Suomalainen mäkikotka täräytti suorat sanat kisastaan Rukalla: ”Ihan täyttä paskaa”

Niko Kytösaho ja Antti Aalto ponnistivat maailmancupin pisteille.

Eetu Nousiainen ei ollut tyytyväinen kisasuoritukseensa.

| Päivitetty

Niko Kytösaho ja Antti Aalto piristivät Suomen mäkihyppääjien viikonloppua, kun he pääsivät toiselle kierrokselle ja maailmancupin pisteille Kuusamon Rukalla sunnuntaina hypätyssä kilpailussa. Kytösaho oli 25:s ja Aalto 26:s.

Suomen mieshyppääjille pisteet olivat kauden ensimmäiset ja heltisivät maailmancupin neljännessä kilpailussa.

Varhaisaamun karsinnan jatkoksi Kytösaho ja Aalto saivat kumpikin aikaan melko ehjät kisahypyt, mutta ensimmäisen kierroksen 130,5 ja 133 metrin siivujen jälkeen Kytösahon toisen kierroksen 127,5 ja Aallon 125 olivat jo pienet pettymykset.

Olisiko metrejä ollut otettavissa enemmänkin?

–  Kyllä varmasti, mutta tämä kilpailu oli askel eteenpäin. Eiliseen nähden tämä oli selkeä parannus. Kovatasoiset kilpailut oli, Aalto viittasi lauantaihin.

–  Joo. Ihan hirveä rääpäisy. Tosi kiire oli lentämään ja jäi matalalle, Kytösaho kuvaili toista hyppyään.

Kytösaho säväytti harjoituksissa ja lauantain karsinnan 139-metrisellä, mutta kilpailussa hän painui sijalle 48 ja Aalto sijalle 47.

Sunnuntaina kilpailun kaari oli ehjä karsinnasta kilpailuun ja vielä toiselle kierrokselle asti, kun hutihyppyjä ei tullut. Karsinnassa Kytösaho jäi sivutakatuulessa 114 metriin.

–  Eilinen (lauantain) kisa oli niin katastrofi. Täyden kisan kun saa tehtyä, on se ok. Tämä toinen kierros oli huonoa hyppäämistä verrattuna treeneihin ja eiliseen karsintaan, Kytösaho sanoi.

–  Pitää malttaa rakentaa hommaa. Ensimmäiselle kierrokselle sain jo kasattua itseni, mutta kisaaminen sai tekniikan hajoamaan, aiemminkin kisatilanteessa puristamisesta kärsinyt suomalainen sanoi.

Rukalla kaksi suomalaista nähtiin toisella kierroksella samassa kilpailussa edellisen kerran 2016, jolloin Jarkko Määttä ja Ville Larinto pääsivät pisteiden makuun.

Aalto painotti Kytösahon tavoin malttia.

–  Tavoitteet ovat paljon korkeammalla kuin vain toisella kierroksella. Pala kerrallaan.

Itävallan Stefan Kraft ja Norjan Halvor Egner Granerud jakoivat voiton desimaalipelissä. Kumpikin kasasi pisteet 304,5. Kraft hyppäsi ensimmäisellä kierroksella 140 metriä ja toisella 147. Granerud loikkasi 139 ja 145 metrin siivut, jotka kalpenivat norjalaisen karsinnassa venyttämälle mäkiennätykselle 150,5.

Japanin Naoki Nakamura oli kolmas.

Vilho Palosaari hyppäsi ensimmäisellä kierroksella 115 metriä, ja kisakierroksen avannut Eetu Nousiainen jäi 100,5 metriin. Oikukkaissa tuulioloissa taakse jäi puoli tusinaa hyppääjää. Palosaari oli 42:s ja Nousiainen 44:s.

–  Epäonnea oli tuulien kanssa, mutta tämä on ulkoilmaurheilua. Ei ole kovin moni muukaan hypännyt pitkälle, Nousiainen sanoi.

Esimerkiksi Saksan tähti Karl Geiger hyytyi 122,5 metriin eikä päässyt toiselle kierrokselle. Nousiainen pääsi lauantain kilpailuun ja oli 38:s, mutta nyt meni huonommin. Aamun karsinnassa selviäminen kilpailuun oli hilkulla, mutta tuuli oli suomalaisille lopulta edullinen.

–  Keulalta lähti ihan ok tai ainakin karsintahypyn tasoinen. Kun tulin keulalta ulos, sukset lasahtivat kohti kumpua. Ei ollut mukava päivä. Karsinnankin jälkeen oli sellainen olo, ettei riitä mihinkään, mutta tuuli kääntyi vaihtelevaksi. Kisakierros oli ihan täyttä paskaa.

Palosaari karsiutui lauantaina kotimäessään.

–  Nyt pääsin sentään hyppäämään kaksi hyppyä. Jouduin kyllä jännittämään, pääsenkö kilpailuun. Nyt oli onnea matkassa, hän viittasi tuulioloihin.

Odotuksissa talvi Saksaan

Lauantaina karsinnassa oli mukana myös liuta Suomen kansallisen ryhmän hyppääjiä, mutta Hiihtoliitto säästeli heitä maaliskuulle Salpausselän kisoihin eikä päästänyt Rukan viikonlopun toisen kilpailun karsintaan.

Maajoukkue jatkaa harjoittelua Rukalla. Seuraava kilpailu on Saksan Titisee-Neustadtissa joulukuun toisena viikonloppuna, joten Rukalla harjoittelu toimii hyvin valmistautumisena seuraavaan isoon suurmäkeen.

–  Olemme täällä muutaman päivän, kun on mahdollisuus treenata täällä. Titisee-Neustadt on myös vanhan liiton mäki ja mukava. Kunhan vain saadaan talvi Saksaan, Aalto tuumi.

Nuorten MM-kilpailuihin tähtäävä 18-vuotias Palosaari pääsi maailmancupin makuun jo Puolan Wislassa marraskuun alussa ja jälleen Rukalla. Mitä tuumit Titisee-Neustadtin kilpailuista?

–  Antaa isojen pomojen päättää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?