Planican MM-kisoissa keskiviikkona nähty pelottava onnettomuus on tuomassa muutoksia mäkihyppysuksiin, Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo.
Kansainvälinen hiihtoliitto (Fis) on NRK:n mukaan harkitsemassa erityistä turvaremmiä, jotka mahdollistaisivat alastulon tilanteissa, joissa mäkisuksen side pettää.
Slovenian kokeneelle Peter Prevcille kävi juuri näin. Prevcin oikean suksen takaside petti kesken ilmalennon suurmäen harjoituksissa. Suksi nousi välittömästi olkapään tasolle, katosi sitten alta ja 30-vuotias mäkikotka muuttui hetkessä matkustajaksi.
Prevc hallitsi ilmalentoa niin hyvin kuin äkillisesti muuttuneissa olosuhteissa pystyi, mutta iskeytyi silti HS138-mäen alastulorinteeseen vaarallisen näköisesti.
Holtittomasti montun pohjalle kierinyt hyppääjä sai onnettomuudessa aivotärähdyksen sekä satutti selkäänsä ja kylkeään.
Peter Prevc oli voittamassa Slovenialle olympiakultaa sekajoukkuemäessä Pekingissä.
Kilpailunjohtaja Sandro Pertile kertoi NRK:lle, että Fis ottaa turvaremmit asialistalle jo kevään kokouksessaan. Pertile uskoo ensitietojen perusteella Prevcin kaatumisen johtuneen ”teknisestä ongelmasta” – toisin sanoen siteen pettämisestä.
Hän lisää, että lajin kattojärjestön on pidettävä huolta urheilijoistaan eikä aliarvioida koskaan sitä, mitä voi tapahtua.
– Olemme pohtineet tätä muutaman kuukauden ajan. Hihnat ja turvaremmit ovat kaksi elementtiä, joita on pidettävä pakollisena.
NRK:n asiantuntijana toimiva entinen mäkihyppääjä Johan Remen Evensen pitää turvaremmejä työkaluna vastaavien onnettomuuksien välttämiseen.
– Se ei paina mitään ja sen kiinnittäminen kestää ylimääräiset 2,5 sekuntia. Se on halvin vakuutus, joka urheilijalla voi olla, hän sanoo.
Evensenin mainitsema remmi pitää suksen paikallaan tilanteissa, joissa esimerkiksi side irtoaa. Suksi nousee hieman, mutta sen kanssa voi tehdä alastulon turvallisesti.
Norjan Daniel-André Tande loukkaantui vakavasti Planican lentomäessä maaliskuussa 2021.
Toinen entinen norjalaishyppääjä Anders Bardal uskoo Evensenin tapaan, että erillisten turvaremmien pitäisi olla pakollisia mäkisuksissa.
– Pahinta, mitä mäkihyppääjälle voi tapahtua, on se, että suksi tulee nopeasti [vasten hyppääjää] ja katoaa taas alta, hän sanoo NRK:lle.
Ylen asiantuntijana toimiva entinen huippuhyppääjä Janne Ahonen näki onnettomuuden muutamasta eri kuvakulmasta ja huomioi takasiteen irtoamisen tai hajoamisen.
– Se pitää suksen balanssissa hypätessä. Nyt suksi pääsi tulemaan olkapään taakse. Sitten tultiin pyörien alas, Ahonen kertoo Ylen verkkosivuilla.
Norjan mäkihypyn lajijohtaja Clas Brede Bråthen löytää Prevcin keskiviikkoisessa onnettomuudessa yhtäläisyyksiä Daniel-André Tanden vakavaan onnettomuuteen.
– Se oli erittäin ruma kaatuminen ja toi mieleen sen, mitä täällä tapahtui Danielin kanssa, hän kertoo NRK:lle.
Tande kaatui Planican lentomäessä maaliskuussa 2021. Onnettomuudessa solisluunsa murtanut ja keuhkonsa puhkaissut hyppääjä toipui sairaalassa vammoistaan aluksi koomaan vaivutettuna. Maailmancupiin Tande palasi jo heti seuraavalla kaudella.