Gomeralla vihelletään silbo-kielellä - Matkat - Ilta-Sanomat

Kanarian Gomera on viheltäjien saari

Gomeran huikaisevia maisemia on myös naapurisaari Teneriffan maamerkki, Teiden 3718 metriä korkea tulivuori.

Gomeran huikaisevia maisemia on myös naapurisaari Teneriffan maamerkki, Teiden 3718 metriä korkea tulivuori.

Julkaistu: 11.1.2010 9:13

Kaksi nuorta miestä eroaa kadunkulmassa San Sebastiánissa, Kanariansaarten pienimmän saaren Gomeran pääkaupungissa.

- Fitfitfiuu... toinen vislaa hyvästiksi. Kaveri vastaa samalla kielellä.

Kaverukset tapaavat kenties illalla myöhemmin ja suunnittelevat ohjelmaa, josta eivät halua sivullisten tietävän. Tai sitten heidän tapansa on keskustella näin.

Myös rakennustyömaan betonimiehet viheltävät! Sementtikone räyhää vieressä, mutta vislaus kuuluu metelin yli.

Viheltäminen, silbo -kieli, on yhä gomeralaisten tapa kommunikoida, ja sitä opetetaan myös koulussa.

Aikoinaan vihellystä tarvittiin vaikeakulkuisessa vuoristossa, kun täytyi saada asiat toimitettua laaksojen ja kukkuloiden välillä.

Las Rosas -ravintolassa me turistit näimme esityksen: avustaja piilotti pari setelitukkua ja tarjoilijan piti viheltämällä viestittää toiselle, missä ne ovat.

Kuvittelimme, että vihellys on vain turistinäytöksiä varten ylläpidetty taito, kunnes pari perin tavallista arkipäivän tilannetta osoittivat, että kieli sittenk in elää.

Gomeralaiset ovat hyväntuulista väkeä. Se on hyvä, sillä turistirantojen paikallisväestö, ns. palveluammattilaiset, ovat vuosien ja turistimassojen opettamina kasvaneet neuvostomalliseen palvelukulttuuriin.

Tylyin esimerkki oli se laspalmasilainen sikarinmyyjätär, joka rööki suupielestä roikkuen, toisella kännykkään pälpättäen tyrkkäsi Condal -sikareita tiedustelevan asiakkaan eteen rasian Café Cremea.

Gomeralaiset ovat toista maata.

Kolmisen kilometriä San Sebastiánin ulkopuolella on vallan viehättävä ruokapaikka La Cabana . Pieni seurueemme nautti uskomattomat tapakset ja pääruoaksi taivaallista kania, mutta palvelu, se oli suoraan paratiisista.

Illallisen jälkeen piti saada taksi. Kello oli noin kymmenen. Taksit olivat jo lopettaneet siltä päivältä, sillä kukapa saarella pirssillä liikkuisi sen j älkeen kun viimeinen lautta turisteineen on lähtenyt.

- Ei hätää, pyydän sisartani ja veljeäni viemään teidät, tarjoilija lupasi. Viidessä minuutissa seurueemme pääsi keskustaan kahdella henkilöautolla - ilma iseksi.

Kestääkö saari?

Suomessa juodaan muovipullossa seissyttä tuontivettä juoksevan kraanaveden sijaan sen takia, että se on trendikästä. Kanarian saarilla juodaan pullovettä, koska on pakko.

Suomessa muovipullot, lähdevesipulloja lukuunotta, kierrätetään uusiokäyttöön. Kanarialla muovi heitetään tylysti roskikseen tai sen viereen.

Voi vain kuvitella, millainen jätevuori syntyy miljoonien vuosittaisten turistien jäljiltä, jos heistä kukin juo suositellut neljä litraa vettä päivässä.

Kanarian-kävijät ihmettelevät myös, kuinka ostokset surutta pakataan kymmeniin pieniin muovinyssäköihin.

Edistystä kuitenkin tapahtuu - pienin askelin: viime marraskuun puolilvälissä tavarataloketju carrefour kielsi ensimmäisenä maatumattomien muovikassien käytön ja siirtyi kierrätyspusseihin.

Lasinkeräys toimii jo useissa kaupungeissa. Hotelleissa on vuosia käytetty pyyhkeiden- ja lakanoiden säästöohjelmaa sekä avainkorttisähköä ja vettä säästävää wc-huuhtelua.

Viime syksynä lähes 500 vapaaehtoista poimi Teneriffan hallituksen käskystä 800 kiloa roskaa rannoilta turistien jäljiltä.

Levähdyspaikoilla turisti yhä kauhistelee tyhjäkäynnillä rouskuttavia turistibusseja, mutta siitä saamme syyttää vain itseämme.

Busseja on täytyy pitää käynnissä pysäköitynäkin, jotta ilmastointi toimisi. Matkailija vaatii, että bussi on viileä, kun hän nousee siihen.

Kaikki matkanjärjestäjät tosin vannovat nykyään vastuullisen matkailun nimeen. Hotelleille on annettu luokituksia ympäristöystävällisyyden mukaan.

Turistit ihailevan Kolumbuksen munaksi nimettyä vuorta.

Turistit ihailevan Kolumbuksen munaksi nimettyä vuorta.

Viheltäjien vuorilta avautuu maisema pääkaupunki San Sebastianiin.

Viheltäjien vuorilta avautuu maisema pääkaupunki San Sebastianiin.

Vuoriston laakeripuut ovat kuin satumetsää.

Vuoriston laakeripuut ovat kuin satumetsää.

Villi joulutähti kuuluu myös gomeralaiseen maisemaan.

Villi joulutähti kuuluu myös gomeralaiseen maisemaan.

Tuoreimmat osastosta