin kertoo.

Hänen miehensä Sükrü Cimrin on yhtiön toimitusjohtaja.

Meritähden 79 neliön kolmio maksaa 84 000 euroa, ja hintaan sisältyvät kodinkoneet, uima-allas, kuntosali, tenniskenttä ja sauna. Hoitovastike on 70 euroa kuussa.

- Otimme selvää, että samalla rahalla saa Etelä-Helsingistä 17 neliön yksiön sisäpihamaisemalla. Alanyassa hintaan kuuluu myös merinäköala ja lämmin sää ympäri vuoden.

Cimrinin mukaan suurin osa ostajista vuokraa asuntoaan eteenpäin silloin kun ei ole itse paikalla.

- Kuumimpaan aikaan vuokra on 400 euroa viikossa, talvella 400 on kuukausihinta.

Turkkilaiset ovat kielitaitoisia, ja Alanyassa pärjää jopa suomeksi. Kaupungissa asuu pysyvästi 10 000 ulkomaalaista. Turisteja käy miljoona vuodessa.

TÄSSÄ ON KAIKKI KOHDALLAAN

Espoolainen perheenäiti puhuu kauniisti kakkoskotinsa sijaintimaasta Turkista ja turkkilaisista.

- Tässä paikassa on kaikki kohdallaan: Alanya on turvallinen ja siisti, luonto on puhdas. Turkkilaiset ovat sydämellisiä, heillä on halu ymmärtää ja tulla ymmärretyiksi.

Uskonnolliset raja-aidat ovat matalalla islamin vapaamielisimmässä maassa.

- Usko on armelias ja ihmiset suvaitsevia. Rukouskutsu on niin lempeä, että kuuntelen sen aina kuin mahdollista. Ramadania kunnioitamme täällä niin, ettemme syö julkisesti.

Ronkeliksi tunnustautuva espoolaisperhe "hupsahti" Alanyan-asuntoon pitkän etsiskelyn jälkeen: neljä makuuhuonetta, olohuone, keittiö, kaksi kylpyhuonetta ja parveketta, terassi ja sauna!

Hinnasta he eivät halua puhua, mutta penthousea vuokrataan huhtikuusta marraskuun loppuun 650 eurolla viikko, talvella 500 eurolla viikko.

- Espanja oli ensin ykkösvaihtoehto, mutta se putosi pian pois. Kiinteistöjen hinnat täällä ovat puolet espanjalaisista, mutta se ei ole ainoa syy.

Perheen pojat ovat koulussa Suomessa, mutta opiskelu sujuisi kansainvälisessä koulussa myös Alanyassa. Naapureina on tanskalaisia ja belgialaisia perheitä.

- Tulossa on myös suomalaisia perheitä. Se on mukavaa, vaikka pojat ovatkin viihtyneet keskenäänkin. Rantaan on 200 metriä, on biljardia, keilailua, mönkijää, eläimiä...

Paljon työssään matkustaville vanhemmille koti ulkomailla on myös logistisesti järkevä.- Varauduimme paljoon byrokratiaan, mutta kaikki hoitui tarkasti ja vaivattomasti rakentajan puolelta. Suosittelemme!

TERÄSROUVA TENERIFFALLA

Porilainen Kerttu Salonen, 81, viettää tänä vuonna erilaista joulua. Ei, hän ei lähde palmun alle, vaan päinvastoin pysyy Porissa.

- 15 joulua olen ollut Teneriffalla. Nyt olen täällä, kun tytärkin pyysi, energinen teräsrouva nauraa.

Salosen ensimmäinen talvikoti Puerto de la Cruzissa oli melkoinen: kuusi huonetta Charcon aukiolla!

- Asuimme siinä mieheni kanssa kolme talvea. Seuraava oli viiden huoneen huoneisto kuuden vuoden ajan. Sitä oli tosin jakamassa eräs rouva Porista. Vuokra oli tuolloin 600 markkaa! Kun korotusta tuli 48 prosenttia, sanoin itseni ylös.

Sinkuksi jäätyään Salonen hommasi tupakeittiön ja huoneen käsittävän studion viideksi vuodeksi. Asunto oli ihana, maisema avautui Teidelle.

- Nyt menen hotellimatkalle, ja olen niin pitkään kuin huoneistossa voi olla. Aiemmat ovat olleet yksityisen kanssa tehtyjä avosopimuksia. Studio maksoi pitkään 350 euroa ja nousi sitten hieman. Kaikki on nykyään paljon kalliimpaa, alle 500 euron ei saa mitään, Salonen harmittelee. Asunnot liikkuvat puskaradion kautta.

Pirtsakka eläkeläinen viihtyy etelässä mainosti ja pitkään, jopa seitsemän kuukautta kerrallaan. Paikalliset ihmettelevät, kun tumma rouva puhuukin suomea eikä espanjaa.

- Olen ollut kahdeksan vuotta suntiona San Francisco -kirkossa! Tekemisen pulaa ei ole, kun on energinen. Täällä on ihanat ihmiset ja upea luonto.

- Tulee kotoinen olo, kun Teide näkyy koneen ikkunasta. Sanonkin aina, että minä tulen vuoren luo, ei se tule minun luokseni.

Hän kehottaa talvipakolaisia ottamaan kuitenkin lämmintä vaatetta mukaan. Shortseilla ja teepaidalla ei pärjää.

