Janne Ahonen kertoi Ylellä olevansa alkoholisti – repsahti viime keväänä

Ahonen puhui alkoholismistaan Ylen Urheilustudiossa.

Janne Ahonen palasi mäkitorniin viime viikonloppuna.

22.1. 15:54

Mäkihyppylegenda Janne Ahonen kertoi lauantaina Ylen suorassa lähetyksessä olevansa alkoholisti.

Ahonen oli Ylen Urheilustudiossa vieraana entisen jääkiekkotähden Marko Jantusen kanssa. Aiheena oli urheilijoiden päihteidenkäyttö.

44-vuotias Ahonen puhui lähetyksessä avoimesti ongelmistaan alkoholin kanssa.

– Olen toipuva alkoholisti, raittiina päivä kerrallaan. Vuonna 2013 päätin omaehtoisesti lopettaa juomisen. Tiesin ja tunnistin, ettei sen käyttö ollut kohtuullisissa rajoissa. Vähän ehkä painostettunakin päätin pistää korkin kiinni, enkä kokenut tarvitsevani siihen mitään apua, hän sanoi Ylellä.

Ahonen kertoi olleensa lopettamispäätöksensä jälkeen vajaat kahdeksan vuotta juomatta tippaakaan alkoholia. Hän myönsi, ettei hoitanut tai hoidattanut sairauttaan ajanjakson aikana.

– Viime keväänä ajauduin tilanteeseen, jossa korkki vähän avautuikin. Ajattelin, että ei tässä mitään, muutama olut kavereiden kanssa ja vaikka pieni humalakin. Ajattelin kahdeksan vuoden aikana kasvaneeni, oppineeni ja viisastuneeni – että ei tässä mitään. Jatkettiin samassa tilanteessa kuin 8 vuotta sitten. Mikään ei ollut muuttunut.

– Sen jälkeen ymmärsin ja nöyrryin hakemaan ulkopuolista apua, ja sen avun piirissä ollaan. Tällä hetkellä raittiina päivä kerrallaan, Ahonen sanoi Ylellä.

Studiossa Ahosen kanssa vieraillut Jantunen on niin ikään toipuva päihderiippuvainen. Hän työskentelee nykyisin päihdetukihenkilönä, luennoitsijana ja kouluttajana.

Lue lisää: Marko Jantunen avoimena aallonpohjastaan – painoi vain 57 kiloa, arveli kuolevansa pian

Ahonen on kertonut aikaisemminkin runsaasta alkoholinkäytöstä hyppyuransa aikana. Alkoholismistaan hän ei kuitenkaan ole julkisuudessa puhunut.

Ahonen palasi mäkitorniin viime viikonloppua mäkihypyn SM-kisoissa Lahdessa. Moninkertainen arvokisamitalisti ponkaisi pronssille suurmäen kilpailussa.

– Kyllä tämä nyt sai vähäksi aikaa riittää. Mutta hienoa se oli, todella upea fiilis tästä kisasta jäi, hän iloitsi IS:lle paluukisan jälkeen.

Ahonen työskentelee Ylen mäkihyppyasiantuntijana Pekingin olympialaisissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?