Kuolleen mäkihyppääjän Antonin Hajekin, 35, menneisyyttä varjosti tragedia: ”Hän ei tiennyt oliko elossa vai kuollut”

Viime viikolla varmistui, että mäkihyppääjä Antonin Hajek kuoli 35-vuotiaana. Jo 20-vuotiaana hän kävi kuoleman partaalla.

Antonin Hajek palasi mäkihypyn maailmancupiin vakavan auto-onnettomuuden jälkeen.

14.3. 6:06

Rovaniemellä nähtiin joulukuussa 2009 mäkihyppykilpailu, jossa Tshekin Antonin Hajek palasi rakkaan lajinsa pariin. Nuorukaisen hyppääminen Ounasvaaralla oli suuri ihme, sillä hän oli joutunut puolitoista vuotta aikaisemmin rajuun auto-onnettomuuteen.

Hajek ajoi vuonna 2008 rajusti tieltä kotinsa lähistöllä ja jäi jumiin autoonsa. Hän sai viimeisillä voimillaan kaivettua esiin puhelimensa ja pystyi soittamaan isälleen, mäkihyppysivusto Berkutschi kertoi vuonna 2010.

Hajekin isä hälytti ambulanssin ja palokunnan paikalle, ja ”Toni” saatiin siirrettyä sairaalaan. Siellä oli edessä uusi taistelu elämästä ja kuolemasta. Tshekin maajoukkueen päävalmentajana tuolloin toiminut Richard Schallert on muistellut tapahtunutta.

– Hän pelastui kaksi kertaa kuoleman partaalta. Ensin ulosajossa ja sitten teho-osastolla.

Schallertin mukaan hyppääjän vammat olivat erittäin vakavia.

– Hänen sisäelimensä olivat vaurioituneet ja vatsaontelossa oli verta, Schallert on kertonut.

Hajek koki kovia myös mäkihypyssä. Kuva vuodelta 2014 Harrachovin kilpailusta, jossa tshekki törmäsi mainosaitaan ja jouduttiin kuljettamaan sairaalaan.

Hätäleikkaus pelasti Hajekin hengen. Schallert vieraili sairaalassa ja sai kuulla, että hyppääjä oli leikkauksen jälkeen muissa maailmoissa.

– Kun hän heräsi nukutuksesta, hän ei tiennyt oliko elossa vai kuollut, Schallert sanoi Berkutschin haastattelussa.

Kolme kuukautta onnettomuuden jälkeen Hajek pystyi aloittamaan kuntoutuksen. Se alkoi laitteella, jonka avulla hyppääjän jalkoja yritettiin saada toimintakykyisiksi. Ensimmäisen puolen vuoden aikana lääkärit eivät osanneet sanoa, palaako nuorukaisen liikuntakyky, mutta sen jälkeen toipuminen eteni vauhdilla.

Seuraavaksi oli vuorossa rollaattorilla liikkuminen, ja talvella 2009 Hajek pystyi kävelemään omin jaloin. MM-kisat järjestettiin tuolloin hyppääjän kotimaisemissa Liberecissä ja Hajek kävi tervehtimässä hyppääjäkavereitaan kisapaikalla. Kolarin jäljet näkyivät yhä, sillä Hajek käveli vaivalloisesti ja ontui.

Kesällä 2009 Hajekin fysiikka kesti harjoittelua, ja hän palasi maajoukkueryhmään 22-vuotiaana.

– Aloitin varovasti harjoittelun, mutta pystyn nyt harjoittelemaan sataprosenttisesti, Hajek sanoi tuolloin.

Lue lisää: Antonin Hajekin, 35, kuolemasta uutta tietoa – lauttamatkustaja teki järkyttävän havainnon Malesian paratiisisaaren liepeillä

Kun continental-cup käynnistyi 8. joulukuuta 2009 Rovaniemellä, Ounasvaaran suurmäkeen nousi monien hämmästykseksi myös Hajek. Sijoitus avauskisassa oli vaatimaton 43:s, mutta paluu mäkimiesten klaaniin oli tosiasia.

Tshekkiläisen hyppy alkoi kulkea mainiosti: joulun alla hän sijoittui continental-cupissa toiseksi ja siirtyi sen jälkeen takaisin maailmancup-tasolle. Tammikuun puolivälissä 2010 hän hyppäsi uransa parhaat kisat Kulmin lentomäessä sijoittuen neljänneksi.

– Lentomäessä hän pärjäsi loistavan tekniikkansa ansiosta, vaikka voimaa ei ollut riittävästi pitkän tauon ja kuntoutuksen takia, Schallert sanoi Kulmin kisan yhteydessä.

Joka tapauksessa Hajek oli tehnyt ihmepaluun mäkihypyn valiojoukkoon. Hajek jatkoi kilpailemista vuoteen 2015 asti, jolloin hän ilmoitti lopettavansa heikkojen tulosten ja terveysongelmien takia. Ura mäkihypyn parissa jatkui ensin Tshekin miesten maajoukkueen apuvalmentajana ja myöhemmin naisten maajoukkueen päävalmentajana.

Langkawin saariryhmä tunnetaan kauniista luonnosta ja eksoottisista eläimistään.

Valmentaminen päättyi viime kauden jälkeen. Kesällä 2022 Hajek suuntasi tapansa mukaisesti lomailemaan Malesiassa sijaitsevalle Langkawin saariryhmälle. Matka jäi viimeiseksi, sillä ex-hyppääjän ruumis löytyi merestä 30. syyskuuta.

Hajekin kuolema varmistui vasta kuukausia myöhemmin ja Tshekin hiihtoliitto tiedotti siitä viime perjantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?