- Turvallista täällä on. Vaikka olen tällainen yöliitäjä, mitään ei ole sattunut.

TALO THAIMAASTA 62 000 EUROLLA

Viime vuonna Thaimaahan rynnivät ruotsalaiset, nyt suomalaiset.

- Uusimmissa lomakylässämme Smart House Village 2:ssa on jo yli kolmannes tonteista myyty suomalaisille eli tänä vuonna suomalaiset ovat ostaneet meiltä 34 tonttia, myyntijohtaja Tero Takamaa Hua Hin -taloista kertoo.

Takamaa työskentelee viikot Bangkokissa Nokia Siemens Networksilla ja asuu viikonloput Hua Hinissa thaimaalaisen vaimonsa ja lastensa kanssa.

- Minulla on omakotitalo Hua Hinissä sekä loma-asunto Smart House Village 2:n alueella.

Takamaa lupaa Thaimaan talvikodista unelmoivalle avaimet käteen -paketin.

Esimerkiksi 107 neliön talo keittiökoneineen, puutarhoineen, uima-altaineen ja ADSL-liittymineen maksaa 62 000 euroa. Sen voi maksaa erissä rakennusvaihe kerrallaan.

Rakennusprojektiin menee korkeintaan puoli vuotta.

- Byrokratia ei ole hankalaa. Hoidamme ostajan puolesta kaiken. Tonteista ei mene vuosivuokraa. Jos laki Thaimaassa joskus muuttuu siten, että ulkomaalainen saisi omistaa myös maan, sopimuksemme takaa sen pelkillä siirtokuluilla.

Suunnitteilla on myös Smart House Suomi Kylä -konsepti. Sen 31 tonttia on suunnattu vain suomalaisille.

- Talonsa ja tonttinsa voi myydä, vuokrata tai vaikka periyttää eteenpäin. Kahden makuuhuoneen talon vuokra on noin 500 euroa viikko, joten sijoituksenakin se on kannattava.

ASTMAA KARKUUN AURINKORANNIKOLLE

Näin kirjoittaa Espanjassa yli 30 vuotta asunut Timo Kauppinen:

"Sairastuin ennen kouluikää allergiseen nuhaan. Vanhemmilleni se oli sokki. Seuraava askel olisi ollut astma. Lääkäri ehdotti ilmaston vaihtoa.

1970-luvun alussa äitini näki lehdessä kirjoituksen Espanjan Fuengirolan kupeessa olevasta suomalaiskylästä Los Pacosista. Artikkelin innostamana matkustimme tiuhaan Aurinkorannikolle etsien sopivaa asuinaluetta.

Lopulta äitini löysi ihastuttavan omakotitalon Benalmádenan vuoristosta, noin 300 metrin korkeudesta.

Suomen Pankilta vanhempani saivat luvan valuutan vientiin ulkomaille. Talon kauppakirja allekirjoitettiin joulukuussa 1975, kun olin 6-vuotias. Alusta lähtien olen tuntenut oloni kotoiseksi Espanjassa.

Yksi vaikuttavimpia lapsuuteni muistoja on eräs jouluaatto. Olimme lähteneet äitini kanssa ostamaan turkkia Málagaan.

Seisoimme linja-autopysäkillä aikaisin aamulla, kun kaikkialla vielä oli pimeää. Kauempaa alkoi kantautua hiljalleen lähestyvä askelten kopina.

Hetken kuluttua aasin selässä istuva mies ohitti meidät. Tätä hetkeä en ole koskaan unohtanut.

Nyt, yli 30 vuotta myöhemmin, espanjaa taitavana ja vieraaseen kulttuuriin hyvin sopeutuneena, voin vakuuttaa, että Espanja on avannut ovet rikkaaseen kulttuuriin.

Hinta nousi 26-kertaiseksi

Asunnon hinta 1975: 980 000 pesetaa (noin 64 000 markkaa, 10 700 e).

Asunto: kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö ja kylpyhuone (yhteensä 62 m) sekä autotalli ja puutarha, joka antaa omasta takaa viikunat, banaanit, mandariinit ja oliivit.

Myöhemmin iso ulkoterassi rakennutettiin kesäolohuoneeksi. Terassilta avautuvat huikeat ja esteettömät näkymät alas Välimerelle.

Nykyhinta vastaavanlaiselle: 225 000 -265 000 e.

Miksi Aurinkorannikolle?

- Erinomaiset ja lyhyet lentoyhteydet Suomesta.

- Hyvät kulkuyhteydet eri puolelle Espanjaa. Saman päivän aikana voi aamupäivällä lasketella Sierra Nevadan rinteillä ja iltapäivällä olla rannalla.

-Esimerkiksi Madrid on Málagasta luotijunalla vain parin tunnin päässä.

-Alhainen hintataso Suomeen verrattuna, kun tietää missä ostoksensa tekee.

-Suotuisa ilmasto. Aurinkorannikon tekee ihanteelliseksi ennen kaikkea lämpötila ja auringonvalon runsaus. Vuodessa aurinko paistaa 325 päivää.

-Sosiaaliturva maailman kärkeä, muun muassa eläkeläisille ilmaiset reseptilääkkeet.

- Alueella on saatavissa paljon palveluita suomen kielellä.

- Myös liikuntavammaisen on helppoa liikkua. Heille soveltuvia kaupunkeja ovat muun muassa Málaga, Fuengirola ja Estepona.